Fiecare român cu durerea lui. Scrisoarea săptămânii. Orașul fără librărie

Fiecare român cu durerea lui. Scrisoarea săptămânii. Orașul fără librărie

În orașul Alexandria exista odată o frumoasă și bogată librărie, care satisfăcea prin cărțile sale, gustul de citit al cititorilor săi.

 Nu știu din ce motiv, acest magazin a fost închis și în locul lui a apărut un magazin Betty portocaliu cu tot felul de articole de îmbrăcăminte, de modă, de voiaj...

Dar ce să facem cu acei care vor să aibă cărți ca să se cultive și să aibă biblioteca proprie? Este drept că există în oraș o bibliotecă bine înzestrată cu cărți, cu săli spațioase de lectură, în care vin permanent zeci de cititori, de toate vârstele, se instruiesc. Are și două secții la parter, unde se fac împrumuturi de cărți sau reviste. Dar oamenii cultivați din Teleorman simt nevoia să cumpere noile volume ce apar în țară și să facă colecții. De unde să cumpere cărți? De la chioșcurile din oraș unde se vând numai împreună cu ziare și care au unele tematici îndoielnice: Mireasă pentru prinț de Victoria Alexander, Jenny de E. Caldvell sau La agățat de Nadine Gorimer. Scriitorul francez Anatole France, în urmă cu peste 100 de ani, scria în cartea sa „Grădina lui Epicur” despre gustul de citit: „Gustul pentru citit este, într-adevăr un gust de toată lauda”... Bibliofilii sunt luați peste picior și poate se pretează la zefleme, dar mai curând trebuie să-i invidiem pentru că ei și-au îmbogățit viața cu o caldă și îmbelșugată voluptate de a citi și a cumpăra o carte bună. Ce-i mai onorabil altceva decât a-ți pune cărțile în bibliote-că și ale citi sau chiar să le recitești când dorești acest fapt? Aș vrea să le recomand și să le spun celor care se ocupă de administrarea orașului că procedează bine că aprobă deschiderea de noi magazine de alimente, îmbrăcăminte sau alte obiecte casnice pentru locuitorii orașului Alexandria, dar tot așa de necesară este deschiderea de librării. Nu este de ajuns ca unele cărți, capodopere ale literaturii universale, să fie vândute la alte chioșcuri cu ziare. Dar culmea ironiei este aceea că singura librărie din oraș să fie desființată, că nu rentează și să fie înlocuită cu un magazin Betty portocaliu.

Las la o parte această denumire hazlie, dar ca să înlocuiești o librărie cu un magazin unde se vând blugi, bluze pentru femei și papuci chinezești pentru copii, mi se pare prea de tot!

Ne puteți urmări și pe Google News

Dr. Florian Andreescu / Alexandria

„Ne-au mințit când ne-au cerut să-i votăm”

Scârbit și revoltat de „activitatea” majorității parlamentarilor români pe care îi interesează numai cum ar putea obține, pentru viitor, pensii mai mult decât nesimțite și salarii foarte mari, și cum săși scape colegii de cercetarea averilor obținute ilicit. Vă trimit această scrisoare deschisă adresată majorității parlamentarilor români care ne-au mințit când ne-au cerut să-i votăm.

Cu deosebit respect, Măș Harță din Bacău

Pentru politicieni, mesaj din Bacău

Domilor Parlamentari Mă întreb și eu ca prostul, Vouă, ce vă cere postul? Iar pentru noi care-i costul? Vorba cu „turcul plătește”, La noi nu se potrivește. Poate știți pe cineva, Să lămurească ceva, Chiar și de la DNA (Există unul, ce se știe, C-un muscoi pe pălărie, Și-îi frică, e firesc, De cunoscutul „Beci domnesc”). Să lăsăm de-o parte gluma, Cât de mare este suma, Ce-o plătim toți, cu regret, De la noi, de la buget? Toate cele ce le spun, Nu-s baloane de săpun, Și treaba e serioasă, De aceea mie-mi pasă! Și-or fi și alții ca mine. Iar pe voi nu vă văd bine, De-o să fiți fără rușine. Ba, chiar vă văd foarte rău, Moșu Harță din Bacău

„În anii 1960-1970, TVR emitea cel puțin 10 ore pe zi”

Stimată redacție,

După invazia posturilor TV particulare, TVR a fost foarte criticată pentru că în anii '80 nu mai emitea decât două ore pe zi, pentru ca nea Nicu să facă economie de curent electric. Dar în anii 1960- 1970, TVR emitea cel puțin 10h/zi.

Astăzi, o televiziune de știri emite 24 h/zi. Dar din cele 24 de ore de transmisie directă, 7-8 ore sunt cu reluări (noaptea).

Deci rămân 16-17 ore de transmisiuni directe. Dar din cele 16-17 ore, 7-8 ore sunt ocupate cu reclame.

Deci, mai rămân 9-10 ore, la fel sau mai puțin decât emitea TVR în anii ’60- ’70!

Cu stimă, M. Costea

Dragi cititori,

Această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dvs. pe adresa: „Evenimentul zilei, Bd. Dimitrie Pompeiu nr 6, sect. 2, București”.

Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată!

Simona Ionescu, redactor șef

Evenimentul zilei nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul scrisorilor primite de la cititori