FEMEILE pot alege să își micșoreze sânii, nu doar să îi mărescă. CÂND se recomandă și ce mare sportivă din România a făcut o astfel de interveniție

FEMEILE pot alege să își micșoreze sânii, nu doar să îi mărescă. CÂND se recomandă și ce mare sportivă din România a făcut o astfel de interveniție

Atât în spitale private, cât și de stat chirurgii plasticieni practică operația de reducere a sânilor. În spitelele de stat intervenția este compensată prin sistemul de asigurări.

Operaţia estetică de mărire a sânilor este plătită din buzunarul doritoarei. În cazul în care sânii sunt foarte mari şi provoacă dureri de spate sau afecţiuni ale pielii, operaţiile sunt decontate de casele de asigurări.

"Dacă sânii sunt extrem de mari şi provoacă dureri de spate sau probleme tegumentare- dermatite, eczeme, mâncărimi care deranjează, nu mai vorbim de o operaţie estetică, ci de una curativă, chiar dacă se folosesc tehnici specifice operaţiilor estetice", explică dr. Dumitru Totir, medic primar chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, la Spitalul Sf. Ioan din Bucureși.

Interveția care se face gratuit la stat, este mai costisitoare la privat, unde nu există și contract cu asigurările.

Ne puteți urmări și pe Google News

“La fel ca in cazul sanilor mici, sanii de dimensiuni mari si lasati pot avea efecte negative asupra psihicului, creand complexe si frustrari, mai ales ca niciun exercitiu fizic si niciun tratament medical nu poate rezolva acest “handicap”, cu exceptia operatiilor estetice”, sustine chirurgul estetician Silvia Stanculescu-Vasalos, medic in cadrul clinicii Metamorphosis Center.

Micsorarea sanilor (mamoplastia de reductie) este o interventie chirurgicala care se face sub anestezie generala si care in afara de beneficiile estetice, ofera confort pacientelor care se confrunta cu dureri la nivelul spatelui si gatului, probleme de respiratie, dar si cu dificultatea procurarii sutienului si a vestimentatiei dorite din cauza sanilor voluminosi.

Indicatii preoperatorii

Daca aveti in plan o reductie mamara, este necesar sa aveti in vedere cateva specificatii.

− Anuntati medicul chirurg si anestezistul daca aveti probleme medicale cunoscute precum: tensiune, diabet, probleme pulmonare, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diferite medicamente, probleme vasculare sau daca purtati proteze dentare si lentile de contact, daca sunteti racita sau aveti vreo infectie;

− Efectuati o ecografie mamara sau o mamografie pentru depistarea eventualilor noduli suspecti;

− Nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei;

− Evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie;

− Nu urmati diete alimentare stricte inainte de operatie, nu va administrati aspirina sau medicamente care o contin, iar daca sunteti fumatoare, incercati ca minimum una-doua saptamani inainte si dupa operatie sa nu fumati deorece puteti intarzia vindecarea;

− De regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale.

Cum decurge interventia?

Operatia de micsorare a sanilor se face sub anestezie generala si dureaza intre 2 si 3 ore, in functie de complexitatea cazului si de forma dorita.

“Se incepe prin efectuarea unei incizii in forma de ancora tinand cont de conturul natural al sanului. Apoi, dupa un desen prestabilit, se excizeaza surplusul de tegument, mamelonul si areola sunt mutate mai sus, se face decolarea glandei de pe muschiul pectoral, se scoate excesul de tesut glandular si de grasime, apoi se fixeaza sanul cu fire neresorbabile in noua pozitie”, explica chirurgul estetician Silvia Stanculescu-Vasalos.

De asemenea, cu ajutorul lipoaspiratiei, medicul estetician va poate indeparta tesutul adipos de la nivelul axilei, rezultand in final o cicatrice circulara in jurul areolei, o cicatrice verticala pana in santul inframamar si o cicatrice in sant.

Spitalizarea dureaza 1-2 zile, perioada in care se administreaza antibiotic si veti fi nevoita sa purtati peste pansament un bandaj elastic deoarece in primele zile sanii vor fi umflati si durerosi.

Recuperarea postoperatorie

Dupa externare, la 12 zile de la operatie se vor scoate firele, dupa care timp de 2-3 luni este absolut obligatoriu sa purtati un sutien chirurgical de sustinere, pentru ca tesuturile sa se adapteze la noua forma. Reluarea activitatilor curente se poate face chiar la o saptamana dupa interventie, insa sporturile solicitante trebuie evitate cel putin o luna.

Operatia de micsorare a sanilor nu va va impiedica sa alaptati, in cazul unei sarcini, insa o viitoare sarcina, mai devreme de 1 an de la interventie, poate influenta negativ pozitia sanilor si a cicatricilor.

Expunerea la soare ar trebui sa fie evitata pentru cel putin un 1 an de la operatie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricelor. Trebuie avut in vedere si faptul ca noua pozitie a sanilor nu va fi permanenta, fiind direct influentata de fluctuatiile in greutate, inaintarea in varsta si de eventualele sarcini.

“Un caz de micsorare a sanilor foarte mediatizat este cel al Simonei Halep, celebra tenismena romanca care a recurs in 2010 la o reductie mamara”, a conchis c