Firmele de antiviruşi, SPIONATE de NSA şi britanici

Firmele de antiviruşi, SPIONATE de NSA şi britanici

Fostul spion american, Edward Snowden, a scos la iveală noi documente care arată că interceptările făcute de Agenţia de Securitate Naţională a Statelor Unite şi serviciile de informaţii britanice ţinteau inclusiv companiile producătoare de antiviruşi.

Edward Snowden a fost consultant NSA până în 2013, când a decis să prezinte lumii cum agențiile occidentale își spionează cetățenii. El a fugit din Statele Unite ale Americii, cu o mulțime de fișiere secrete.

Spionii aveau ca scop să fie mereu cu un pas înaintea creatorilor de programe antivirus pentru a-şi păstra avantajul în culegerea de informaţii din mediul online, arată un reportaj Business Insider.

Publicate de portalul The Intercept, noile documente arată că serviciile de informaţii din Statele Unite şi Marea Britanie foloseau tehnici specifice infractorilor cibernetici pentru a intra în posesia datelor prelucrate de cele mai mari companii de securitate online.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre ţintele spionilor se numărau şi dezvoltatorii de programe antivurs de la compania rusă Kasperski Lab, informează forbes.com.

Folosind un program software care le permitea să monitorizeze fluxul de date al companiei, precum şi e-mailurile schimbate între angajaţii Kasperky şi clienţii firmei, serviciile de spionaj au adunat constant date despre vulnerabilităţile programelor de protecţie.

Analiştii de date cred că spionarea companiilor de programe antivirus este considerată o operaţiune de importantă strategică.

În modul acesta, serviciile de informaţii pot dobândi date importante despre vulnerabilităţile sistemelor de protecţie şi cunoştinţe vaste despre cum pot fi manipulate acestea pentru a asigura accesul în cele mai opace servere şi computere.

​Acest tip de ciber-spionaj a devenit o activitate comună pentru serviciile de informaţii din lumea întreagă, acestea folosind vulnerabilităţile sistemelor de protecţie pentru a-şi ascundecat mai bine urmele în atacurile din mediul online.

Datele oferite de fostul spion NSA Edward Snowden arată că agenţia americană a reuşit să între în posesia unei adevărate comori informaţionale.

Raportul arată că agenţiile de spionaj au declanşat un adevărat joc de-a sorecele şi pisica cu companiile producătoare de programe antivirus.

În special Statele Unite şi Marea Britanie au declanşat operaţiuni agresive de cercetare a vulnerabilităţilor programelor antivirus, folosind inclusiv viruşi creaţi în acest sens.

Mai mult, guvernele acestor ţări au căutat să aibă o acoperire legală în faţă posibilelor acuzaţii de manipulare a programelor antivirus protejate de drepturile de autor.

Reacţia oficialilor de la Kasperky a venit printr-un comunicat: "Este extrem de îngrijorător faptul că organizaţii guvernamentale ne ţintesc pe noi în loc să se concentreze împotriva unor inamici comuni, subminând programele de securitate care ar trebui să ne protejeze pe toţi. Oricum, nu este o supriză prea mare. Am depus eforturi considerabile pentru a proteja utilizatorii finali de tot felul de adversari, incluzând aici atât infractorii cibernetici, cât şi operaţiunile de ciber-spionaj derulate de agenţii guvernamentale".

Aceasta nu este singură operaţiune care vizează îndeaproape activitatea programatorilor de la Kasperky Lab. La începutul acestei luni, oficialii companiei ruseşti au admis că au fost victima unui atac de amploare declanşat de hackeri din Israel.