PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Sănătate

Fierbe vinul! Ce trebuie să ştiţi pentru a nu vă intoxica cu gaze de fermentație

Autor: | | 0 Comentarii | 487 Vizualizari
Fermentaţia vinului duce la peste 25 de cazuri de intoxicaţie cu gaze de fermentaţie în fiecare an din care cel puţin 5 come (3 letale)

Fierbe vinul, a venit sezonul tulburelului! Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru te învață tot ce trebuie să știi pentru a nu te intoxica cu gaze de fermentație

1. Nu intraţi în încăperi în care fierbe vinul ce nu au o ventilaţie corespunzătoare.

2. Nu intraţi nepregătit în încăperea în care exista deja o victimă, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră.

Reţineţi:

1. Sunteţi mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveţi probleme respiratorii, cardiace, neurologice.

2. Anuntaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu închis în care fierbe vinul.

3. Asiguraţi înainte ventilaţia corespunzătoare.

4. Verificaţi nivelul oxigenului din încăperea în care intraţi, eventual cu o lumanâre aprinsă, care se va stinge dacă nu există suficient oxigen.

5. Gravitatea acestui tip de intoxicaţie e dependentă atât de organism, cât şi de durata sau intensitatea expunerii.

6. Aspectele clinice pot varia de la simple ameţeli, cefalee, greţuri, vărsături pâna la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii. Cazurile severe pot merge pâna la obnubilare, comă şi deces.

Anul trecut, în această perioadă, în doar câteva zile, s-au înregistrat, doar în Moldova, 10 persoane afectate de fierberea mustului. 3 au murit, iar alte 7 au necesitat tratament după ce au coborât în beciuri cu aerisire defectuoasă. Ultimele victime au fost din Cucuteni - o pacientă de 80 de ani nu a mai putut fi salvată, iar soţul de 81 de ani a necesitat asistenţă medicală de urgenţă. Primul deces cauzat de tulburel a fost la Bacău - un pacient de 26 de ani din Zapodia -, iar alte două persoane intoxicate - de 45 şi 65 de ani -, din aceeaşi familie, au ajuns în comă după ce au coborât în beci pentru a a verifica cum fierbe tulburelul. 

 

 


Tag-uri: fierbe vinul, Tudor Ciuhodaru, gaze, fermentatie, vin, must
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fierbe vinul! Ce trebuie să ştiţi pentru a nu vă intoxica cu gaze de fermentație.




SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Libertatea

RTV

WOWbiz

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>





Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi