Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. Gigi Becali vrea să-l distrugă pe doctorul care i-a pus diagnosticul corect

14-07/14-15-gigi-cu-gat-captura-465x390
Autor: | | 13 Comentarii | 4275 Vizualizari

Pentru a obține întreruperea pedepsei, Mogulul din Pipera a adunat în jurul său un grup de „somități medicale” care i-au exagerat boala. Un singur medic s-a încăpățânat să susțină că, pentru suferința lui, Becali nu are nevoie să părăsească penitenciarul. Între timp, patronul Stelei, aflat în permisie, a recunoscut că a jucat teatru. De altfel, el a fost declarat „apt de muncă” pentru academia de fotbal deținută de nașul său, Gheorghe Hagi. Acum, pe acest doctor cinstiti vor să se răzbune atât Gigi Becali cât și ceilalți medici care l-au „îmbolnăvit” mai grav de cât e în realitate. Plângerile penale împotriva lui Mihai Onciu vin din două flancuri: din partea lui Gigi Becali și din partea șefilor săi de la Institutul de Medicină Legală. Poliţiştii constănţeni i-au întocmit dosar penal pentru abuz în serviciu şi l-au chemat deja la audieri.

Medicul şef al Serviciului de Medicină Legală Constanţa, dr. Mihai Onciu, a ajuns „pedepsitul de serviciu” în telenovela

lui Gigi Becali, a cărui „boală gravă” a fost confirmată „oficial” de o mulţime de „somităţi medicale” din România. Mai puţin de el. Plângerile penale împotriva lui Mihai Onciu vin din două flancuri: din partea lui Gigi Becali și din partea șefilor săi de la Institutul de Medicină Legală. Poliţiştii constănţeni i-au întocmit dosar penal pentru abuz în serviciu şi l-au chemat deja la audieri. Documentele în posesia cărora a intrat EVZ scot la iveală detalii şocante despre încrengătura relaţiilor dintre specialiştii la mâna cărora au stat deciziile privind starea de sănătate a bolnavului Gigi Becali.

Filmul evenimentelor

22.01.2014 - Medicul şef al Serviciului de Medicină Legală Constanţa, dr. Mihai Onciu, numeşte, la cererea instanţei, Comisia de amânare/întrerupere a pedepsei, pe motive medicale, care urma să verifice starea de sănătate a lui Gigi Becali. 12.02.2014 - Concluzia Comisiei: „Numitul George Becali prezintă diagnosticul Hernie de disc circumferenţială C5-C6, care reprezintă o boală gravă ce necesită intervenţie neurochirurgicală. Această boală nu face imposibilă executarea pedepsei, cu condiția efectuării intervenției neurochirurgicale recomandate de medicul de specialitate”.

Din informaţiile obţinute de EVZ, „medicul de specialitate” este Bogdan Davidescu de la Spitalul Judeţean Constanţa, doctorul pe care Gigi Becali l-a apreciat ca „cel mai bun medic neurochirurg din Constanţa”. Davidescu este prieten cu profesorul Vlad Ciurea, cunoscut ca „medicul lui Gigi Becali” şi cel care, la solicitarea televizunilor, s-a pronunţat în mai multe rânduri (de exemplu, în 19 februarie, la RTV) pentru o intervenţie chirurgicală de urgenţă în cazul pacientului său. De altfel, cei doi medici sunt coautori ai lucrării “Traumatologie craniocerebrală”, reeditată în 2007.

Diagnosticul se schimbă

Coincidență sau nu, înainte de constituirea Comisiei de Expertiză, doctorul Bogdan Davidescu este chemat pe 14 ianuarie la penitenciarul Poarta Albă de Gigi Becali, pentru a-l consulta. În fişa medicală a deţinutului Becali, medicul neurochirug recomandă purtarea gulerului cervical şi „intervenţie chirurgicală în funcţie de evoluţia bolii”. Îi recomandă să ia vitamina B doar dacă are dureri. Acelaşi medic este inclus apoi în componenţa Comisiei de expertiză, fără înştiinţarea şefului Serviciului de Medicină Legală, şi, răsturnare de situație, recomandă, la final, „intervenție chirurgicală de urgență, pe durere trenantă”.

Şeful Serviciului de Medicină Legală Constanţa, dr. Mihai Onciu, observă diferenţa de diagnostic dată de acelaşi medic. Vede în plus că din raportul de expertiză lipsesc pasaje referitoare la patologia anterioară a lui Gigi Becali, anume discopatia lombară. Din dosarul medical de la Tribunalul Constanţa reiese că, în noiembrie anul trecut, la Becali apar şi dureri cervicale uşoare, iar din ianuarie,„dureri mari cervicale”. Așa că doctorul Mihai Onciu nu aprobă raportul Comisiei de amânare- întrerupere pedeapsă pe motive medicale, trimiţându-l spre avizare la Comisia de avizare şi control a Institutului de Medicină Legală.

