Finii șefului Direcției Silvice Olt, angajați să exploateze pădurile statului. ”Asta e viața, ce să-i faci?”

Finii șefului Direcției Silvice Olt, angajați să exploateze pădurile statului. ”Asta e viața, ce să-i faci?”

Printre firmele angajate de Direcția Silvică Olt pentru exploatarea pădurilor din administrare se regăsesc și societăți deținute de fini ai acestuia. Care ar fi tăiat mai mult decât au avut voie.

Două societăți din Drăgănești – Olt au intrat în vizorul autorităților, după ce acestea au descoperit nereguli în urma activității de exploatare a masei lemnoase pe picior, scoasă la licitație de Direcția Silvică Olt. SC Nădescu Viosolv SRL și SC Andrei Explorer Forest SRL sunt administrate de Viorel Nădescu şi Cătălin Mutulescu.  Cele două firme au valorificat cantități triple de lemn față de cele aprobate, arată surse apropiate afacerilor. În total, numai pentru anul 2015, s-a descoperit că cele două societății au valorificat cu 6.000 de mc de lemn mai mult decât era înscris în avizele de exploatare.

”Eu nu am cunoștință”

Despre cei doi administratori, informațiile primite de EvZ arată că aceștia sunt fini ai directorului Direcției Silvice Olt, Cătălin Matei. Fost președinte al organizației PSD Balș și fost deputat în legislatura 2004 - 2008, Matei spune că doar pe jumătate se confirmă aceste informații. ”Numai Viorel este finul meu. Asta e viața, ce să-i faci... Dar respectivele exploatări au fost câștigate în urma unor licitații, la care oricine a putut participa”. Cât privește cantitățile de lemn exploatate ”peste avize”, Cătălin Matei spune că nu știe. ”Eu nu am cunoștință de ce e cu aceste firme. Noi doar organizăm licitațiile și ne asigurăm că sunt respectate toate regulile de exploatare”, mai declară directorul, pentru Evenimentul Zilei.

Ne puteți urmări și pe Google News

”La noi, în județul Olt nu sunt situații de defrișări. Ca peste tot, mai sunt probleme că se mai taie arbori în delict, mai ales în zonele comunităților de romi, dar deocamdată stăpânim fenomenul și nu ne-a copleșit”, Cătălin Matei, directorul Direcției Silvice Olt

Sahara Olteniei

Nici împăduririle de noi terenuri nu ”ies la socoteală” întotdeauna în județul Olt. Spre exemplu, oamenii din comunele Vișina Nouă sau Potelu (apropiate de zona cunoscută printre agricultori drept Sahara Olteniei) văd cum puieții plantați până în octombrie 2015 sunt uscați. Directorul Cătălin Matei, spune că nu acolo a plantat direcția condusă de el. Dar admite că și din puietul arboricol plantat de Direcția Silvică Olt ”s-a mai uscat”. ”Din ce știu eu, acelea nu sunt făcute de noi, ci de primării, împreună cu Garda Forestieră. Dar să știți că zona aceasta de sud este destul de dificilă pentru împăduriri. Este posibil să se fi uscat, căci și noi avem suprafețe care s-au calamitat total. Pentru că au fost perioade lungi de secetă, a fost foarte cald vara trecută, iar puieții s-au uscat”.

În cadrul ”Programului de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate" în județul Olt, în anul 2015 nu s-a reușit cheltuirea tuturor sumelor alocate.

Sursa foto