EXCLUSIV Anchetă în cazul fetiței căruia sistemul medical nu i-a dat dreptul la VIAȚĂ.

EXCLUSIV Anchetă în cazul fetiței căruia sistemul medical nu i-a dat dreptul la VIAȚĂ.

Corpul de Control al ministrul Sănătății a venit miercuri la Cluj, pentru a ancheta cazul micuței Sara Maria, care a murit fără ca medicii și managerului Spitalului Județean Cluj să îi ofere o minimă șansă la viață. Printre cei audiați a fost și neonatologul Gabriela Zaharia (foto).

Inspectorii Corpului de Control au venit la Spitalul Județean Cluj pentru a ancheta împrejurările care au dus la decesul unui copil născut prematur, la 31 de săptămâni, o greutate de 1.3 kilograme și cu o gravă malformație care îi punea viața în pericol. Sara Maria s-a născut în data de 1 iulie 2015, la ora 10.45 și a decedat în aceeași zi la ora 16.30.

Cazul putea fi operat de către profesorul Constantin Ciuce, șeful Clinicii de Chirurgie 1 din Cluj Napoca, dar care nu a fost lăsat să opereze de către managerul Spitalului Județean Cluj, Petru Șușcă, pe motiv că nu are specializarea necesară. În trecut, profesorul Ciuce a operat 38 de copii, dintre care șase care s-au născut cu hernie diafragmatică, malformație cu care s-a născut și Maria Sara. Toți copii operați de profesorul Ciuce au supraviețuit operațiilor foarte grele la care au fost supuși.

Printre cei audiați de inspectorii Corpului de Control a fost și profesorul universitar de neonatologie, Gabriela Zaharia, care a preluat-o pe Sara Maria, imediat după naștere, și a început manevrele medicale pentru salvarea acestuia. ”Am fost chemată la audieri așa cum au fost toți cei implicați în acest caz. Am spus ce am avut de spus din punct de vedere medical, despre acest caz”, a declarat, pentru EvZ, prof. Zaharia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sâmbătă, la o conferință de presă, prof. Zaharia declara despre acest caz că a fost unul foarte grav. ”Vorbim de un copil născut la 31 de săptămâni şi 1.3 kilograme. Eu nu am fost contactată niciodată de profesorul Constantin Ciuce, cu referire la acestă operaţie. Eu personal am intubat copilul. Am încercat să îl stabilizăm în sala de naştere şi am coborât în terapie intensivă. Ne-am gândit ce este mai bine pentru acest copil şi am luat legătăra Spitalul Marie Curie, care a acceptat cazul. Cordul era în partea dreaptă iar vasele mari erau comprimate. Şansele acestui copil erau zero şi din cauza lipsei de terapie antenatală", spune profesorul Zaharie.

Cu toate astea, prof. Zaharia nu a explicat de ce nu a apelat la serviciile prof. Ciuce, în condițiile în care știa că acesta a mai operat astfel de cazuri. În plus, manevrele medicale de stabilizare a micuței Sara Maria au durat de la naștere și până la ora 12.00, după care, timp de patru ore și jumătate, s-a așteptat sosirea unui elicopter pentru transportul la București, deși profesorul Ciuce și echipa lui de specialiști se aflau la Clinica de Chirurgie 1, la doar 200 de metri distanță de Clinica de Ginecologie 1.

Concluziile inspectorilor de la Corpul de Control al ministrului Sănătății vor face publice concluziile anchetei în cursul zilei de vineri.