Editura Evenimentul si Capital

Fantomele care au locuit cu membrii Familiei Regale a României

Regele Mihai , regina Ana si patru dintre principese.
Autor: | | 1 Comentarii | 1536 Vizualizari

Majestatea Sa regele Mihai a împlinit astăzi 95 de ani. Prilej de a vă oferi o mică istorisire a Familiei Regale, din vremea când locuiau în afara României. Despre ce fantome este vorba?

Fantome. Case vechi. Exil. „În 1951, familia regală s-a mutat în Anglia, unde a rămas cinci ani. Prima lor casă se afla în Bramshill — un domeniu situat la o oră şi jumătate de Londra. Locuiau într-o casă englezească de ţară, construită din cărămizi masive, de culoare roşiatică — era o casă foarte veche, de prin anul 1600! Clădirea era mare, dar familia regală ocupa doar un apartament — restul fiind închis. Dacă te plimbai prin împrejurimi te puteai împrieteni uşor cu vreo căprioară, puteai saluta câte un fazan sau dădeai nas în nas cu vreun iepure — în pădurea din jur erau multe animale! Era şi un râu pe domeniul Bramshill, unde nou-veniții obişnuiau să pescuiască.

Printre multe alte lucruri nefolosite, în vechea casă englezească se mai găseau şi câteva butoaie vechi, de lemn. Regele Mihai I şi Regina Ana au decis să le… refolosească, aşa că au organizat un mic atelier de tâmplărie la parterul casei. Din capacele de butoaie au construit mese de lemn — cu mâinile lor!

Se bucurau de toate surprizele pe care le poate oferi viaţa la ţară. Chiar dacă unele surprize erau mai aparte…

Într-o seară, înainte de culcare, când cei doi părinți au urcat în camera fetelor pentru a le duce obișnuitul pahar de lapte cald cu vanilie, micuța Margareta le-a mărturisit că „doamna albă şi-a regăsit copilul“. Nimeni nu a înțeles despre ce e vorba. „Doamna albă“? Care „doamnă albă“? Părinţii fetei nu au dat prea mare importanţă, gândindu-se că e vorba de vreo poveste pe care a inventat-o micuţa, aşa cum fac de obicei copiii.

Peste ceva timp, într-o după-amiază, Regina Ana a intrat în bibliotecă şi a dat să răsfoiască o carte veche despre domeniul de la Bramshill. I-a atras atenţia o poveste despre o doamnă care locuise în casă cu mulţi ani în urmă şi care îşi pierduse copiii. O doamnă îmbrăcată în alb. Regina a înmărmurit! A făcut imediat legătura cu „doamna albă“ din povestea Margaretei. Doar că fetiţa nu ştia să citească! Au urmat, fireşte, întrebările mamei către fiică şi, astfel, Ana a aflat de la micuță că o „doamnă îmbrăcată în alb“ venea să o viziteze în fiecare noapte sau dimineaţă! „Doamna“ îi spunea cât este de fericită că s-au mutat ei la Bramshill pentru că, astfel, casa e din nou plină de copii! Vă puteţi închipui ce uimire a cuprins familia regală! Şi mai e un detaliu: Margareta spunea mereu în poveştile ei că „doamna albă“ mirosea a parfum de lăcrămioare. Ei bine, oricât de greu de crezut ar părea, chiar și Regele Mihai a simţit de câteva ori, prin acea casă, mirosul de lăcrămioare pe care mica prinţesă îl descria! Ce-ar fi Anglia fără fantomele ei?…”.

Povestea cu fantome apare în volumul „Mihai I al României”, de Adrian Cioroianu și Mihaela Simina, apărut la curtea Veche Publishing.

Dar există o poveste cu fantome sau cu miros de parfum și în România. Există o legendă care spune că la anumite date importante, după moartea reginei Maria, apărea în castelul Peleș mirosul parfumului său.
Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate