EXCLUSIV EVZ. Regele romilor: evazionist sau întreținut

EXCLUSIV EVZ. Regele romilor: evazionist sau întreținut

Daniel Cioabă nu este înregistrat la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Dincolo de aspectele medicale, informația are și conotații fiscale: fie regele nu înregistrează niciun venit, fie îl ascunde de fisc.

Pe baza datelor de identificare ale lui Daniel Cioabă, fiul cel mic al defunctului Florin Cioabă, am interogat Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei naționale de Asigurări de Sănătate. Serviciul Web a întors următorul mesaj: „persoana selectată nu este asigurată”.

„Situația în care persoana figurează în SIUI ca neasigurat apare în momentul în care încetează o categorie de asigurat, persoana având obligația legală de a anunța Casa de Asigurări în evidența căreia se află despre acest fapt (ex.: încetarea contractului de muncă, încetarea calității de pensionar, este asigurat al Casei OPSNAJ ș.a.). Începând cu data de 1.07.2012, potrivit prevederilor legale, plata contribuției la FNUASS, se face la administrația financiară la care este în evidență persoana”, arată reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu.

Cum din 2012 de încasarea contribuțiilor sibienilor pentru sănătate se ocupă Fiscul de pe Calea Dumbrăvii, am întrebat specialiștii de acolo în ce condiții un om de afaceri poate fi în situația de a nu fi asigurat, adică de a nu plăti impozite, inclusiv contribuția pentru Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). „Această contribuție se calculează direct de către Fisc, acum. Dacă o persoană apare ca nefiind asigurată de către Casa de Asigurări de Sănătate, asta înseamnă că persoana respectivă nu a declarat nici un venit pentru care să aibă obligația de a plăti acea contribuție de 5,5%”, a fost explicația primită de la Fisc.

Ne puteți urmări și pe Google News

De anul acesta, statul cere contribuția de asigurări sociale de sănătate inclusiv pe veniturile obținute din chirii, pe lângă cele din investiții, premii și câștiguri din jocuri de noroc, dividende etc.

Regele, om de afaceri

În arhivele Registrului Comerțului îl regăsim pe Daniel Cioabă ca asociat în cadrul a patru societăți comerciale: Star Plast SRL, Metal Nef Ind SRL, Metal Nef Group SRL și Metal Nef Rom SA. Primele trei sunt deja radiate de la Registrul Comerțului (Metal Nef Group SRL fiind închisă în urmă cu doar trei luni), singura care mai funcționează (deși nu are bilanț depus din 2011) fiind Metal Nef Rom SA, unde Daniel Cioabă este și administrator. Star Plast avea ca obiect de activitate principal fabricarea de diferite produse din mase plastice, restul fiind orientate înspre turnarea materialelor neferoase. În urma rezultatelor financiare care mai pot fi găsite on-line, rezultă că firmele au generat și profit. Mai mult, după cum se poate observa din diploma postată pe site-ul propriu, firma încă în funcțiune a „regelui romilor” a fost clasată, în 2012, pe locul doi în „Top profit România”, la categoria „turnarea metalelor neferoase ușoare”. Într-un dosar înregistrat la Tribunalul Sibiu în prima zi a acestei luni, Fiscul sibian cere insolvența acestei firme aflate încă în funcțiune, primul termen al procesului fiind programat pentru jumătatea lunii octombrie.

Un rege, doi regi...

Daniel Cioabă a devenit persoană publică în vara lui 2013, după moartea tatălui său, declarat rege al romilor. Fiul cel mare al acestuia, Dorin Cioabă, a fost încoronat chiar lângă sicriul tatălui său drept rege internațional al romilor, Daniel Cioabă (acum în vârstă de 35 de ani) fiind numit rege al romilor din România.

Dorin Cioabă apare ca fiind asigurat al Casei de Asigurări de Sănătate, dar - la fel ca fratele său mai mic – nu se bazează foarte mult pe venituri, după cum rezultă din declarația de avere completată în vara lui 2012, atunci când acesta candida pentru funcția de consilier județean. Potrivit respectivului document, singurele bunuri pe care Dorin Cioabă le deținea în aprilie 2014 erau două terenuri intravilane și o casă în Sibiu. Capitolul „venituri” nu avea completată nicio rubrică, iar în ceea ce privește datoriile, Dorin Cioabă declara un credit de 155.000 de euro, contractat în 2008 pentru o perioadă de 30 de ani.

Daniel Cioabă: „Trăiesc din averea familiei mele”

Daniel Cioabă poate fi zărit adesea prin Sibiu la volanul Maybach-ului său. Pe care, asemenea celorlalte bunuri ale sale, nu l-a dobândit din veniturile realizate de el, potrivit declarațiilor date de Daniel Cioabă. „Exact. Nu realizez venituri. Nu am… momentan nu mai sunt la nicio firmă asociat. Aceste firme au intrat în insolvență și…” Întrebat, totuși, din ce trăiește, Daniel Cioabă spune că are avere. „Din averea familiei. Păi, da?”. În ceea ce privește rezultatele financiare pozitive ale firmelor deținute și administrate de el, Daniel Cioabă susține, iarăși, că personal nu a avut nimic de câștigat: „Profiturile s-au reinvestit”. „Când am nevoie de servicii medicale, le plătesc” Pe de altă parte, Daniel Cioabă consideră că statutul său de neasigurat al sistemului național de sănătate nu trebuie legat în vreun fel de calitatea de „rege al romilor din România”. „Ce legătură are asta cu problema romilor? Asta îi împiedică pe ei, dacă nu sunt eu asigurat? N-are nicio treabă. Eu, când am nevoie de servicii medicale, le plătesc și asta este. Dar, din fericire, n-am avut nevoie până acum”, a mai declarat Daniel Cioabă. De anul trecut, acesta este și președinte al Centrului Creștin al Romilor, care – potrivit declarațiilor acestuia – numără peste 40.000 de membri.