EXCLUSIV. Sevil Shhaideh a dezvăluit ce reformă va face în primării. Strategia privind descentralizarea este pe masa Guvernului

EXCLUSIV. Sevil Shhaideh a dezvăluit ce reformă va face în primării. Strategia privind descentralizarea este pe masa Guvernului

Ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, e explicat, pentru EVZ, strategia privind reforma administraţiei publice locale în următorii patru ani.

Sevil Shhaideh a explicat că documentele strategice la care facem referire când vorbim despre reforma administrației publice pentru următorii patru ani sunt: Strategia de Consolidare a Administrației Publice 2014-2020 (SCAP) şi Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, potrivit unui răspuns pentru EVZ.

"La nivelul administrației publice locale, din perspectiva serviciilor publice, se urmărește implementarea managementului calității, într-o manieră coerentă, coordonată și etapizată, precum și asigurarea implementării standardelor de calitate și de cost la nivel local și corelării acestora cu alocările financiare de la bugetul de stat", se precizează în răspuns.

Potrivit ministerului, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a inițiat procesul de elaborare/actualizare a standardelor de calitate/ de cost pentru un număr de 9 domenii de servicii publice, în cadrul proiectului “Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și pentru sprijinirea dezvoltării la nivel local”, implementat în parteneriat cu S.N.S.P.A. și finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistem de monitorizare şi evaluare a primarilor

În anul 2017, se vor elabora/actualiza standardele pentru domeniile: sănătate și educație preuniversitară), conform SCAP 2014-2020. Până la finalul proiectului, în luna martie 2019, se vor elabora standardele pentru restul de 7 domenii, a mai explicat Sevil Shhaideh.

"În cadrul acestui proiect se vor realiza și analiza serviciilor publice din România, evaluarea capacității administrative a fiecărei U.A.T., precum și un sistem informatic de monitorizare și evaluare a acestora", a adăugat ministrul Dezvoltării. În opinia acesteia, îmbunătăţirea cadrului legislativ aplicabil domeniului administraţiei publice locale este un element esenţial al reformei.

"Îmbunătăţirea cadrului legislativ presupune analizarea problemelor rezultate din aplicare actelor normative în domeniu şi adoptarea unor acte normative care, prin noile reglementări, soluţionează aceste probleme. Important este și demersul de a codifica  cadrul legal din domeniul administraţiei publice, prin intermediul unui Cod administrativ şi al unui Cod de procedură administrativă", spune ministrul.

Se lucrează la un Cod administrativ

În prezent, este în curs de definitivare proiectul Codului administrativ. Reprezentanţii ministerului au precizat, pentru EVZ, o parte din cele mai importante prevederi:

  • circuitul proiectelor de hotărâri ale consiliului local de la momentul inițierii și până la momentul dezbaterii în cadrul ședințelor consiliului local cu evidențierea etapelor, a documentelor-suport (avize/rapoarte) şi  actorilor implicați;
  • condițiile de dizolvare a consiliului local — stabilirea unor condiții de dizolvare a consiliului local mai greu de îndeplinit corelativ cu stabilirea unor noi situații de încetare de drept a mandatelor consilierilor locali — în cazul în care aceștia absentează (nemotivat) de la mai multe ședințe ale consiliului;
  • cazurile de suspendare și de încetare de drept a mandatelor primarului și președintelui consiliului județean — completarea acestora (de exemplu: suspendarea mandatului în situația stabilirii unei măsuri preventive care face imposibilă exercitarea funcției);
  • procedura aplicabilă în situaţiile de incompatibilitate în care se pot afla aleşii locali cu precizarea: momentului la care intervin (în funcţie de specificul fiecărei situaţii), obligaţiilor alesului local şi rolului autorităţii responsabile de asigurarea integrităţii în exercitarea demnităţilor şi funcţiilor publice şi prevenirea corupţiei instituţionale;
  • cazurilor care constituie situații de conflict de interese pentru aleșii locali;
  • sursele de finanțare ale bugetelor locale și revizuirea mecanismului de echilibrare a bugetelor locale cu sume din unele venituri.

Sevil susţine descentralizarea care este pe masa Guvernului

Specialiştii Ministerului Dezvoltării au mai explicat că o altă reformă administrativă este descentralizarea. Instituţia a elaborat și a supus consultării publice, proiectul Strategiei generale de descentralizare - SGD. Acest proiect urmează a fi supus spre aprobare Guvernului României. Strategia propune analizarea oportunităţii transferului de competenţe de la nivel central la nivel local, prin elaborarea unor analize de impact, respectiv elaborarea proiectelor de lege sectoriale de descentralizare, pentru domeniile: agricultură, cultură, turism, mediu, sănătate, educație (activităţi extraşcolare), tineret şi sport.