Filosofie în plastic

Filosofie în plastic

Una dintre cele mai vizibile artiste internaționale de origine română, Georgeta Ștefănescu, expune la Galeria Romană. „Raportul dintre fi losofi e și materie” este titlul expoziției.

Georgeta Ștefănescu ne-a mărturisit cu emoție că expune pentru prima dată în România, deși lumea toată este deja uimită de felul în care se transformă materia în mâinile sale. Proiectul expozițional de la Galeria Romană este dedicat raportului dintre filosofie și materie în căutarea artistică a uneia dintre cele mai vizibile artiste a panoramei creative internaționale: Georgeta Ștefănescu. Artista are naţionalitate română şi este cetăţean francez, rezidentă în Elveția.

Talentul său transcende orice schemă conceptuală și orice mișcare artistică, exprimându- se printr-o totală independență ideologică și tehnico-executivă. Georgeta Ștefănescu este un artist sincer, care, cu versatilitatea și tehnica sa inovativă se distinge prin particularitatea stilului propriu.

În plină ascensiune

Ne puteți urmări și pe Google News

Realizate cu materiale inedite și tehnici dintre cele mai actuale, creațiile artistei investighează universul și orizonturile sale filosofice, întrun strâns dialog cu materia.

Expoziția este prezentată de criticul și istoricul de artă dr. Sabrina Falzone, care va revela marelui public creația plastică a Georgetei Ştefănescu, dezvăluind multiple faţete, rezultatele cercetării artistice ale unei autoare contemporane aflată în plină ascensiune.

Artista Georgeta Ștefănescu experimentează, testează, inovează... în concluzie, ea «creează»... «inventează». Teoreticiană și tehniciană a materiei ca element plastic, suportul pe care ea l-a ales pentru a răspunde efectului dorit: deci, ori să fie surpriză, uimire, provocare, ori să fie armonie, dar în special frumosul... pentru a deschide fără să întrerupă mărirea câmpului de întrebări, cum ar fi, de exemplu meditația.” - Maria Torelli , poetă

Invitat special în această expoziţie al Georgetei Ştefănescu, în amintirea anilor petrecuţi la Liceul de Artă Plastică Nicolae Tonitza, este artistul publicitar de origine română, cetăţean american, Ovi Hondru. El este absolvent al cursu rilor academice de pictură şi desen realist precum şi al cursurilor de pictură digitală, New York University. Artistul a lucrat în publicitate şi cinematografie. Din 2005 şi până în prezent activează la Warner Brothers Studios US. La vernisaj vor participa Georgeta Ștefănescu și dr. Sabrina Falzone din Milano, critic și istoric de artă.

"Tehnici tricotate”, tehnică mixtă pe pânză și tricot

Vernisajul are loc vineri 26 august 2016, la ora 19:00, la Galeria Romană din București, sector 1, Bulevardul Lascăr Catargiu, nr. 1 (Piața Romană). Expoziția poate fi vizitată luni – vineri, între orele 10.00 – 18.00; sâmbătă, între orele 10.00 – 15.00, până pe 10 septembrie 2016.

Arta sa „nu seamănă cu nimic”

„Este prima mea expoziție personală în țară. Eu am finalizat studiile de artă în 1981. Dar până în 1998 nu am mai lucrat artă. De atunci, însă, am început să lucrez, fără încetare. Și... am deja vreo 60 de medalii”, spune artista. Privim împreună imagini ale lucrărilor sale. „Ceea ce fac eu nu seamănă cu nimic. Am făcut exact ce mi-a trecut mie prin cap, fără să fiu obligată să fac o artă artizanală, în sensul să pot trăi, să câștig, care e foarte important și influențează mult un artist, am avut frâu liber”, ne spune Georgeta Ștefănescu, mulțumită de șansa sa. Nu a avut canoane. „De aceea ceea ce fac eu nu seamănă cu nimic, poartă amprenta mea și a existenței mele.”

„Autostrada”

Cu ce lucrează Georgeta Ștefănescu, pentru că există un inedit în felul său de a-și exprima viziunea artistică asupra lumii? „Materialele pe care le-am considerat adecvate lucrărilor mele au fost materiale de bricolaj! Aceasta este marea caracteristică a lucrărilor mele. Deci, în loc să fie pânză, e un plastic care se găsește la orice magazin de bricolaj, pe care eu lucrez și pe față și pe spate. Tehnicile sunt foarte foarte diverse”. Nu am vrea să vă dezvăluim toate surprizele pe care artista le-a pregătit în expoziția de la Galeria Romană. Dar câteva tot vă spunem: în lucrările sale veți găsi plexiglas, capace de cutii de la vopsele de păr, cutii de bomboane, fragmente din haine, culori transparente, metale, dar și foiță de aur. Și, uneori, vidul. Tema principală este „Suport”. Pornind de aici, artista inventează evoluții nebănuite ale materiei și ale ideilor. De la un foc de artificii până la lucrări inspirate de tradiția românească, așa cum este, de exemplu, „Legenda Meșterului Manole”. Georgeta Ștefănescu, o artistă celebră în lume, care a expus în America, în Europa, în Asia, ne invită să descoperim inedita și colorata sa lume, care se „sprijină” pe plastic, dar mai ales pe o bucurie extraordinară de oferi lumii frumuseți autentice și irepetabile.