20.02.2014 - Tribunalul Constanţa respinge ca nefondată cererea de întrerupere a pedepsei, pe motive medicale, deşi Gigi Becali a declarat în faţa magistraţilor: „Când cinci opinii ale medicilor neurochirurgi, între care și medicul Ciurea, care este cel mai mare din România, arată că dacă nu se face operația este pericol de paralizie, nimeni nu mă poate obliga să fac această intervenție la un doctor pe care îl vor instituțiile statului”. Prima persoană împotriva căreia se îndreaptă apoi Gigi Becali este medicul şef al Serviciului de Medicină Legală, Mihai Onciu, „pentru abuz în serviciu”. Aceeaşi soartă o are şi judecătoarea Tribunalului Constanţa, Iulia Cezara Suciu, care îi respinsese cererea de eliberare.

„Somități” ale medicinei legale

Surprinzătoare, dacă nu chiar suspectă, poate fi privită implicarea în această sarabandă pro-Becali a Consiliului Superior de Medicină Legală. În data de 10 aprilie, în urma reclamaţiilor membrilor Comisiei de întrerupere a pedepsei pe motive medicale din Constanţa, toate cele 14 „somităţi” ale medicinei legale din România concluzionează că prin neavizarea raportului în cazul Gigi Becali, „doctorul Mihai Onciu a infirmat stadiul clinic evolutiv al patologiei neurochirurgicale stabilit de către medicul de specialitate (...) s-a substituit comisiei medicolegale (...) ceea ce este de natură să permită aprecierea că toate acestea constituie o ingerință din partea domnului Mihai Onciu în activitatea Comisiei de amânare/întrerupere a pedepsei”. În consecinţă, Consiliul Superior de Medicină Legală, condus de directorul IML, prof.univ. dr. Dan Dermengiu, şi secretarul Consiliului, prof. dr. Valentin Iftenie, îl reclamă pe medicul şef Mihai Onciu la Colegiul Medicilor Constanţa, la Ministerul Sănătăţii şi sesizează Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, „în vederea declanșării cercetărilor pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu”. Doctorul Onciu nu a fost chemat pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

De la „Paralizie” la „Apt de muncă”

Şi, ca într-un film absurd, de comedie, „concluziile ştiinţifice ale specialiştilor” sunt demontate chiar de către cel care „mai avea puțin și paraliza”. Din data de 28 aprilie, Gigi Becali face naveta la Academia Hagi, fiind considerat, culmea, „apt de muncă”.

Cireaşa de pe tort apare însă în data de 12 mai când, liber pentru 24 de ore, Becali recunoaşte, fericit, în faţa ziariștilor și a naţiunii: „Am exagerat și eu cu boala, ca să impresionez. Ca să dea întreruperea, stăteam și eu mai așa, ca să vadă judecătorul”. A anunţat apoi că „le cer iertare tuturor celor pe care i-am jignit, nu se va mai întâmpla vreodată aşa ceva, nu voi mai jigni pe nimeni”. De atunci, nicio „somitate medicală” din România nu a mai avut îndrăzneala să iasă în spaţiul public pentru a vorbi despre „boala gravă a domnului Becali”.

Rămas în închisoare pentru că a încălcat regulile eliberării, Gigi Becali, îşi găseşte de „lucru”. O iartă pe judecătoarea Iulia Cezara Suciu şi, dus la audieri la Parchetul Constanţa, îi anunţă pe procurori că renunţă la plângerea împotriva magistratei de la Tribunal. Pe medicul şef al Serviciului de Medicină Legală, dr Mihai Onciu, nu îl iartă. Plus că face plângeri la Avocatul Poporului reclamând abuzuri ale conducerii închisorii, care nu i-ar da liber să-și vadă familia. A obținut doar „libertatea” să muncească la Academia Hagi.

„S-au făcut cu toții de râs”

Dr. Mihai Onciu a fost chemat la sfârșitul săptămânii la audieri. Polițiștii Serviciului Investigații Criminale îl cercetează în urma plângerii lui Gigi Becali, dar și a Consiliului Superior de Medicină Legală. Becali a fost și el audiat, la penitenciar, unde polițiștii s-au deplasat special. Doctorul Onciu, licențiat și în Drept, nu pare să-și facă probleme. „Am dat o notă explicativă asupra îndoielilor mele la rezultatul expertizei în privința bolii lui Gigi Becali, asupra reproșurilor Consiliului Superior de Medicină Legală și de ce sunt răuvoitoare acuzațiile lor. Faptic, eu am avut dreptate. Cu toate că s-au făcut cu toții de râs, nu și-au retras sesizările la Parchet. Eu nu mi-am depășit competența. Sunt acuzat de uzurparea funcției, dar hotărârea Consiliului Superior de Medicină Legală a fost dată înainte să iasă Becali și să zică că a glumit, că de fapt nu are nimic. De fapt el, Becali, mi-a făcut cel mai mare bine”, spune ușor amuzat, Mihai Onciu. El dezvăluie și relațiile tensionate pe care le are cu șefii IML: „Mi se trage din 2006 când am propus trecerea IML la Ministerul Justiției și înființarea unui institut de medicină legală la Constanța”. EVZ a contactat și o rudă apropiată a lui Gigi Becali. „Nu-l iartă pe doctorul Onciu, pentru că l-a făcut de râs. A iertat-o doar pe doamna judecătoare, că e om bun la suflet” a explicat aceasta.
Alte articole din categoria: Reportaj

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro