Republica Moldova. EXCLUSIV! Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei: „Când merg prin localități și oamenii îmi mulțumesc, mă umplu de energie”

Republica Moldova. EXCLUSIV! Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei: „Când merg prin localități și oamenii îmi mulțumesc, mă umplu de energie”

La nici două luni de la investire, bașcanul Găgăuziei a acordat, în excusivitate, un interviu, pentru Evenimentul zilei de Moldova. Irina Vlah vorbește deschis despre relația cu președintele Republicii Moldova, despre culoare politică pe care o au cele mai importante persoane în stat, despre prioritățile pentru dezvoltarea regiunii, despre deschiderea pe care o are pentru investitori și despre relația cu România.

- Au trecut două luni de când ați fost investită în funcția de bașcan al Găgăuziei. Ce ați reușit să realizați în această perioadă?

- Mulţumesc pentru întrebare. Am câștigat alegerile, la 15 aprilie am fost investită oficial, iar la 30 aprilie a fost confirmat Guvernul din Găgăuzia. Avem un regim de lucru 24 din 24 ore. Nu vreau să comentez negativ predecesorii mei, care au realizat și anumite lucruri bune, dar au rămas și anumite probleme nerezolvate. Noi avem propria strategie de conducere, propria viziune asupra lucrurilor. În cap de listă este programul electoral, cu care am câștigat și ceea ce am promis alegătorilor, voi realiza. Șefilor le-am spus că misiunea nr.1 e să îndeplinim promisiunile programului. Vreau să menționez că echipa cu care lucrez acum este alta decât cea cu care am mers în campania electorală.

- Vreți să spuneți că ați ales alți oameni, decât simpatizanții partidului care v-a susținut? - Am avut propria mea echipă, de aici, de pe loc. Ca să înțelegi, eu am mers spre acest succes vreme de 7 ani. Acum patru ani mi-am înaintat candidatura, nu mi-au ajuns 340 voturi ca să devin bașcan. Deci, nu este vorba despre succesul obținut într-o singură zi. E un lucru imens și echipa mea s-a format în ultimii patru-cinci ani. Sunt oameni din Găgăuzia.

Ne puteți urmări și pe Google News

- Știm că Dvs. ați învățat aici. Locuiți la Komrat? - Evident. Am finisat și liceul de aici, și Universitatea. Dar teza de doctor mi-am susținut-o la Chișinău, la Academia de Științe. Dar toată viața mea e legată de Komrat. Echipa a fost selectată pornind de la aptitudinile profesionale.

- Revenind la cele două luni de guvernare… - Ce am reușit să realizăm? Prioritatea nr. 1a fost parteneriatul regional. Și mă refer, în acest sens, la Turcia, Federația Rusă, Belarus, statele europene. Ne-am anunțat deschiderea către colaborare cu toată lumea și așa vom face. În al doilea rând, am menționat că voi stabili relații bune și constructive cu organele centrale ale puterii de la Chișinău. Am reușit. Sunt în relații destul de bune și cu președintele țării, și cu speakerul Parlamentului, și cu premierul interimar. A fost important acest pas și cred că e un mare succes al echipei mele. Și asta indiferent de culoarea politică pe care o au cele mai importante persoane în stat. I-am zis echipei: există președinte de țară, prim-ministru, șef al Legislativului și noi vom colabora eficient. Apoi, era la fel de important să stabilim pace și relații pozitive cu Adunarea Populară a Găgăuziei. Și asta am reușit. Spre marele meu regret, în ultimii ani se crease o situație destul de tensionată între autoritățile de aici.

- Acest succes se datorează cumva carismei dvs.? - Nu este exclus. Poate pentru că sunt femeie, că sunt un om politic cu experiență. Sunt de 10 ani în marea politică. Ori poate grație anumitor calități ale mele am reușit să adun toți acești bărbați în jurul meu. Un alt argument ar fi și marea încredere a alegătorilor față de persoana mea. Totuși, să obții 51,11% din sufragii din primul tur e ceva și poate că ei, susținându-mă pe tine, susțin, de fapt, oamenii. Toți deputații au votat unanim pentru Guvernul nostru și programul cu care am venit. Azi avem stabilitate și pace. Nu există nici urmă de conflict.

- Care sunt prioritățile în dezvoltarea regiunii? - În primul rând, educație și sănătate. Sfera socială e cea mai importantă. Populația aptă de muncă e plecată, în mare, peste hotare la muncă. Au rămas copiii de vârstă preșcolară, gimnaziștii și liceenii. Dar se atestă o tendință proastă. Dacă în anii trecuți numărul absolvenților era de 1.1000 și ceva, anul acesta avem doar 390. S-a micșorat numărul de două ori. E de fină și Factorul demografic – s-au născut mai puțini, dar și faptul că mulți s-au speriat de BAC. Unii au plecat în Rusia, alții în Transnistria. Avem rateuri la examenele de BAC – 200 la număr. N-au susținut examenele la limba română, matematica, geografia.

- Pornind de la investiții, să înțelegem că sunteți dispusă să atrageți finanțatori în regiune din toată lumea? - De peste tot. Nu contează Rusia, Europa etc. Orice companie sau organizație bine intenționată, dacă va veni să ne spună: „Găgăuzia, suntem gata să te susținem financiar”, sunt bineveniți.

