EXCLUSIV. Darius Vâlcov a recunoscut acuzaţiile DNA: “Banii găsiţi în casă îi aveam de la trei nunţi şi un botez”

EXCLUSIV. Darius Vâlcov a recunoscut acuzaţiile DNA: “Banii găsiţi în casă îi aveam de la trei nunţi şi un botez”

Procurorii DNA au solicitat marţi judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.

Potrivit unei surse judiciare, la data de 1 aprilie 2015, Darius Vâlcov  a formulat un autodenunţ în care a precizat că în cursul anului 2012, după ce şi-a dat demisia din funcţia de primar, a avut o discuţie cu apropiaţii săi Ionuţ -Daniel Bărbulescu, Andra Loredana Bărbulescu, Lucian Petruţ Şuşală, Mihaela Şuşală şi Anca Guşatu, despre înfiinţarea unor firme şi dezvoltarea afacerilor în funcţie de abilităţile fiecăruia.

Potrivit denunţului, în cadrul respectivelor discuţii, Darius Vâlcov le-a spus că îi poate împrumuta cu bani pentru a-i folosi în dezvoltarea afacerilor, dar în timp doreşte să îi fie returnaţi. Cu privire la provenienţa banilor, el a  precizat că aceştia proveneau de la cele trei nunti şi un botez, dar şi din banii cash pe care îi avea în casă. Tot atunci persoanele menţionate au propus Darius Vâlcov, iar acesta a acceptat, ca o parte din profitul obţinut să-i fie remis acestuia.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce declara în calitate de suspect

 

Cu ocazia audierii în calitate de suspect, Darius Vâlcov  a recunoscut, în parte, anumite discuţii pe care le-a avut cu soţii Bărbulescu şi cu Lucian Şuşală, dar le-a plasat în contextul unor sfaturi „prieteneşti” pe care le-a dat celor 3, în legătură cu înfiinţarea şi dezvoltarea unor afaceri. De asemenea, inculpatul nu a negat faptul că a remis sume de bani acestora, dar le-a justificat ca fiind împrumuturi, urmând ca banii să îi fie returnaţi de către aceştia pe măsură ce obţineau profit, iar la un moment dat să primească o cotă parte din afaceri. Totodată, inculpatul a recunoscut acuzaţiile care i-au fost aduse, în sensul că „societăţile pe care eu le-am împrumut şi la care urma să fiu beneficiar al unei cote părţi din profit, au desfăşurat activităţi comerciale, calitate în care eu eram incompatibil conform statului pe care îl aveam”.

Acuzațiile DNA

Potrivit unui comunicat al DNA, începând cu anul 2011 şi până în prezent, Darius Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi.

Produsul infracţional obţinut în urma săvârşirii infracţiunilor faţă de care se efectuează cercetări (trafic de influenţă şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conţinând următoarele: 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie inscripţionat "Renoir", un tablou inscripţionat "Jean Cocteau", o pictură pe lemn inscripţionată "Aurel Acasandrei".