EXCLUSIV EVZ. Cum s-a încercat recrutarea lui Vadim Tudor pentru turnătorii despre „Europa Liberă”

EXCLUSIV EVZ. Cum s-a încercat recrutarea lui Vadim Tudor pentru turnătorii despre „Europa Liberă”

Într-o notă a DIE, Vadim Tudor este prezentat ca un tânăr ziarist oportunist, gata să colaboreze cu fostul serviciu secret. Politicianul susține că documentul este fals și că el a refuzat colaborarea.

Pe 21 octombrie 2014, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a emis o adeverință de necolaborare cu Securitatea pe numele fostului candidat la președinție Corneliu Vadim Tudor. Adeverința a fost postată pe pagina electronică a instituției la data de 23 octombrie. Cu ocazia unor verificări suplimentare, cercetătorii au descoperit că Vadim este titularul dosarului „nr. SIE 250”.

În dosar, se regăsește o notă potrivit căreia, Vadim Tudor, pe când era redactor la Agenția de Presă „Agerpres”, „a fost studiat în vederea recrutării de către UM 0920 (Direcția de Informații Externe) pentru a fi verificat și a ne convinge dacă are posibilități informative pe linia obiectivului MELIȚA (n.n.- numele conspirativ atribuit serviciului românesc al postului de radio „Europa Liberă”), se arată în adeverința CNSAS .

Ne puteți urmări și pe Google News

Documentul inedit

Cercetătorii CNSAS arată că nu există documente care să ateste finalizarea recrutării sale, ci doar o Notă dactilografiată, semnată dactilo cu numele lui Corneliu Vadim Tudor. În respectivul document, veșnicul candidat la președinția României susține că este de acord să lucreze pentru serviciul secret și că are convingerea că misiunea va reuși, în ciuda riscurilor.

„Aș începe prin a spune că sunt de acord să lucrez în sensul celor spuse de interlocutorul meu (...) Sunt, totodată, pe deplin conștient de riscurile pe care le implică o astfel de activitate, dar afirm din capul locului că am o convingere fermă în reușita misiunii care mi se va încredința” .

Urmează o auto-caracteri zare în care Tudor se laudă cu cunoștințele sale din stră inătate. „Am o serie de cunoștințe în străinătate, care m-ar putea ajuta în eventualitatea că le-o voi cere. Astfel, există distinsul patriot I.C.D. (Iosif Constantin Drăgan n. r.), căruia i s-ar putea sugera că, ajutându-mă, ar face un serviciu culturii române”, se arată în nota atribuită lui C.V. Tudor.

În același document, fostul jurnalist susține că știe o serie de personalități străine cărora le-a luat interviuri: scriitorul Alvin Toffler, dar și un fost premier australian. El face referire și la „o relație foarte prețioasă în persoana directorului Complexului de hoteluri și restaurante Athenee Palace, Iulian Vintilă”.

Într-un final, politicianul cere ofițerului cu care s-a întâlnit să fie trimis legal în străinătate, nu să fie considerat un fugar. „Totodată, miaș manifesta dorința de a se găsi totuși o formă legală a prezenței mele în străinătate”, se arată în nota CNSAS.

„Dacă nu este semnată de mine, probabil este un fals!”

Potrivit CNSAS, În dosar se regăsește și o „Autobiografie” din 8 octombrie 1977, în format olograf, semnată olograf în antet cu numele Corneliu Vadim Tudor. „Documentul cuprinde referiri extinse la perioada studiilor și debutul carierei de ziarist (repartizat inițial la Comitetul Județean de Partid Târgoviște în 1971, precum și o listă de relații ale acestuia”, se arată în adeverința de necolaborare, publicată pe siteul CNSAS.

Din moment ce la dosar nu apar note informative semnate de Corneliu Vadim Tudor, note care ar fi adus atingere drepturilor fundamentale ale altor cetățeni, Colegiul a constatat că „nu se poate reține calitatea de lucrător al Securității, în sensul legii”.

„Nu-mi aduc aminte prea bine”

Contactat de „Evenimentul Zilei”, politicianul nu a recunoscut întâlnirea cu ofițerul DIE și redată în nota CNSAS atâta vreme cât nu a fost scrisă și semnată de el.

„Eu am fost urmărit de Securitatea, nu colaborator. Ce vrei să demonstrezi? Nu-mi aduc aminte prea bine, au trecut 40 de ani de atunci... În 1996 mi s-a fabricat un angajament de Securitate. Se lucrează cu falsuri. Dacă nu este semnată de mine, probabil este un fals... Cine știe de unde or fi luat-o (...) Cine v-a dat ordinul? Este o abjecție, voi hărțuiți oameni și veți rămâne șomeri după 21 decembrie. Puteți să scrieți ce vreți, vă dau în judecată și vă cer 1 milion de euro. Finalitatea acestui demers este clară: am refuzat să colaborez. Voi nu sunteți jurnaliști, am lămurit această problemă, e o mizerie”, a fost răspunsul nervos al lui Corneliu- Vadim Tudor când l-am întrebat dacă notă descoperită de CNSAS, într-un dosar al Direcției de Informații Externe îi aparține.