PUBLICAȚIILE NOASTRE:

EVZ Special

Fabrica de ceai de la Orăștie

Autor: | | 0 Comentarii | 909 Vizualizari
Floare rară în economia românească: Fares a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste 60 de milioane de lei şi un profit net de circa 11 milioane de lei
Poarta mecanizată de la intrare pare înţepenită pe poziţia „deschis”. În curte, printre clădiri, mici solarii şi depozite impresionante, mai apare câte-o zonă acoperită cu lavandă, alta cu mentă şi o alta cu gălbenele. Sunt doar de decor, pentru că plantele transformate în ceaiuri vin doar de pe câmpurile ferite de poluare și de pe cele 200 de hectare de teren din jurul Orăştiei. Nu foare aproape de oraş, ci la poalele munţilor, la marginea pădurilor ce-i acoperă

Fabrica de ceai de la Orăștie pare destul de mare, dar devine mică atunci când afli că, de fapt, aici se produc 3.500.000 de cutii de ceai pe lună. Fiecare cutie are 20 de pliculeţe. Rezultă 70.000.000 de ceşti de ceai lunar, adică 840.000.000 pe an. În cele câteva hale şi depozite se produc, în total vreo 480 de sortimente. 330 dintre ele sunt ceaiuri, iar diferenţa o reprezintă siropurile, uleiurile, capsulele şi tincturile. Jumătate din produse pleacă în cele 20 de depozite din ţară ale grupului, de unde sunt distribuite micilor comercianţi, cealaltă jumătate luând direct calea lanţurilor de hypermarket-uri. 800 de angajaţi are compania, iar 300 dintre ei lucrează în distribuţie şi vânzări.

Cum ajung în pliculețe

Traseul din fabrică începe cu depozitul în care se face recepţia plantelor aduse de pe câmp. Aici se analizează, din nou, calitatea fiecărui lot, conform celor relatate de Felicia Costa, responsabil de control al calităţii în fabrică. Menta este ţinută într-o încăpere separată a depozitului. Imaginează-ţi menta ca un lichid. Când intri aici o simţi prin toţi porii, atât de puternic şi plăcut e mirosul. Din acest depozit, plantele trec la faza de uscare, proces controlat, cu parametri diferiţi, în funcţie de fiecare plantă. După uscare, planta este din nou analizată şi certificată. Abia după aceea intră în depozitul de plante. Mai departe, planta intră în sectorul de condiţionare. Aici, manual, se îndepărtează orice element care e în plus: mici pietricele, fire din alte plante, tulpina – în cazul plantelor de la care se folosesc doar frunzele. Apoi, plantele condiţionate trec în sectorul de semifabricare unde sunt mărunţite, amestecate şi omogenizate în vrac mare pentru a fi pregătite să intre apoi pe linia de asamblare. Înainte însă, se face un nou control de calitate, după cum spun reprezentanţii fabricii. Pe linia de ambalare rolul principal îl au roboţii. Personalul de aici verifică parametrii care ţin de ambalare, în principal gramajul şi marcajele. Produsul nu este dus în depozitul de produse finite până nu este, din nou, verificat şi analizat.


FOTO: În sectorul de condiționare, angajații îndepărtează, manual, orice element care e în plus



Povestea Fares, în câteva rânduri

În Orăştie, farmacia „La leul de aur” era cunoscută încă din 1697. La începutul secolului trecut, farmacia a fost moştenită de Andrei Farago de la socrul său, Josef Graffius. Andrei Farago a fondat, în 1929 „Digitalis – prima companie română pentru cultivarea plantelor medicinale”. Compania lui Farago n-a scăpat de naţionalizare. Comuniştii au inclus-o în structura de stat numită „Plafar”. 70 la sută din cifra de afaceri a „Plafarului” comuniştilor era realizată de „sucursala” Orăştie. După Revoluţie, în 1995, statul a scos la vânzare Fares Orăştie prin metoda MEBO. Directorul comercial de la acea vreme, Silviu Socol, şi directorul general, Lucian Darie, s-au încumetat să cumpere, împreună, pachetul majoritar de acţiuni. În 10 ani, Fares Orăştie a ajuns unul dintre cele mai puternice branduri româneşti. Anul trecut, compania amintită a înregistrat o cifră de afaceri de peste 60 de milioane de lei şi un profit net de circa 11 milioane de lei.


FOTO: Pe linia de asamblare, personalul verifică gramajul şi marcajele



 


Tag-uri: orastie, ceai, roamnia, fabrica, Felicia Costa, La leul de aur, plafar, MEBO, Lucian Darie, Silviu Socol
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fabrica de ceai de la Orăștie.




SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>





Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F




Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii