Expert: Ponta a promis preț recomandat la gaze pentru a satisface dorinţe cu impact emoţional-electoral

Expert: Ponta a promis preț recomandat la gaze pentru a satisface dorinţe cu impact emoţional-electoral

Măsurile anunţate ieri de premierul Victor Ponta cu privire la preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici şi industriali de pe piaţa reglementată va genera pierderi de circa jumătate de milion de dolari la bugetul de stat şi de 200.000 de dolari la nivelul companiilor producătoare, estimează expertul în energie Dumitru Chisăliţă.

"Viziunea pe care o va urma piaţa de gaze începând cu 1 aprilie 2014, prezentată de premierul României în Camera Deputaţilor, în cursul zilei de 24 martie 2014, a fost o anagramă în toată regula. După un supersecret impus tuturor subalternilor, dar şi nesubalternilor, premierul a prezentat un program care satisface segmentul reglementat casnic şi segmentul reglementat non-casnic, satisface marii consumatori de gaze, dar în acelaşi timp permite menţinerea calendarului de dereglementare a preţului de gaze agreat cu instituţile internaţionale, menţine prevederile legale prevăzute în legea 123/2012 privind liberalizarea în anul 2014 a segmentului non-casnic etc. Chiar şi importatorii de gaze vor avea de câştigat şi supracâştigat prin acest proiect", scrie Dumitru Chisăliţă pe blogul său.

Însă, chiar dacă la prima vedere pare că toată lumea are de câştigat, acesta arată că situaţia este alta, principalii perdanţi fiind bugetul de stat, companiile producătoare şi consumatorii casnici.

"În fapt nu va câştiga chiar toată lumea, companiile producătoare de gaz şi bugetul de stat vor pierde. Dar pentru fiecare dintre acestea există metode de compensare. Pe termen lung tot din buzunarul nostru. Estimăm că în anul 2014 această schemă va determina circa 0,2 milioane de dolari pierderi nete la nivelul companiilor producătoare de gaze şi aproximativ 0,5 milioane de dolari pierderi la bugetul de stat urmare a neîncasării taxelor şi suprataxelor legale", scrie Dumitru Chisăliţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, explică acesta, de la 1 aprilie 2014, consumatorii casnici, care utilizează gaze la tarife reglementate vor plăti cu 2% mai mult, conform calendarului de liberalizare a preţurilor la gaze agreat cu FMI. O nouă scumpire a gazelor va avea loc la 1 iulie 2014, cu 3%, la 1 octombrie 2014 va exista o altă majorare de 3%. La 1 ianuarie 2015 va fi operată o nouă scumpire, de 2% şi până în data de 31 decembrie 2018 o altă creştere cu 100%. În ceea ce-i priveşte pe consumatorii industriali care folosesc gaze naturale la tarife reglementate, aceştia vor suporta o creşetere a preţului gazelor de 5% la 1 aprilie, urmând ca la 1 iulie 2014 să fie operată o nouă majorare de 5%, iar la 1 octombrie 2014 va exista o altă creştere de 4%.

"Marii consumatorii de gaze vor obţine privilegiile solicitate. Începând cu 1 aprilie 2014 vor avea acelaşi preţ la gazele din intern ca şi în primul trimestru din 2014. Cum se va întâmpla acest lucru? Guvernul, probabil în prima şedinţă de Guvern, va "inventa" un preţ de referinţă pentru gazele din producţia internă, pe care l-a nominalizat deja ca fiind egal cu preţul existent în primul trimestru din 2014. Acest preţ de referinţă va fi "recomandat" să fie utilizat de către companiile producătoare de gaze naturale în relaţile cu clienţii de pe piaţa liberă. De ce ar face o companie privată acest sacrificiu? Numai pentru că va avea de câştigat mai mult din alte negocieri pe care le are (le va avea) cu statul. De ce preţul de referinţă să fie egal cu cel din primul trimestru din 2014? Doar pentru a satisface dorinţe cu impact emoţional-electoral! Preţul pieţii nu are această valoare şi timpul o va demonstra", scrie Dumitru Chisăliţă.

Acesta mai arată că importatorii de gaze vor avea de câştigat şi supracâştigat prin acest proiect. Impunerea unui preţ de referinţă la gazele din producţia internă inferior nivelului de suportabilitate al pieţii şi impunerea unor cantităţi limitate pentru gazele din producţia internă, diverselor categorii de actori de pe piaţa de gaze, va aduce oportunitatea imporatorilor de a vinde în România gaze din import la suprapreţuri faţă de ţările vecine, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 10 ani şi care a scos miliarde de dolari din buzunarele românilor.