O poveste de excepţie! Florin Brătescu, primul bărbat prezentator din TVR!

O poveste de excepţie! Florin Brătescu, primul bărbat prezentator din TVR!

Florin Brătescu este o legendă vie pentru audio-vizualul românesc. În acest an, se împlinesc 59 de ani de când face televiziune

 A surprins evoluţia mijloacelor de comunicare în masă în toate etapele, iar acum, la 83 de ani, încă este activ în domeniul care i-a marcat viaţa atât de puternic

Brătescu şi-a dorit cu toată fiinţa să lucreze în mass media, dar pentru că provenea dintr-o familie de burghezi, societatea vremii nu l-a considerat potrivit pentru câmpul muncii. „Trebuia să îmi însușesc o concepție muncitorească, să trăiesc într-un colectiv de muncitori. Drept pentru care m-am dus la Uzinele 23 August și m-am angajat acolo ca strungar în fier, unde am stat vreo doi ani. Am fost fericit că ai mei copii or să aibe origine muncitorească. Ulterior, în ’57 am ajuns mare crainic în radio, după ce am fost operator de cabină. În aceeaşi perioadă pornea si televiziuna experimentală, undeva la Poşta Vitan.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Iniţial, la TVR au fost doar femei

Începuturile televiziunii în România au fost grele. În urmă cu 60 de ani, românii nu aveau încredere în ceea ce urma să se transforme într-un fenomen. „Inițial, la TVR, erau doar femei, dar la un moment dat s-au gândit să bage și voce de bărbat, așa că s-au gândit să mă trimită la televiziune. Nimeni nu se omora să se ducă la TVR la vremea aceea, la radio erai sancționat prin trimitere la televiziune, așa era privită televizunea. M-am dus la TV, am realizat jurnale. TVR-ul se mutase în Moliere și avea o emisiune „În fața hărţii”. Era realizată de câţiva gazetari de la Scânteia care aveau liber să plece prin alte țări și veneau de acolo și povesteau cât de rău e în capitalism.Într- una din emisiuni, prezentatoarea nu a putut veni în emisie. Cu 30 minute înainte mi s-a pus un text în brațe, m-au dus la machiaj și am intrat pe post, nimeni nu știa cine sunt. După ce am intrat pe sticlă, am rămas o perioadă în faţa camerelor”.

O poveste care încă se scrie

Florin Brătescu a fost primul idol al românilor. Când era în faţa camerelor primea peste 70.000 de scrisori şi cadouri de la admiritoare. Chiar Maria Tănase a vrut să i-o prezinte pe fata ei de suflet, Minodora Nemeş, dar n-a acceptat. Ştie atât de multe încât a avut un cuvânt greu şi când s-au lansat televiziunile comerciale. De ani buni, este în spatele camerelor de filmat, dar cu sfaturile lui ştie cum să-i facă pe cei de pe sticlă să fie cât mai buni.

Emisiunea Reflector, preferata lui Ceauşescu până a interzis-o

În zece ani, încrederea românilor în televiziune a crescut uimitor. Prima emisiune-fenomen din România a fost una despre greutăţile societăţii. Românii o creditau atât de care încât atunci când vedeau probleme ameninţau că vor anunţa la emisiune ,,Te dau la Reflector!”. „În ,65-,66, abia venise Ceaușescu și avea tot interesul să îl minimalizeze pe Dej și toată perioadă lui și îi convenea când noi arătăm lipsurile din perioadă Gheorghiu Dej. Ceaușescu dădea telefon primului secretar și îl lua la întrebări vizavi de ce a văzut acolo. Ceaușescu urmărea cu sfinţenie «Reflector». Asta ne-a ridicat acțiunile dar ne-a creat și mari greutăți. Nu se făceau măsurători (rating), dar știam că avem succes pentru că primeam saci întregi de scrisori. A mers cu Reflector până când am intrat în epoca Ceaușescu și nu îi mai convenea. Emisiunea a avut asemena priză încât nimeni nu avea curaj să zică să încetăm. S-au găsit pretexte.”