Fostul șef al CSM: Iohannis să discute cu partidele includerea imunităţii în revizuirea Constituţiei

Fostul șef al CSM: Iohannis să discute cu partidele includerea imunităţii în revizuirea Constituţiei

Fostul preşedinte al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) Horaţius Dumbravă a declarat, miercuri seară, că ar fi oportun ca preşedintele Klaus Iohannis să discute cu partidele politice includerea imunităţii parlamentare printre tezele de revizuire a Constituţiei.

Judecătorul Horaţius Dumbravă, în prezent membru în CSM, a declarat, la Gândul Live, că în condiţiile în care Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei urmează să termine cât de curând proiectul de revizuire, iar Iohannis cheamă partidele la Cotroceni inclusiv pe tema problemei imunităţii parlamentarilor, ar fi oportun ca această problemă să fie o teză de revizuire a Constituţiei, potrivit mediafax.ro

"Preşedintele Iohannis are datoria să discute acest lucru cu partidele politice, să includă în tezele de revizuire a Constituţiei inclusiv problema imunităţii, pentru că până la urmă poporul se va pronunţa prin referendum asupra revizuirii Constituţiei şi poporul trebuie să aibă oportunitatea de a se pronunţa cu privire la imunitatea parlamentară", a declarat Horatius Dumbravă.

El a mai vorbit şi despre decizia Curţii Constituţionale în cazul respingerii cerereii DNA de arestare a lui Dan Şova de către Senatul României, amintind că instanţa constituţională a admis sesizarea CSM şi a decis că Senatul trebuia să redacteze o hotărâre în acest caz.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Din punctul meu de vedere s-a făcut doar un prim pas de către Curtea Constituţională. Curtea Constituţională ar trebui provocată să se pronunţe asupra limitelor în care trebuie să se pronunţe Parlamentul asupra refuzului ridicării imunităţii parlamentare", a spus Dumbravă, precizând că ar trebui ca instanţa constituţională să stabilească limitele imunităţii. "Ar trebui urmat un al doilea pas şi mi se pare firesc. Acesta este de fapt adevăratul conflict jurdic de natură constituţională: în ce limite Parlamentul interferează în activitatea justiţiei", a mai declarat magistratul.

Pentru aceasta Curtea Constituţională trebuie să fie sesizată, iar procedura poate fi iniţiată de preşedintele Românii, preşedintele CSM, preşedintele Senatului sau cel al Camerei Deputaţilor.

Dumbravă a arătat că Senatul nu a redactat o hotărâre nici când a respins solicitarea procurorilor de punere sub urmărire a lui Varujan Vosganian, aşa cum s-a întâmplat şi la Camera Deputaţilor, în cazul lui Laszlo Borbely şi lui Daniel Chiţoiu.

  • Magistratul a mai amintit că în aceeaşi şedinţă în care a fost respinsă solicitarea DNA în cazul lui Dan Şova, Senatul a admis solicitarea direcţiei privindu-l pe Darius Vâlcov, aşa cum s-a întâmplat cu senatorii Varujan Vosganian şi respectiv Ion Ariton.
  • "Există un arbitrar care ar trebui lămurit, aşa cum facem noi instanţele când ne motivăm hotărârile", a mai spus Dumbravă.

În urmă cu o săptămână, procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, afirma că imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminată complet, apreciind că nu este normal ca un vot politic să se substituie justiţiei şi că este o aplicare preferenţială a legii, prin care se creează discriminări faţă de restul populaţiei.