Experiment: Ai mânca la restaurant pe întuneric?

Experiment: Ai mânca la restaurant pe întuneric?

Conceptul de “blind dinner” a prins în multe ţări.

Majoritatea restaurantelor unde se mănâncă pe întuneric angajează chelneri orbi, oferă un singur meniu şi interzic consumatorilor să intre in locaţie cu orice obiect care ar putea lumina, inclusiv ţigări, telefoane mobile sau aparate foto.

De asemenea, toate aceste locaţii au toalete luminate normal, deşi clienţii sunt rugaţi să ceara ajutorul chelnerilor pentru a le găsi. Spre exemplu, restaurantul lui Spielmann din Zurich, Blinde Kuh (in traducere, „Vaca oarbă”), este primul restaurant de tipul “blind dinner” din lume. De asemenea, este si primul restaurant din lume al cărui personal este format exclusiv din oameni orbi. De la lansarea sa în 1999, Spielmann a mai deschis un al doilea astfel de restaurant in Basel, Elveţia. Ambele locaţii poartă acelaşi nume şi sunt definite prin atmosfera prietenoasă, nesofisticată, impusă de proprietarul lor.

S-a extins

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi la început, prezenţa într-o cameră complet neagră ar putea părea incomodă şi nefamiliară, pe măsura ce ochii se obişnuiesc cu lipsa luminii, iar celelalte simţuri încep să se dezvolte, experienţa devine din ce în ce mai placută. Plăcerea sporeşte pe măsura ce începi să te relaxezi.

Practic, pe perioada petrecută în interiorul restaurantului, toţi consumatorii devin complet orbi şi au nevoie de ajutor pentru a face ceea ce în mod normal sunt capabili să facă singuri: să găsească diferitele obiecte de pe masă, să mănânce,  etc.

În Germania mai există şi un lanţ de restaurante pe întuneric, Unsicht Bar (Barul invizibil), cu locaţii in Berlin, Cologne şi Hamburg.

Restaurante pe întuneric sunt şi în China şi Hong Kong – cel mai cunoscut fiind “The Whale Inside”, care, de cand a fost deschis în Beijing in 2007, a avut un asemenea successucces,  încât până acum s-a extins deja în Shanghai şi Hong Kong.

Conceptul de “blind dinner” s-a extins si in State (Opaque in California, San Diego si San Francisco, CamaJe Bistro in New York), in Australia (The Dark Side, in Melbourne) dar si pe continent, in Praga (Pod Krídlem Noci), Paris, Londra, Varsovia, Moscova, Barcelona (Dans le Noir) etc.