Expoziţie pariziană consacrată centenarului intrării României în Marele Război | Corespondență din Paris de la Marcela Feraru

Expoziţie pariziană consacrată centenarului intrării României în Marele Război | Corespondență din Paris de la Marcela Feraru

Castelul Vincennes, prima reşedinţă a regilor Franţei - azi depozitar al arhivelor militare franceze şi muzeu - a fost vineri, 26 august, martorul inaugurării unei expoziţii consacrate centenarului intrării României în Marele Război.

La iniţiativa ambasadei române la Paris, cu sprijinul Oficiului Naţional Român pentru Memoria Eroilor şi al Serviciului Istoric al Armatei franceze, expoziţia retrasează momente de o forţă extraordinară din acţiunea Armatei române în Primul Război Mondial. Trebuie spus că Muzeul Naţional Militar din Bucureşti deţine o arhivă fotografică de o mare bogăţie, în mare parte încă inedită.

Expoziţia este în acelaşi timp o mărturie a fraternităţii de arme între soldaţii români şi francezi din această perioadă tragică şi, în acelaşi timp, atât de glorioasă. „O memorie comună, o privire comună, aceeaşi speranţă, acelaşi destin… Iată ceea ce soldaţii, români şi francezi şi, prin intermediul lor, familiile şi popoarele lor au împărţit în fiecare zi a acestor ani de război.

Multe s-au schimbat între timp, dar România şi Franţa se regăsesc partenere în sânul UE, aliate în cadrul NATO şi păstrează obiceiul de a înfrunta împreună multiplele provocări ale unei lumi în criză”, a spus ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu. Generalul Dănăilă a reamintit importanţa sprijinului primit de la misiunea militară franceză a generalului Berthelot pentru reorganizarea armatei, în timpul retragerii din Moldova şi a bătăliilor din vara anului 1917 - Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz.

Ne puteți urmări și pe Google News