Finul baronului Bojin, trimis în judecată pentru spălare de bani

Finul baronului Bojin, trimis în judecată pentru spălare de bani

Omul de afaceri Florin Măran, finul preşedintelui CJ Timiş Titu Bojin, a fost trimis în judecată pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi uz de fals, după ce, împreună cu 13 complici, ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de peste 12 milioane de lei

Florin Dănuţ Măran, administrator al societăţilor Tehnocer SRL şi Dateco SRL, şi cel care ar fi constitui grupul infracţional organizat, este în arest la domiciliu, după ce instanţa a respins propunerea de arestare preventivă a acestuia, formulată de procurorii DNA Timiş, care au anchetat acest caz. Agenția de presă Mediafax susține că acesta este finul lui Titu Bojin. Reamintim că și baronul de Timiș este trimis în judecată pentru atribuirea frauduloasă a unor contracte publice.

Alte 13 persoane, complici ai lui Florin Măran, vor fi judecate în acelaşi dosar. Astfel, sub control judiciar au fost trimişi în judecată Marcel Ladislau Adler, Ioan Francisc Toth, Cirpian Stănescu, Ion George Munteanu, Marcel Stănescu, Zaharia Radu, Florin Stănescu, Benoni Mihai, Alexandru Radi, Marcel Rădulescu, Dragoş Burghel, Ferman Stănescu, precum şi Istrate Stănescu, arestat în altă cauză, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Şi firmele administrate "de facto" de Florin Măran - Technocer şi Dateco - au fost trimise în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălarea banilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Firma de construcţii Tehnocer are mai multe contracte cu Consiliul Judeţean Timiş, unul dintre acestea vizând reabilitarea Spitalului Judeţean. Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, este naşul fiului lui Florin Măran, potrivit unor surse judiciare. Preşedintele CJ Timiş este cercetat sub control judiciar, într-un alt dosar, privind atribuirea unor contracte.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Timiş, omul de afaceri Florin Măran, cu sprijinul altor inculpaţi, nu a plătit TVA de 7.990.700,10 lei şi impozit pe profit de 4.342.119,09 lei, pe care firmele Technocer şi Dateco le datora bugetului de stat. O parte din suma provenind din evaziune fiscală ar fi fost transferată succesiv, prin conturile unor persoane juridice, iar ulterior i-ar fi fost dată lui Măran şi "reintrodusă în circuitul civil în scopul însuşirii ei de către acesta".

"În demersul de a obţine, în mod ilicit, avantaje pecuniare mai multe, inculpatul Măran Florin Dănuţ a pus la punct un mecanism complex, prin intermediul căruia a obţinut diferite sume de bani care, în realitate, trebuia să fie achitate statului român cu titlu de impozite şi taxe. Astfel, pentru obţinerea sumelor de bani, inculpatul Măran Florin Dănuţ a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat la care au aderat succesiv inculpaţii Stănescu Ciprian, Munteanu Ioan George, Stănescu Istrate, Stănescu Marcel, Radu Zaharia, Mihai Benoni, Radi Alexandru, Rădulescu Marcel, Burghel Dragoş şi Stănescu Ferman", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că, prin firme administrate în drept sau în fapt de membrii grupării, au fost simulate relaţii comerciale fictive, pentru a fi diminuate taxele şi impozitele datorate. Procurorii au precizat că, pentru a ascunde aceste fapte, Măran a înregistrat în contabilitate facturi fiscale false, care figurau ca fiind emise de societăţi comerciale înregistrate în România. În condiţiile în care în preţul cu care erau "achiziţionate" acele bunuri era inclus TVA, rezulta imediat o diminuare sau chiar anularea TVA care trebuia achitată statului.

Maran a început să plătească prejudiciul

Anchetatorii au pus sechestru asigurător pe două imobile ale lui Măran, din judeţul Timiş, unul de 100.000 de metri pătraţi, în valoarea de 1.166.000 de euro, iar celălalt de 103.000 metri pătraţi, în valoarea de 1.136.630 de euro - reprezentând dreptul de operare, şi 28.000 de euro - reprezentând dreptul de proprietate asupra terenului. De asemenea, anchetatorii au pus sub sechestru şi alte bunuri imobile deţinute de Măran, tot din judeţul Timiş.

Din prejudiciul reţinut de procurori în cazul lui Florin Măran, acesta a achitat, până la data redactării rechizitoriului, şase milioane de lei, iar recent a mai dat 2.018.820 de lei, a precizat DNA.