Foștii procurori sunt bătuți în cea mai dură pușcărie din România

Foștii procurori sunt bătuți în cea mai dură pușcărie din România

Cea mai aglomerată închisoare este cea din Iași. În pușcăria din capitala Moldovei a fost agresat, de curând, și Vasile Șelaru, fost procuror și fost coleg de celulă cu Relu Fenechiu

 În pucariile din România sunt cu 11.000 de condamna i mai mult decât sunt locurile de cazare, este aprecierea lui Claudiu Bejan, eful Administraiei Naionale a Penitenciarelor (ANP). Mai exact, în celule sunt 30.156 de persoane. Motivele supraglomerării sunt numărul mare de infracțiuni pe care îl comit românii și faptul că după Revoluție s-au construit doar trei închisori.

Pentru a se rezolva problema spaitului, în majoritatea penitenciarelor sunt cazați între 10 și 20 de persoane într-o celulă de 20 de mp. Numarul mare al deinuilor îi face pe gardieni sa le fie teama sa le permita prânzul la cantina, astfel dejunul, prânzul i cina sunt date în celule. „Este imposibil să controlăm în spațiu deschis câteva sute de deținuți.”, ne explica unul dintre gardieni.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO:2.400 de lei costă întreținerea fi cărui condamnat, însă două treimi din sumă este cheltuită pentru paza unei persoane încarcerate FOTO: LIBERTATEA 

Unde-s mulți, e și bătaie

Cel mai aglomerat penitenciar este, în funcie de spaiul ce revine fiecarui încarcerat, conform datelor oferite de ANP, pucaria din Iai, iar cea mai lejera închisoare este cea din Gaeti, Dâmbovia.

I. PENITENCIARUL IAȘI - gradul de ocupare - 203%. Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, împarte penitenciarul cu ali 1.550 de deinui. Fostul lider PNL sta într-o celula de patru persoane i este unul dintre cei mai fericii locatari ai temnielor, pentru ca media este de zece deinui în camera. Condamnaii sunt imposibil de controlat. Spre exemplu, fostul procuror la Parchetul Tribunalului Vaslui, Vasile elaru, s-a plâns în instana ca a fost agresat în pucarie.

FOTO: Vedetele din penitenciare stau câte două sau patru în celulă. Pentru restul condamnaților este un vis să aibă doar trei colegi de celulă. FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

 II. PENITENCIARUL GALAȚI – gradul de ocupare - 197 %. Aici sunt 979 persoane încarcerate într-o închisoare ale carei ziduri exterioare sunt sprijinite în proptele.

III. PENITENCIARUL MIERCUREACIUC - gradul de ocupare - 176%. Aici sunt 421 de persoane arestate i o mare parte dintre deinui care sunt scoi la munca, în timpul verii, pe câmpurile de cartofi din jude.

Topul mai este completat de penitenciarele din: Gherla (Cluj) - 162%, Margineni (Dâmbovia) - 159%, Vaslui - 149%, Focani - 149%, Colibai (Arge) - 147%, Slobozia (Ialomia) - 125% i Codlea (Braov) - 122%.

PENITENCIARUL RAHOVA din Capitala se gasete în afara primelor zece, cu un grad de ocupare de 117%. În închisoarea unde este înregistrat numarul cel mai mare de vedete (Dan Voiculescu, George Copos sau Mihai Stoica), se afla 1.410 deinui.

Becali are o viață lejeră la Poarta Albă

ANP cheltuie, lunar, pentru întreținerea unui deținut 2.397 de lei, din care 1.619 lei reprezintă costurile cu personalul și 422 de lei, cu mâncarea. Pentru a se remedia problema supraglomerării, Bejan consideră că este nevoie de 500 de milioane de euro pentru construirea de penitenciare noi și alte 500 de milioane de euro pentru modernizarea celor existente. Deși majoritatea pușcăriilor sunt supraaglomerate, sunt și închisori care au loc de mușterii. Este vorba de Deva - ocupată 81%, Poarta Albă (aici este „cazat” Gigi Becali) - 77% și Găești - 69%.