EXCLUSIV!Ce se întâmplă cu directorii de şcoală care au fost la concurs.Ecaterina Andronescu: ,,Am avertizat de la început că vom ajunge în această situaţie

EXCLUSIV!Ce se întâmplă cu directorii de şcoală care au fost la concurs.Ecaterina Andronescu: ,,Am avertizat de la început că vom ajunge în această situaţie

Concursul de directori, încheiat în urmă cu o lună, a lăsat o mulţime de semne de întrebare şi situaţii nerezolvate. În mijlocul anului şcolar, o parte dintre elevi vor avea la catedră profesori noi, iar la şcolile la care nu au existat candidaţi, prin derogare de la art.24 din Metodologia concursului de directori, vor putea fi numiţi şi foştii directori ai acelor unităţi.

Elevii sunt cei care au de suferit

Ecaterina Andronescu a explicat, în exclusivitate pentru EVZ, care sunt motivele care au stat baza modificării pe care a făcut-o Pavel Năstase, noul ministru al Educaţiei. ,,Trebuie să înţelegem că prioritari sunt elevii. Ei au avut cel mai mult de suferit în urma acestui concurs. Am avertizat de la început că vom ajunge în această situaţie şi am ajuns. Nu este plăcut, mai ales pentru elevii din clasa a VIII-a şi a XII-a să schimbe profesorii în mijlocul anului. Toată lumea trebuie să înţeleagă că sunt două categorii de directori care au câştigat concursul.Prima categorie, cei care au fost directori şi anterior. Pentru această categorie nu este nicio problemă, ei continuă să fie la catedră exact cum erau şi înainte de concurs. În schimb, cei care au câştigat funcţia pentru prima dată şi sunt profesori titulari pe o catedră, vor avea nevoie de profesori suplinitori care să le preia o parte din ore.”

Cum se va simţi derogarea lui Năstase în şcolile din România

Andronescu a continuat să explice cum se va resimţi modificarea făcută de Năstase în şcoli: ,,Această derogare se aplică doar pentru aproximativ 400 de şcoli, acelea la care nu au existat candidaţi pentru funcţiile de director şi director adjunct. În aceste şcoli, conform modificării lui Năstase, pot fi numiţi şi cei care au ocupat funcţia anterior. Prin această decizie s-a urmărit reducerea haosului din sistem. Să nu se mai caute alţi profesori suplinitori şi aşa mai departe. Cei care vor fi numiţi directori, conform art.24, vor fi directori interimari. Există posibilitatea unui nou concurs pentru numirea funcţiilor de director, dar doar pentru cei 400 de directori numiţi interimar. Cei care au câştigat concursul încheiat în decembrie vor rămâne în funcţii pentru următorii patru ani.”

Oficiali din Ministerul Educaţiei au confirmat pentru EVZ că cei care au câştigat concursul de directori vor rămâne în funcţie în următorii patru, iar derogarea de la art.24 se aplică pentru aproximativ 400 de unităţi şcolare.

Ne puteți urmări și pe Google News