Fiscul a pus sechestru pe bunuri ale Arhiepiscopiei Tomisului

Fiscul a pus sechestru pe bunuri ale Arhiepiscopiei Tomisului

Mai multe bunuri ale Arhiepiscopiei Tomisului, printre care Palatul Arhiepiscopal, terenuri şi autoturisme, au fost puse sub sechestru de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa, pentru o datorie către stat de peste 4,2 milioane de lei.

Demersul DGFPC Constanţa a început în urmă cu aproape şase ani, iar de atunci datoriile Arhiepiscopiei Tomisului către Fisc s-au tot adunat. De-a lungul timpului, Fiscul a pus sechestru pe diverse terenuri şi maşini ale arhiepiscopiei, iar mai nou această procedură vizează şi Palatul Arhiepiscopal, după ce iarna trecută instanţa a decis că acesta este proprietate a Arhiepiscopiei Tomisului.

Directorul executiv adjunct al DGFP Constanţa, Emil Mihăilescu, spune că în urmă cu două luni Fiscul a luat măsura blocării tuturor conturilor în care Arhiepiscopia avea bani. Datoriile către stat ajunseseră deja la 4,2 milioane lei. "În urma acestor măsuri, sumele nu au fost plătite, drept urmare, acum două săptămâni, s-a procedat la sechestrarea unor bunuri imobile şi mobile, vorbim de terenuri agricole, de un apartament, de Palatul Arhiepiscopal, mai multe autoturisme", explică Emil Mihăilescu. „Bunurile sacre sunt inalienabile” În replică, Arhiepiscopia Tomisului a trimis un comunicat de presă prin intermediul căruia care face referire la statutul de organizare şi funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române, conform căruia "bunurile sacre sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile şi… prin urmare sediul Arhiepiscopiei Tomisului nu poate face obiectul unui sechestru". În schimb, directorul Emil Mihăilescu susţine că Palatul Archiepiscopal este “un obiect de bun comun" fiind vorba despre sediu administrativ.

"Noi o să luăm de la enoriaşi şi nu e normal"

Ne puteți urmări și pe Google News

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Alin Boc a refuzat să discute cu presa, iar IPS Teodosie le-a întors spatele ziariştilor care l-au întrebat despre sechestru. În curtea Arhiepiscopiei stăteau mai multe autoturisme prăfuite pentru că erau "sechestrate" dar în faţa curţii aşteptau mai multe maşini, cumpărate în leasing, pe parbrizul cărora erau cartoane pe care scria “Arhiepiscopia Tomisului".

Potrivit Direcţiei de Finanţe, arhiepiscopia ar fi vărsat astăzi, în contul datoriei, suma de 500.000 de lei. "Din discuţiile purtate cu ei, am aflat că sunt pe cale să facă un credit bancar, în jur de 40 miliarde lei vechi. Urmează să gireze cu bunurile imobile, chiar cele pe care le-am sechestrat noi. Daca i se aprobă creditul, achită datoria la noi, ridicăm sechestrul şi banca devine astfel primul creditor. Conform Codului de procedură fiscală dacă nu se achită datoria, în 30 de zile de la instituirea sechestrului, imobilele se evaluează şi se valorifică prin licitaţie", explică Emil Mihăilescu. Se pare totuşi că arhiepiscopul Tomisului ar avea şi alte metode de a obţine bani. Alexandru Gabriel Maşcaş, preot paroh al unei biserici din Medgidia, spune că “preoţii din zona noastră sunt convocaţi mâine de IPS Teodosie şi ştiu că urmează să ni se ceară câte 50-100 milioane lei (vechi – n.r.) de la fiecare pentru a contribui la plata datoriilor către stat. Noi o să luăm de la enoriaşi şi nu este normal".