„Vreau s-o cunosc pe dna ministru a Dezvoltării Regionale din România” - Pentru că aici, în Găgăuzia, limba română e o problemă, s-a deschis Centrul Român de Informare, unde se vor organiza cursuri de studiere a limbii române. Dvs. personal, intenționați să le frecventați pentru a vă perfecționa limba de stat? - Foarte bine că s-a deschis acest Centru, dar eu sunt limitată în timp. Eu am studiat limba română singură. Când am venit în Parlament, nu cunoșteam decât mulțumesc și bună ziua. În cei 10 ani, m-am autoperfecționat, cred că am o gramatică bună, urmează să depășesc bariera. Un ONG a promis că va instala un soft și fiecare va putea studia, la calculator, română. Mi-au promis să mi-l instaleze și mie, ca să pot studia în liniște.

- Știm că și la deschiderea Centrului ați vorbit fără translator. - Ne-am înțeles foarte bine cu ministrul de Externe al României. Problema e în politică. De cele mai deseori se încearcă să o lege de anumite lucruri. Dar vreau să vă spun că în orașul nostru locuiesc diferite minorități naționale, care se împacă destul de bine între ele. Șefii de direcții cunosc bine româna, iar actele sunt perfectate în limba de stat și în rusă.

- Ați realizat deja deplasări peste hotare? - Destul de multe. Și în Federația Rusă, și în Turcia. Urmează să plecăm la Krasnodarsk. Mulți dintre subalternii mei au fost și la Bruxelles, și în Polonia, și Ungaria.

- Sunteți gata să efectuați o vizită oficială și în România? - Cu cea mai mare plăcere. Merg deseori în vizite personale la Galați, am prieteni acolo. Dar nu am avut invitații oficiale. Am discutat recent cu Excelența Sa, Ambasadorul Marius Lazurcă, cu care suntem în relații bune, am pregătit vizita ministrului de Externe, și atunci am stabilit întâlnirea cu ministru Dezvoltării Regionale al României. Mi s-a spus că e vorba, la fel, de o doamnă care dispune de maniere eficiente de gestionare și că ministerul pe care îl conduce aduce surse suficiente în buget. Și mi-a sugerat să ne facă cunoștință.

- Cum veți colabora cu noul primar al Komratului, reprezentantul Partidului Nostru? - Vom trăi bine cu toată lumea. Pentru prima dată, la aceste alegeri locale din Găgăuzia, Comitetul Executiv nu s-a implicat deloc în campania electorală. Am spus franc: decizia este a oamenilor și vom colabora cu cei pe care îi vor alege. Nici un membru al Comitetului n-a fost la nici un secție de votare, n-a făcut agitație electorală și n-a susținut pe nimeni. Pentru prima dată, din I-ul tur, au fost aleși 16 primari. Ei au decis să repete experiența mea. De asemenea, au fost alese și două femei la funcția de primar, lucru neatestat de ani de zile. Societatea se schimbă, și noi vrem să depășim anumite stereotipuri.

- Aveți salariul bun? - E mult mai mic decât cel de deputat.

- Pentru că sunteți și membru al Guvernului de la Chișinău, ce formulă de guvernare ați prefera? -  Am mai multe experiențe. De când sunt bașcan, am activat în guvern de coaliție, cu Chiril Gaburici ca premier. Când eram deputat, am avut ocazia să cunosc și formula de guvernare majoritară, cu un singur partid. Sincer, e mult mai simplu atunci când la putere e un singur partid. Când sunt mai multe partide, e mai dificil. Trebuie să poți stabili contacte cu toții liderii, să găsești limbaj comun. Cu dl Ghimpu, în calitatea lui de deputat, suntem în relații bune, dar știu că nu votează nicio inițiativă legislativă legată de Găgăuzia. Nu sunt supărată pe el. Nici nu mă implic în activitatea Guvernului, pentru că scopul meu este să promovez interesele Găgăuziei. Și accentele le pun anume pe acest scop. Când e vorba de anumite contradicții legislative, nu particip la vot.

- Știm că nu ați votat nici moțiunea de cenzură. - A fost o decizie subiectivă. Eram deja aleasă la funcția de bașcan și am înțeles că voi fi membru al acestui Guvern. Dacă semnam sau nu, nu se schimba nimic. Eu sunt un om pragmatic din toate punctele de vedere. Eu port responsabilitate pentru cei 150.000 de locuitori ai regiunii pe care o gestionez. Ei sunt familia mea. Sentimentalismul și emoțiile în acest caz nu-și au locul. Persoanele din anturajul meu au înțeles acest lucru, chiar dacă am avut și oponenți.

- Nu văd verigheta. Sunteți căsătorită? - Am fost, divorțată demult. Fiica mea are 21 de ani, e studentă la ASEM, e pasionată de fotografie. Acum doi ani a participat, la Londra, la un concurs de fotografie între studenți, și dintre cei 6.000 de participanți, ea s-a clasat pe locul III. Toate pozele din campania mea electorală e munca fiicei mele. Bilbordurile, afișele electorale sunt ale ei.

- Cum vă vedeți viitorul dvs. politic? - Acum sunt bașcan ales pentru o perioadă de patru ani și ceea ce trebuie să fac, e să îndeplinesc programul electoral. Mă simt foarte bine când merg prin sate. Nu sunt om de birou, nu pot sta mult într-un loc. Aici sunt legată de agenda. Dar când merg prin localități și oamenii îmi mulțumesc, mă umplu de energie. Am o echipă foarte bună. Nu sunt singură. Vor urma schimbări pozitive, veți vedea. Eu sunt gata să vorbesc în toate limbile, doar ca oamenii din regiunea mea să aibă un trai mai bun.