Fermecătorul Justin Trudeau: " Să primeşti refugiaţi este o INVESTIŢIE pentru Canada". Poporul spune NU!

Fermecătorul Justin Trudeau: " Să primeşti refugiaţi este o INVESTIŢIE pentru Canada". Poporul spune NU!

De o parte avem pe noul preşedinte SUA acuzat de rasism şi xenofobie din pricina iniţiativelor sale împotriva imigraţiei, de cealaltă parte ''simbolul ospitalităţii'', fascinantul premier candaian pro-refugiaţi, idolul progresiştilor din lumea întreagă, adept al maniheiştilor (veşnica luptă a binelui cu răul). Binele şi răul deci, cel puţin pentru opinia publică liberală, gata să se înfrunte asupra unei chestiuni delicate şi complexe ca aceea a imigraţiei. ''Să primeşti refugiaţii - a explicat în mai multe rânduri Trudeau - este o investiţie pentru Canada''.

Sondajul care-l contrazice pe Trudeau

Tânărul şi fermecătorul premier, totodată, nu a luat în calcul opinia cetăţenilor săi, care gândesc în mare măsura ca antagonistul Trump. Potrivit unui sondaj Ipsos difuzat de Reuters, 48% dintre canadieni, ar vrea să trimită înapoi toţi imigranţii ilegali care intră în ţară. Acelaşi procent e favorabil cu deportarea clandestinilor care locuiesc în Canada, în timp ce doar 35% dintre participanţii la sondaj privesc favorabil primirea acestora. E vorba de o situaţie explozivă pentru toată opinia publică ce în aceste săptămâni l-a atacat pe Trump legat de acest subiect. Iar sentimentul popular exprimat într-o manieră atât de clară, ar putea impune premierului canadian să schimbe placa strategiei de comunicare.

Majoritatea populaţiei este cu Donald Trump

Ne puteți urmări și pe Google News

Mărirea fluxului oamenilor care depun cereri de azil, de origine africană şi din Orientul Mijlociu provenind din SUA, devine deja o temă foarte dezbătută în Canada. Chiar dacă decenii de-a rândul imigraţia controlată şi legală a fost promovată în manieră bipartizană în ţară, Trudeau este sub presiune datorită fluxului de clandestini care intră în Canada. Iar acum majoritatea cetăţenilor se declară favorabilă cu ceea ce a promovat Donald Trump legat de aceasta. În SUA, între timp, rezultatele unui sondaj analog condus de Reuters / Ipsos au dat acelaşi rezultat, cu 50% dintre cetăţeni sunt de acord ''cu amplificarea deportărilor imigranţilor ilegali''.

Cifre care constituie recorduri

După cum spune şi Foreign Policy, imigraţia clandestină către Canada a atins cifre record. În cursul anului 2016, 1.222 de imigranţi fără acte au fugit din SUA şi s-au îndreptat spre Quebec, un număr de cinci ori mai mare comparativ cu anii trecuţi. Din ianuarie până acum, trendul nu s-a schimbat. Şi în timp ce dezbaterea se încinge, autorităţile canadiene insistă în a afirma că apără frontierele potrivit celor mai severe norme în materie de imigraţie clandestină. ''Dacă cererea lor de azil e inadmisibilă, încep imediat procedurile de expulzare''- a declarat ministrul canadian pentru Siguranţa publică naţională.

Canada nu primeşte în manieră nediscrimatorie

Dincolo de o certă naraţiune şi de declaraţiile de primire fără discriminări, guvernul canadian a menţinut plafonul maxim de 300.000 de imigranţi pentru 2017, care corespunde cu 1% din populaţie. Înjumătăţit, în schimb, numărul maxim de refugiaţi de primit: 25.000 în 2017 faţă de 44.000 anul trecut când în ţară au sosit mai mult de 25 de mii de sirieni. Cifrele indică o realitate total diferită faţă de declaraţiile de faţadă şi de strălucirea falsă din saloanele liberale, potrivit presei canadiene.