Nokia luase decizia de a închide fabrica de la Jucu încă din luna februarie. Plus de ce a scăpat fabrica din Ungaria

Nokia luase decizia de a închide fabrica de la Jucu încă din luna februarie. Plus de ce a scăpat fabrica din Ungaria

Fabrica Nokia din România a pierdut lupta cu unităţile de producţie asiatice ale companiei. "Concentrarea producţiei de telefoane cu capabilităţi de bază în acele fabrici care beneficiază de o poziţionare optimă faţă de furnizori şi pieţele cheie. Ca rezultat, Nokia intenţionează să închidă capacităţile de producţie din Cluj, România, până la sfârşitul anului 2011, întrucât fabricile Nokia de mare volum din Asia asigură beneficii mai mari in privinţa proximităţii şi eficienţei", este explicaţia seacă la închiderea fabricii Nokia de la Jucu pe care au transmis-o oficialii companiei printr-un comunicat de presă.

UPDATE 12.30. Conducerea companiei Nokia luase decizia de a închide fabrica încă din luna februarie. Dezvăluirea a fost făcută de către preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, care s-a întâlnit cu vicepreşedintele Nokia, Erik Anderson, în cursul acestei zile. "Mi-a spus că unitatea va fi mutată în Asia, unde sunt mai aproape de furnizorii de materiale. Oamenii vor fi ţinuţi până în decembrie şi vor mai primi salarii până în luna martie. Negociem cu ei să nu ducă şi hala în care funcţionează fabrica de la Jucu", a declarat pentru EVZ Alin Tişe.  Pe lista s-a afla şi fabricile din Bonn, Germania, şi Malvern, SUA Acest pas, căruia i-a căzut victimă şi fabrica ce a devenit cel mai mari exportator din România, face parte din strategia de ajustare a "capacităţilor de producţie şi revigorarea operaţiunilor de producţie, pentru a servi mai bine reţeaua globală de clienţi, parteneri şi furnizori", potrivit conducerii Nokia.

După operaţiunile din România, compania intenţionează să le închidă pe cele din Bonn, Germania şi Malvern din Statele Unite. În schimb, Nokia a precizat că nu vor fi închise fabricile din Salo, Finlanda, Komarom, Ungaria şi Reynosa, Mexic.

Compania a anunţat, astăzi, planurile de completare a acţiunilor care să alinieze operaţiunile cu dimensiunea forţei de muncă. Încă de la începutul acestui an, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume a anunţat că are nevoie să facă economii, precum şi să crească eficienţa şi viteza organizaţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce se întâmplă cu angajaţii de la Cluj

Oficialii companiei estimează că intenţia de a închide fabrica din Cluj, împreună cu ajustările din operaţiunile de distribuţie şi livrare, vizează aproximativ 2.200 de angajaţi. Schimbările planificate în cadrul diviziei Location & Commerce ar putea afecta aproximativ 1.300 de angajaţi. Aceste reduceri de personal vin în completarea măsurilor anunţate în aprilie şi sunt programate să se producă până la sfârşitul anului 2012, potrivit comunicatului Nokia.

"Nokia va oferi angajaţilor afectaţi de reducerile planificate un program complex de sprijin. Nokia rămâne hotărâtă să acorde sprijinul său pentru angajaţi şi comunităţile locale pe parcursul acestei schimbări dificile", mai spun reprezentanţii companiei.

La începutul anului, Nokia a anunţat schimbări în special pe direcţia alinierii operaţiunilor de cercetare-dezvoltare în segmentul dispozitivelor inteligente şi cel al telefoanelor mobile. Iar astăzi, "compania a anunţat următoarea fază de aliniere operaţională, care include planuri privind reduceri în segmentul producţiei, în cadrul diviziei Location & Commerce şi funcţiunilor suport", se arată în comunicatul companiei finlandeze.

"Paşi dureroşi" pentru companie

"Trebuie să facem paşi dureroşi, dar necesari, pentru a alinia forţa de muncă şi operaţiunile cu direcţia noastră de evoluţie", a declarat Stephen Elop, Preşedinte şi CEO al Nokia. "Înregistrăm un progres solid către îndeplinirea strategiei noastre iar aceste noi schimbări planificate ne vor ajuta să ne poziţionăm ca un jucător mai dinamic, mai îndrăzneţ şi mai eficient", a adăugat acesta.

El a enumerat care sunt centrele care rămân de bază în activitatea companiei. "Europa este un element central al viitorului Nokia. Pe lângă sediul nostru central , avem o prezenţă puternică pe zona de Cercetare & Dezvoltare în Europa. Avem patru centre majore de Cercetare & Dezvoltare în Finlanda şi două în Germania, precum şi Centrele de Cercetare Nokia şi alte centre de suport în Europa. Nokia păstrează de asemenea o prezenţă locală puternică prin intermediul birourilor de vânzări din întreaga regiune precum şi operaţiunilor din Salo şi Komarom", a precizat Elop.

Planurile nevăzute ale Nokia Producătorul finlandez de dispozitive mobile intenţionează să revizuiască rolul pe care îl au, pe termen lung, fabricile din Salo, Finlanda, Komarom, Ungaria şi Reynosa, Mexic. Aceste fabrici vor continua să aibă un rol important în servirea clienţilor de smartphone-uri din Europa şi America de Nord.

Totuşi, planul este ca acestea să se concentreze pe clienţi, software dedicat în mod specific pieţelor şi personalizarea pachetelor de vânzare. Comunicatul Nokia lasă să se înţeleagă că aceste schimbări vor duce la concedieri de personal şi în aceste fabrici, însă abia în anul 2012. Nokia va iniţia discuţii cu reprezentanţii angajaţilor şi acţionarii din aceste fabrici şi va avea o imagine mai precisă privind posibilele reduceri de personal în primul trimestru al anului viitor.

Nokia a anunţat anterior planurile sale de a crea o divizie de Location & Commerce prin consolidarea activelor de localizare, incluzând NAVTEQ şi operaţiunile sale de servicii sociale pentru localizare. Ca parte a consolidarii acestei divizii, Nokia a identificat potenţiale sinergii şi oportunităţi de creştere a eficienţei, prin automatizare. Location & Commerce este responsabilă pentru livrarea conţinutului digital pentru cartografiere, a platformei de localizare şi a experienţei de localizare socială.

Nokia a planificat concentrarea eforturilor de dezvoltare pe direcţia Location & Commerce în Berlin, Boston şi Chicago şi alte centre de suport şi intenţionează închiderea operaţiunilor din Bonn, Germania şi Malvern, Statele Unite.

Citiţi şi:

  • Visul frumos al Nokia de la Jucu s-a risipit. Fabrica se va închide în două luni 
  • Cum a ajuns Nokia de pe culmile succesului la închidere de fabrici
  • "Blestemul" fabricilor Nokia | FOTO & VIDEO
  • Exploatare ca în lumea a treia la Jucu. VEZI ce s-a ales de raiul Nokia
  • Nokia închide centrul de cercetare din Cluj
  • Nokia, gigantul care a rămas fără semnal
  • Nokia, un milion de telefoane la Cluj