Facebook – un drog virtual

Facebook – un drog virtual

Mark Zuckerberg, fondatorul FB-ului, nici în “his wildest dreams” nu ar fi conceput că la 8 ani de la lansarea în cyberspace a acestui fenomen socio-informatic de proporţii cosmice - pe numele sau de botez, Facebook - va fi atins în septembrie, 2012, peste un miliard de utilizatori..

Iniţial, studentul de la Harvard, Mark Zuckerberg, a creat un website limitat doar studenţilor de la Harvard, după care s-a extins în Boston area, the Ivy League şi Standford University. În câţiva ani fenomenul Facebook a devenit “ pandemic” şi a ajuns să “infecteze”  milioane de  fani doritori de o cură de socializare on line. Mulţi îşi fac un titlu de glorie, prin “etalarea” miilor de prieteni virtuali, majoritatea dintre ei fiind doar nume virtuale, banale contacte, cu care nu s-au văzut în viaţă reală. “The real life” a devenit pentru mulţi o bulă de aer pierdută în cyberspace...mulţi încă îşi caută busola indentităţii într-un spaţiu virtual. Drogul vitual, Facebook, contiună să atragă noi dependenţi, devenind o lume paralelă, o lume în care fiecare poate deveni oricine, o lume în care îţi poţi creea un VIP status, ascuns fiind  în spatele unui ecran de unde se pot creea personalităţi fictive menite să impresioneze şi să atragă câţi mai mulţi prieteni...însă, trebuie să recunoaştem că mai sunt şi utilizatori care folosesc FB-ul că pe un instrument de relaxare şi care, într-adevăr, au în lista de “friends”, doar persoane pe care le cunosc personal şi cu care se întâlnesc şi stau de vorba şi în viaţă reală.

Unii se întreabă dacă această societate virtuală este sănătoasă sau poate avea efecte nocive asupra psihicului de user. S-a considerat de experţi că Facebook-ul este o metodă excelenţă de a comunica, de a ne exprimă gânduri, sentimente şi idei, de a ne destinde sau chiar de a plânge pe "umărul" unui prieten virtual, dar dacă FB este folosit în doze mari, există posibilitatea unei dependenţe care ar putea avea şi efecte nocive.

Conform DEX-ului, cuvântul dependenţă înseamnă: “ o stare de intoxicaţie cronică rezultând din absorbţia repetată a unui drog sau medicament şi care se manifestă prin nevoia de a continuă această absorbţie".

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă tradiţionalele adicţii ale alcoolului, ţigărilor, drogurilor sau chiar sexului, care provoacă o dependenţă zilnică şi care trebuie să fie întreţinute de o doză continuă din dependenţă respectivă, facebook-ul a devenit, în numai câţiva ani , noul drog căruia i se poate aplică eticheta de "adicţie".

Sunt deja peste un miliard de utilizatori worldwide, dintre care destul de mulţi sunt utilizatori zilnici, iar unii chiar înrăiţi consumatori de FB, precum fumătorii care fumează 2 pachete de Carpaţi zilnic, aşa şi un feisbuchist dedicat, bagă ore, zile, săptămâni, luni şi chiar ani de continuă absorbţie al acestui drog virtual. Adicţia faţă de un produs, reprezintă cheia succesului în business, iar Zuckerman cu al sau FB, a reuşit să construiască un monstru virtual foarte apetisant şi parşiv, care subliminal reuşeşte printr-un design nu prea sofisticat, dar inteligent, să te ţină captivat de ecran şi implicit să creeze o dependenţă.

Acest cronofag insidios, care printr-o luminiţa roşie acolo sus la mesaje, te face să revii zilnic că să-ţi iei doză de FB, poate însă avea consecinţe nefaste şi asupra vieţii de familie, în cazul în care userul de FB are un partener sau o partenera de viaţă, deoarece alegând să-ţi petreci ore întregi în virtual, implicit îţi neglijezi partnerul sau partenera.

Pentru unii însă FB-ul este un refugiu din cotidian, o defulare virtuală , cu şi faţă de prietenii virtuali, iar pentru alţii o curiozitate, o plăcere hedonistică de avea cât mai mulţi prieteni virtuali şi cât mai multe luminiţe roşii care să se aprindă cât mai des acolo sus, în stânga la FB. Adictul de FB, se bucură că un copil mic când la notificări, mesaje sau prieteni acea luminiţa roşie parşivă se aprinde la intervale neregulate, anunţând pătimaşul de FB că ceva nou s-a produs în virtual...poate fi un banal mesaj, o poză, un nou prieten sau o melodie preferată. Pentru a va dovedi că există pătimaşi cu această adicţie , propun un exerciţiu de voinţă: să luaţi o pauză de 3 zile în care să nu daţi nici măcar un clik pe FB şi apoi vreau să-mi spuneţi prin ce tribulaţii treceţi şi cum se manifestă aceste simptome. Dacă eşti fumător şi ai încercat să te laşi de ţigări pentru câteva zile, probabil că efectul de " without FB", adică fără FB, va fi acelaşi sau poate chiar mai naşpa.

Nu există nici un dubiu în mintea mea că FB este un drog care provoacă adicţie şi care poate fi nociv dacă este abuzat. Până acum am auzit de clinici de dezintoxicare pentru fumători, drogaţi sau alcoolici, dar de o clinică de "defebizare" nu am auzit. Pătimaşi FB, încercaţi măcar să reduceţi doză şi să folosiţi acest nou drog virtual cu măsură. Folosit în cantităţi moderate, poate avea un efect benefic, dar dacă devii un user patimaa şi obsedat de "luminiţe roşii", s-ar putea să-ţi afecteze viaţă familială sau chiar mentalul. Poţi deveni fără să vrei prizonierul lui nea Zucky ( Mark Zuckerberg, fondatorul FB-ului), care pe spinarea ta de user pătimaş şi dependent, va continuă să adauge în checkbook-ul lui milioane şi milioane de "verzişori".

FB-ul folosit până la saturaţie, poate dauna grav sănătăţii şi curând, vom vedea în stânga sus pe FB, precum au şi ţigările, un mic logo: "Consumul în cantităţi industriale dăunează grav sănătăţii!”