Editura Evenimentul si Capital

Exodul halatelor albe. Unul din cinci absolvenţi gălăţeni a plecat în Franţa

Autor: | | 0 Comentarii | 166 Vizualizari

Unul din cinci absolvenţi de Medicină de la Galaţi a ales să-şi urmeze rezidenţiatul în Franţa. Suma pe care statul român o plăteşte pentru formarea unui viitor doctor este de 12.000 de euro.

În 2015, 102 studenţi au terminat Medicina la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Imediat după licenţă, cei mai mulţi au ales să plece în Germania şi Franţa pentru rezidenţiat, scrie Viaţa liberă. 

Potrivit decanului, prof. dr. Aurel Nechita, acum cinci ani doar 20 la sută din absolvenţii au ales să plece. Acum doi ani, proporţia absolvenţilor plecaţi pentru a se forma ca medici în străinătate ajunsese la o treime din totalul celor care terminaseră facultatea cu brio. În 2015, din totalul absolvenţilor, doar 45 au fost admişi la rezidenţiat în România, alţi 32 alegând să plece în Franţa, Germania sau alte ţări. 

"Anul acesta a fost a şasea promoţie de absolvenţi de Medicină, de la întemeierea facultăţii din Galaţi. În total, au fost 102 absolvenţi. 12 dintre ei au fost studenţi proveniţi din diferite ţări arabe. Aceştia s-au întors în ţările natale imediat după ce au terminat facultatea. Din restul de 90 de absolvenţi rămaşi, 19 au dat la rezidenţiat în Franţa şi au şi fost admişi. Alţi opt au ales Germania, ţară în care sistemul de admitere la rezidenţiat constă într-un interviu susţinut în cadrul spitalului în care absolventul intenţionează să lucreze. Cei care vor să plece în Germania învaţă foarte bine limba germană, din timpul facultăţii. Şi Marea Britanie şi Suedia au fost alese de către doi absolvenţi. Despre un alt tânăr absolvent nu ştim încă în ce ţară vrea să urmeze rezidenţiatul", a precizat dr. Nechita.

Cei 58 de absolvenţi rămaşi în ţară au ales să dea rezidenţiatul mai ales la Iaşi sau Bucureşti. 

Principalul motiv pentru care tinerii aleg străinătatea ţine de situaţia financiară. Astfel, salariul unui rezident în România cu tot cu bursa acordată de stat nu ajunge la 2.000 de lei pe lună, în timp ce, în Occident, sunt de câteva ori mai mari. 

 "Problema este că mulţi dintre tinerii cel mai bine pregătiţi aleg să plece din ţară. Anual, statul cheltuie aproape 2.000 de euro pentru şcolarizarea unui student care urmează Medicina la buget. Apoi, pentru că nu ştim să-i ţinem aici, alte state beneficiază de pe urma cunoştinţelor lor", a conchis dr. Nechita.
Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate