Falsa societate civilă: ActiveWatch reacționează la o amenințare care NU există

Falsa societate civilă: ActiveWatch reacționează la o amenințare care NU există

Organizația de media ActiveWatch (fosta Agenţie de Monitorizare a Presei AMP), păstorită de Mircea Toma, a dat publicității un mesaj de solidarizare cu jurnalistul Cătălin Tolontan, redactor-șef al "Gazetei Sporturilor", pentru "atacuri politice și mediatice meschine" la adresa lui Tolontan, pe care le-ar fi făcut președintele Traian Băsescu. Reacția se referă însă la o amenințare care nu există.

"ActiveWatch își exprimă public solidaritatea cu jurnalistul Cătălin Tolontan, director al publicației Gazeta Sporturilor, care este în această perioadă ținta unor atacuri politice și mediatice meschine, suspecte de interese partizane și de rea-credință. Săptămâna trecută, Președintele Traian Băsescu s-a referit la Cătălin Tolontan într-o manieră incalificabilă și inacceptabilă pentru un șef de stat, adresându-i acestuia jigniri care dau măsura respectului pe care îl manifestă primul om din stat pentru mass-media", se precizează în comunicat.

Pentru oricine a văzut declarația șefului statului este cât se poate de limpede că Tolontan n-a fost nicicum amenenințat de Traian Băsescu. Președintele și-a exprimat speranța, miercuri seară, la postul B1 TV, că instituțiile Parchetului fac cercetări în baza unor acte prezentate de jurnalistul Stelian Negrea, conform cărora Gazeta Sporturilor a fost finanțată cu bani ai firmei Crescent.

"Vedeam niște stâlpi d-ăștia ai dreptății și ai legii... Și ei semnau să le intre în firmele pe care le conduceau bani de la Crescent. Și nu niște prostovani puneau semnăturile astea, ci oameni de presă foarte informați", a spus președintele, fără a nominaliza pe nimeni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea ActiveWatch s-a sesizat şi a avut o atitudine foarte dură, cu toate că într-ul alt caz de agresiune evidentă şi clară asupra unor jurnalişti, asociaţia a reacţionat cu întârziere şi cu "mănuşi". Atunci când Freedom House şi Societatea Timişoara au condamnat în termeni lipsiţi de echivoc agresarea fizică a jurnalistelor Ioana Moldoveanu (Vice.com), Mădălina Dicu (B1TV) și Cristian Dorombach (Realitatea TV), la mitingul ilegal Antena 3, identificând precis cauza violenţelor, AvtiveWatch nu a pomenit nimic despre campania de dezinformare şi instigările publice la ură pe care televiziunea lui Dan Voiculescu le face de ani de zile.

O simplă comparaţie între reacţia Freedom House România şi ActiveWatch (fosta Agenţie de Monitorizare a Presei AMP) descrie  impostura din societatea civilă. Diferenţa de abordare între poziţiile celor două organizaţii este uriaşă. În timp ce Freedom House şi Societatea Timişoara condamnă în termeni duri ceea ce numeşte ”campanii de inspiraţie totalitară de instigare la ură”, şmecherii de la ActiveWatch fac un apel pueril la ”solidaritate de breaslă” şi nu spun absolut nimic despre incitările la ură din emisiunile vuvuzelelor lui Voiculescu.

”Sunt un atentat la adresa libertății de exprimare, rod al unor campanii de inspirație totalitară, de instigare la ură și violență. Desfășurate în disprețul legii, dar cu girul și ocrotirea unor membri ai Consiliului Național al Audiovizualului, campaniile de publicitate politică ilegală, violența de limbaj și amenințările proferate de câțiva realizatori ai emisiunilor Sinteza Zilei și În Gura Presei s-au transformat ieri în agresiuni fizice sub privirile nepăsătoare ale jandarmilor sau chiar cu complicitatea Jandarmeriei” , se arăta în comunicatul semnat de Freedom House şi Societatea Timişoara.

Pe de altă parte, organizaţia lui Mircea Toma a dat atunci următorul comunicat: "ActiveWatch condamnă modul neprofesionist în care au acționat forțele de ordine în timpul mitingului desfășurat duminică la Palatul Cotroceni, când mai mulți jurnaliști au fost agresați de participanții la eveniment, sub ochiul pasiv al jandarmilor și polițiștilor".

După cum se poate lesne observa, tonul şi atitudinea ActiveWatch în cele două situaţii diferă radical, de unde rezultă o poziţie partizană, în care probeleme reale ale jurnaliştilor contează mai puţin.