Irinel Columbeanu, FALIT şi VÂNAT de bănci, şi-a pus TATĂLde 91 de ani să SE BATĂ cu EXECUTORII JUDECĂTOREŞTI. Cum a irosit averea strânsă de Ion Columbeanu, șeful de protocol al lui Gheorghiu-Dej | EXCLUSIVITATE

Irinel Columbeanu, FALIT şi VÂNAT de bănci, şi-a pus TATĂLde 91 de ani să SE BATĂ cu EXECUTORII JUDECĂTOREŞTI. Cum a irosit averea strânsă de Ion Columbeanu, șeful de protocol al lui Gheorghiu-Dej | EXCLUSIVITATE

Cunoscutul playboy de vârsta a treia și-a pus tatăl să blocheze executarea silită care a început împotriva sa, pentru un credit neachitat de 5,7 milioane de euro. Irinel este fiul celui mai longeviv șef, între 1961-2002, în cadrul Guvernului.La 58 de ani, Irinel Columbeanu se agață de tatăl său, Ion Columbeanu (91 de ani), pentru a-și păstra paradisul de la Ciolpani, Ilfov, unde a instaurat-o ca regină pe Monica Gabor în vremurile sale de glorie.

Executat de bănci pentru un credit de 5,7 milioane de euro luat de la Marfin Bank, afaceristul și-a donat terenurile de lângă București părintelui, care se luptă cu executorii pentru a păstra bunurile în familie. Șmecheria nu a ținut!

La sfârșitul lunii trecute, Columbeanu senior a pierdut procesul cu Marfin Bank, așa că executarea poate continua. Decizia Judecătoriei Sectorului 1 nu este una executorie, și poate fi contestată.

În 2007, averea lui Irinel, conform revistelor de specialitate, ajungea la 150 de milioane de dolari. Mare parte din această estimare se baza pe evaluarea a aproape 56 de terenuri din Ciolpani.

Ne puteți urmări și pe Google News

După doi ani, în buzunarelelui Iri mai erau șapte milioane de euro, iar în 2015 a ajuns să fie executat silit de bănci.

Explicația naivă a averii

Pământul din Ciolpani a fost cumpărat cu profitul făcut dintr-o afacere cu comunicații. În 2004, achita câte 2 euro/mp pe terenurile de la Ciolpani. În total, a achiziționat 3.000.000 mp.

Banii dați pe pământ erau proveniți dintr-o afacere aranjată de tata, la începutul anilor '90. Ion Columbeanu a fost șeful protocolului în toate guvernele, de la Gheorghe Gheorghiu-Dej până la Adrian Năstase. Mai exact, din 1961 până în 2002. El a aranjat, conform presei vremii, ca fiul său să fie reprezentantul Alcatel în România.

Mândru, Iri nu a vrut să recunoască ajutorul primit de la tata, declarând pentru EVZ, într-un interviu din 2008, că Alcatel l-a selectat din stradă. „M-am întâlnit în faţă la Intercontinental cu doi francezi. Era 23 decembrie 1989. Recunosc, a fost noroc chior! Au venit la mine și m-au întrebat dacă vreau să lucrez pentru ei”, s-a confesat afaceristul.

Pașii falimentului

Achiziționarea moșiei de la Ciolpani a fost prima și ultima investiție cu cap a mezinului Columbeanu. De atunci au urmat rateuri care l-au adus în pragul falimentului.

FOTO: Columbeanu senior era mândru de Iri, la nunta cu Monica Gabor

AVENTURILE. Cel puțin un milion de euro a pierdut Irinel în urma aventurilor sale de pretins playboy, conform unui apropiat al acestuia contactat de EVZ.

MONICA GABOR. Aceeași sursă ne-a estimat că mariajul cu Moni i-a scos din bancă două milioane de euro, risipite pe extravaganțe.

POLITICA. A investit 100.000 de euro în candidatura sa, din 2012, de la Primăria Capitalei.

TELEVIZIUNEA. Columbeanu și-a plătit aparițiile la TV, dar și producția emisiunilor sale

EOLIENELE. În urmă cu doi ani, Irinel anunța că a fost păcălit de niște italieni într-o afacere cu Eoliene. Nu a vrut să precizeze paguba.

Asociat cu Adrian Sârbu și cu offshore-uri

Cele mai cunoscute firme în care Columbeanu junior a apărut în acționariat sunt:

● Amikovision;

● Media Com 95 (asociat, la începutul anilor 2000 cu Media Pro BV, Media Pro Management și Sârbu Adrian);

● Techno Konsult Romania (din acționariat făcea parte și offshore-ul Techno Konsult Ltd din Bahamas);

● TET Group (cu Techno Konsult România în acționariat);

● Promotion Group International;

● Cât despre fabrica de ciment Turbocim, aceasta îi avea ca acționari pe Irinel Columbeanu, TET Group, Techno Konsult România, Promotion Group International, dar și Molyvi (Overseas) Holding Limited, un offshore din Cipru. Reprezentata firmei din Cipru era avocata lui Adrian Sârbu, Liana Petrovici.

A lăsat 13 milioane în ciment

De departe însă, cea mai păguboasă decizie a fost să investească în fabrica de ciment de la Târgu Cărbunești, din Gorj, firmă înregistrată cu sediul social tot în Ilfov, în Izvorani.

Pentru aceasta a și realizat, în 2006, creditul de 5,7 milioane de euro. Inițial, fabrica s-a numit Construct Materna Columbeanu (denumită apoi Turbocim) și care avea ca țel să realizeze cimentul perfect. Pentru ca ridicolul să crească, numele noului ciment minune era denumit „Columbeanit”. Iri a realizat chiar și prezentări ale cimentului său fără egal în străinătate. Nimeni nu l-a crezut.

FOTO: „Columbeanitul” l-a adus în faliment

Firma a intrat în insolvență, iar datoriile raportate în 2014 erau de 57,4 milioane de lei, aproximativ 13 milioane de euro.

Primăria oraşului Târgu Cărbuneşti a fost cea care a solicitat, anul trecut, insolvenţa fabricii de ciment. Societatea acestuia avea datorii la bugetul local de aproximativ 200.000 de lei. Irinel Columbeanu nu a putut fi contactat pe parcursul documentării acestui material.