Fisură istorică în „frontul republican” anti-FN din Franța. Degringoladă între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale | Corespondență specială din Paris de la Marcela Feraru

Fisură istorică în „frontul republican” anti-FN din Franța. Degringoladă între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale | Corespondență specială din Paris de la Marcela Feraru

Prima săptămână de campanie dintre cele două tururi de scrutin pentru alegerile electorale din Franța a rezervat surprize, și nu dintre cele mai mici.

După un start ratat al favoritului din sondaje, Emmanuel Macron, acesta continuă să piardă puncte în ciuda eforturilor clasei politice și a formatorilor de opinie care fac baraj în jurul lui și împotriva Frontului Național.

Dar, pentru prima dată în istorie, „frontul republican”, menit să oprească ascensiunea Frontului Național se fisurează. Surpriza a venit din partea lui Nicolas Dupont-Aignan, liderul formațiunii «Debout la France! », care a anunțat vineri că se raliază candidatei Marine Le Pen. Într-o conferință de presă comună, aceasta din urmă a confirmat că, în caz de victorie, îl va numi pe Dupont-Aignan prim-ministru.

Programul lui Aignan

Ne puteți urmări și pe Google News

Desprins din formațiunea republicanilor (fost UMP, fost RPR), Dupont- Aignan și-a creat propriul partid în 2005, după referendumul pentru Constituția europeană, ca protest față de nerespectarea voinței populare. Pentru memorie: referendumul a respins Constituția însă executivul a găsit o formă să o trecă, totuși, prin Congres

 În principiu, programul suveranist al lui Dupont-Aignan este foarte asemănător cu cel al candidatei frontiste, însă liderul «Debout la France!» s-a reclamat întotdeauna drept gaullist și a contestat în repetate rânduri apropierea de Frontul Național. Ralierea lui îndepărtează bariere până în prezent de netrecut și pot da un argument celor care până în prezent ar fi vrut, dar nu îndrăzneau să o voteze pe Marine Le Pen.

Riscul absenteismului

La această lovitură se adaugă refuzul lui Jean-Luc Melenchon să facă apel la un vot ferm în favoarea lui Emmanuel Macron. Riscul cel mare este nu atât ca electoratul lui să voteze Le Pen, cât să se abțină sau să voteze în alb; or, Melenchon, care a obținut 19,58% din voturi, cântărește mult mai mult decât cele 4,7 procente obținute de Dupont-Aignan.

În timp ce Marine Le Pen face o campanie agresivă, pe teren, Emmanuel Macron continuă să facă greșeli strategice - ca aceea de a se prezența drept candidat al ruralității, în vizită la ferme agricole, prin grajduri, în costume de zeci de mii de euro…

El și-a petrecut timpul în diverse comemorări simbolice, ca cea de la Memorialul Shoah (gest care i-a adus critici privind instrumentalizarea unui moment tragic al istoriei în scopuri electorale). În fața dificultăților pe care le întâmpină campania sa, alte personalități de prim rang până în prezent rezervate și-au anunțat susținerea: fostul ministru centrist Jean-Louis Borloo, fosta «patroană a patronilor» (MEDEF) Laurence Parisot sau fostul premier Dominique de Villepin.

Momentul crucial va avea loc joi seara, data dezbaterii televizate dintre cei doi candidați.

Marine Le Pen și moneda unică

Ralierea lui Dupont-Aignan a adus câteva ajustări în programul candidatei FN, iar cea mai importantă este renunțarea la abandonarea monedei euro. Le Pen optează pentru «o monedă comună » și nu o «monedă unică» europeană. Cu alte cuvinte, în Franța ar coexista două monede - una pentru plățile curente, francul, care ar putea fi devalorizată în funcție de politică monetară națională; alta pentru marile tranzacții internaționale – euro. Dacă mulți economiști pot fi de acord că moneda euro este o problemă reală, ei susțin că ea trebuie reformată din interior, iar abandonarea euro este imposibilă. Un sistem cu două monede nu există nicăieri și orice proiecție este imposibilă. Programul economic al candidatei FN este bazat pe abandonarea monedei unice, și deci coerența lui este pusă în dificultate de acest viraj.