Finanțele: Extinderea legii „dării în plată” la programul „Prima Casă” nu ar fi benefică

Finanțele: Extinderea legii „dării în plată” la programul „Prima Casă” nu ar fi benefică

Guvernul susține ca legea dării în plată să-și păstreze caracterul social, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, care a precizat că Ministerul de Finanțe consideră că extinderea prevederilor acestui act normativ la creditele acordate prin "Prima casă" nu ar fi benefică din perspectivă socială.

„Guvernul susține ca legea dării în plată și-și păstreze și chiar să-și consolideze caracterul social, care a stat la baza acestui proiect de lege și a fost exprimat ca atare în expunerea de motive, când a apărut în dezbaterea Parlamentului. Este un punct la care Guvernul ține foarte mult, acest caracter social poate fi un răspuns pentru multe din provocările la care legea nu răspunde în acest moment sau care creează dificultăți în interpretarea sau în efectele pe care le va avea această lege”, a spus Suciu, citat de Agerpres.

„Ministerul de Finanțe susține că extinderea programului și la creditele acordate prin „Prima casă" nu ar fi benefică din perspectiva socială. Acest lucru este foarte simplu de motivat, cei care au accesat programul "Prima casă" nu par a fi, cel puțin din interpretarea pe care o găsim noi și din datele pe care le avem, grevați de probleme sociale. Rata de neperformanță a acestui program este extrem, extrem de mică, este undeva la 0,04 din totalul programului", a mai spus Suciu la finalul ședinței de Guvern.

El a adăugat că rata de neperformanță a programului este unul din criteriile după care Guvernul își poate da seama dacă expunerea pe creditarea respectivă este sau nu deficitară.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Evitarea implicării programului "Prima casă" în legea dării în plată ar crea condițiile pentru ca bună parte din îngrijorările legate de procesele internaționale la care România ar putea fi parte, dacă această lege ar trece în forma actuală, să nu mai existe. Dacă mergem pe această variantă pierderile pe care statul român le-ar putea suporta pe retroactivitate și impactul major al proiectului pot fi substanțiale, pentru că nu putem să ne dăm seama din proiectul actual cui se adresează și care este numărul total al persoanelor care vizează această lege, putem avea doar estimări relative, care nu arată deloc bine din perspectiva echilibrului bugetar", a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Suciu a precizat că punctele de vedere ale ministerelor vor fi prezentate Comisiei de buget de la Camera Deputaților, atunci când proiectul de lege va intra în dezbatere.