EXCLUSIV EVZ. Miei și lapte pentru șefii din Agricultură. Șpăgi ridicole pentru fraude uriașe din bani europeni

EXCLUSIV EVZ. Miei și lapte pentru șefii din Agricultură. Șpăgi ridicole pentru fraude uriașe din bani europeni

Funcționarii APIA n-au limită în imaginație când vine vorba de a lua mită. Acceptă orice, de la produse tradiționale, la bani pentru lăutari. Angajații Agenției cer de toate pentru a facilita acordarea subvențiilor din fonduri europene.

Directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Satu Mare lua de ani de zile șpăgi diverse. Nimic nu scăpa vigilentului Viorel Pintea. El intimida fermierii, îi controla și îi speria cu returnarea sumelor primite ca subvenție dacă nu-și primea partea. Pintea, ca un veritabil haiduc funcționar de stat, nu refuza nimic: bani, miei, vin sau lapte. Când a cerut 30.000 de euro, denunțătorul s-a dus glonț la DNA.

În 2010, un fermier a solicitat APIA subvenție pentru câteva zeci de hectare de vie. După ce a plantat 80 de hectare, a primit un milion de euro subvenție. Imediat, a intrat pe fir șeful APIA care i-a cerut 2.500 de euro. Funcționarul l-a păcălit că sunt probleme în legătură cu banii și că Uniunea Europeană o să-l oblige pe fermier să restituie suma.

A înstrăinat afacerea

Ne puteți urmări și pe Google News

Doi ani mai târziu, sătul de amenințările directorului, fermierul a vândut plantația. Cunoscând că denunțătorul nu mai este proprietarul culturii de viţă de vie, Pintea i-a cerut acestuia să-l pună în legătură cu noul proprietar. În timpul campaniei electorale din 2012, Pintea a mai cerut 5.000 de euro de la fermier, sumă din care a primit, la birou, într-un plic, 3.000 de euro. Nemulțumit, funcționarul a mai cerut și un miel, valoarea acestuia fiind de 400 lei.

Lapte, vin...

Imediat după ce a fost reținut, un alt fermier a depus un denunț pe numele directorului. Astfel, el a arătat că, între 2010 și 2012, i-a dat func ționarului aproximativ 100 de miei, 2.000 de litri vin şi produse lactate în valoare totală de 36.600 de lei. Toate acestea pentru a obține mai rapid subven țiile din bugetul UE.

Cel de-al doilea denunțător a povesti că, în perioada campaniei electorale din luna mai 2012, Viorel Pintea l-a chemat în biroul său din incinta APIA – Satu Mare, unde i-a cerut 30.000 de euro cu motivarea că trebuie să dea aceşti bani superiorilor săi. În schimb, Pintea l-a asigurat că-l va spijini ca director al APIA. După ce a refuzat să dea o asemenea șpagă, a început să „plouă” cu controale și amenzi la firmele sale.

Potrivit DNA, Pintea „a gândit un mecanism de intimidare a fermierilor, de natură să-i conducă pe aceştia la concluzia că dacă nu vor da banii sau bunurile pretinse, riscă anumite sancţiuni din partea APIA”. El a fost arestat în noiembrie anul trecut și eliberat în decembrie. La începutul lunii august 2014 a fost trimis în judecată.

Explicații puerile

Când a fost prins cu plicul de bani pe masă, directorul a susținut că în el se află, probabil, „documente legate de vița de vie inclusiv contractul de vânzare – cumpărare pe care nu-l citisem”. Cu ocazia percheziţiei domiciliare, au fost găsite în geanta şi sacoul lui Pintea alte trei plicuri conţinând sume de bani în valută şi lei (1.950 de euro, 600 USD şi 9.652 de lei), cel mai probabil, alte șpăgi din ziua respectivă. Pintea a fost director în APIA din 2006 până anul trecut. El este implicat și politic. Astfel, din 1990, a trecut de la Partidul Democrat Agrar, la PUNR, PDL și, mai nou, la PP-DD. Bugetar de o viață, Pintea a adunat cât pentru zece. Are 25 de terenuri în Satu Mare, un apartament, o casă de vacanță și o vilă în Cluj Napoca, 1.400.000 de lei în bănci și 170.000 de euro.

Și-a împrumutat doi cunoscuți cu 60.000 de lei și 17.000 de euro. În 2012, Viorel Pintea a încasat un salariu de 58.000 de lei la care s-a adăugat pensia soției de 16.000 de lei. Tot atunci, a vândut 63 de titluri de stat ale ministerului Finanțelor cu 700.000 de lei.

Alți funcționari APIA care au ajuns la zdup

● În urmă cu tre ani, Sergiu Drăgancea, fostul șef al APIA Dolj, era prins în flagrant când primea 25.000 de dolari șpagă, bani pe care s-a arătat dispus să-i primească și în rate.

● În noiembrie anul trecut, Romică Anculia, șeful APIA Caraș Severin, era arestat după ce a cerut 5.000 de lei „pentru muzicanți, că e chef, să achit muzicanții”.

● În iunie 2014, directorul general al APIA, Gheorghe Dorel Benu, era reținut după ce ar fi ajutat-o, sub toate formele, pe Delia Moldoveanu, adjuncta sa de la Suceava.

Aurel Pană  și Mugur George Voinea, membru PC și director al unei firme, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pe 8 noiembrie 2013. Pană era director adjunct al APIA Central și a cerut 1.200.000 de euro pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu în legătura cu procedura de achiziție pentru ulei organizată de APIA.

„N-ai 30 probleme?”

Pe 20.11.2013, Viorel Pintea l-a sunat pe un fermier cu care a purtat următoarea conversaţie:

Pintea Viorel: Cornel! Întrebare cu păşunea.

Fermier: Da!

Pintea Viorel: În urma controlului cum ai ieşit?

Fermier: Am ieşit bine, nu am probleme la păşune.

Pintea Viorel: N-ai probleme?

Fermier: Nu! Pintea

Viorel: Îhm. Că am autorizat la plată, dar vroiam să întreb, mi-a scăpat aicea să întreb. Mă, dacă ai vreo problemă... să, să remediezi de altfel tot să remediaţi că se continuă asta ca, ca naiba.”