Exclusiv EVZ. PNL și USR, divorț înainte de nuntă

Exclusiv EVZ. PNL și USR, divorț înainte de nuntă

Refuzul vehement al lui Nicușor Dan, de a forma o alianță cu PNL i-a nemulțumit profund pe liberali. Ei consideră că rigiditatea liderului USR este un semn de imaturitate politică, iar gestul său e pe modelul "Partidul Comunist Nord-Corean sau PCR, să-ți impui viziunea ta de sus până jos" au spus surse din PNL, pentru EVZ.

"Un om matur, inteligent este și flexibil, nu rigid. Aceste excluderi sunt cel puțin imaturitate politică. Rigiditatea lui nu are nicio utilitate și nu duce nicăieri. Crede c-o să vină voturile gratis și de-a valma, ca anul trecut, dar oamenii încep să și evalueze. trebuie să înțeleagă că politica este un lucru extrem de flexibil. Nu poți să ai succes nediscutând, excluzând orice fel de comunicare. N-ai cum. Numai să fi Partidul Comunist Nord-Corean sau PCR, să-ți impui viziunea ta de sus până jos. Cuvântul „alianță” nu implică fuziune, nu implică eliminarea conducerilor sau diluarea unui partid într-altul. E doar o formă de colaborare", au spus surse liberale, pentru EVZ.

PNL critică lipsa de implicare a consilierilor USR din Consiliul General al Primăriei Municipiului București, susținând că și-a dezamăgit electoratul care i-a votat. 

"Am înțeles aria electorală din care s-au hrănit anul trecut. Noi suntem împotriva tuturor, toți ceilalți sunt răi, negri, urâți. Noi nu facem nici cu PNL, nici cu PSD, nici cu cutare și cutare. Totuși, nu te poți hrăni la infinit în logica asta electorală. Nu mai prinde. USR a primit o grămadă de voturi. Utilitatea acestor voturi este zero. Uitați-vă la CGMB. Cetățenii aceia, cei 30% care au votat cu USR, în momentul de față nu sunt reprezentați, pentru că oamenii ăștia nu participă cu nimic acolo, decât să fie împotrivă. Ce a făcut USR în Consiliul? Poate cineva numi câteva chestiuni apropo de aspirațiile, interesele sau drepturile oamenilor care i-au votat?", au explicat sursele PNL, pentru EVZ.

Ne puteți urmări și pe Google News

PNL, un PSD mai light

Surse din USR au explicat, pentru EVZ, că principalul motiv pentru care Nicușor Dan a refuzat o alianță este că PNL este "un PSD mai light".

"Alianțele sunt excluse și aici întreg partidul e de acord că nu se poate pune problema unei alianțe cu liberalii. PNL este un partid puțin frecventabil. Problema PNL este că, în momentul de față, este un PSD mai light. La ei e o chestiune de decizie dacă vor să redevină un partid de dreapta activ sau rămân în continuare un partid, cum s-a întâmplat timp de 3 ani, în siajul PSD. Face sau nu face pact de neagresiune cu acesta", au spus surse din interiorul formațiunii lui Nicușor Dan, pentru EVZ.

Cioloș nu intră în USR

Surse liberale au spus, pentru EVZ, că Dacian Cioloș ezită să facă pasul de înscriere în USR pentru că nu-și dorește cu adevărat acest lucru. 

"Cioloș nu se duce la ei niciodată. Nu sunt încă un partid matur. Cioloș e mai bun decât o formă de protest. Are mai multă pregătire, chiar dacă n-o fi el cel mai bun politician, are un background profesional, o bună recunoaștere și în Europa și peste tot. El își dorește un partid altfel croit, nu așa bazat pe forma asta de proteste", au afirmat, pentru EVZ, sursele PNL.

Înființarea asociației "România 100" a fost un gest prin care fostul premier a anunțat că "este dispus să facă politică", potrivit surselor EVZ.

"Dacian Cioloș mai degrabă își afirmă intențiile politice decât să se gândească la o platformă pe care s-o transforme în partid. Platforma asta este o formă în care el poate activa politic, prin care spune „eu sunt dispus să fac politică”. Am o platformă prin care definesc anumite lucruri, principii, mă bat pentru anumite cauze. „Uite ăsta sunt eu, Cioloș politician”. După aceea va merge într-o parte, într-alta. Cioloș poate fi un numitor comun pentru foarte multe partide în România", au explicat sursele liberale, pentru EVZ.  

Fostul ministru al Fondurilor Europene în Cabinetul Cioloş, Cristian Ghinea, actual deputat USR, a trimis o scrisoare către toţi parlamentarii partidului şi liderii de filiale USR în care dezvăluie că decidenţii din partid nu vor intrarea lui Cioloş în partid. "Mi s-a spus explicit: Cioloș e un elefant prea mare pentru USR", spune el. Mai multe informații AICI

Pe de altă parte, alți membri USR spun că Ghinea își pregătește terenul pentru preluarea șefiei partidului, iar prima sa mutare a fost anunțarea dezamăgirii de faptul că Dacian Cioloş nu a fost invitat de Nicuşor Dan în USR. Mai multe detalii AICI

"Încercăm să ne dăm seama care este şi viziunea lui Dacian Cioloş despre aceste scenarii despre viitor. Dacă este pentru consolidarea USR, prin asta însemnând o extindere organică, cu grijă pentru selecţia membrilor, chiar cu riscul ca Uniunea să nu crească suficient de repede, sau o creştere rapidă pentru câştigarea alegerilor din 2019 şi 2020, cu tot ceea ce poate presupune aceasta, unificarea dreptei, să luăm primari", scria Nicușor Dan, în urmă cu două zile, într-o postare pe Facebook.