Editura Evenimentul si Capital

ACUZE DURE: „Putin este un infractor de drept comun deghizat în șef de stat”

Vladimir Putin, la vânătoare
Autor: | | 18 Comentarii | 3052 Vizualizari

Fostul spion rus Alexandr Litvinenko ar fi fost otrăvit cu poloniu radioactiv de două ori, nu doar o singură dată, aşa cum s-a crezut până în prezent, iar această acţiune de care sunt suspectate serviciile secrete ruse ar fi expus mii de londonezi pericolului de contaminare radioactivă, rezultă în urma audierilor în acest dosar reluate marţi la Londra.

UPDATE ora 10.10:  Vladimir Putin este „un infractor de drept comun deghizat în șef de stat”, care prezidează regimul mafiot și care a autorizat personal crima senzațională de acum 8 ani a fostului spion rus Alexander Litvinenko, s-a arătat în timpul unei audieri publice, marți, potrivit publicației The Guardian.

În prima zi a audierii la Înalta Curte din Londra, Ben Emmerson QC, care o reprezintă pe văduva lui Litvinenko, Marina, a spus că rusul a fost victima unui „asasinat politic oribil”. El a adăugat că Moscova a decis să îl reducă la tăcere pe Litvinenko, după ce acesta a amenințat să expună legăturile dintre Putin și cel mai mare grup de criminalitatea organizată din Europa.

Otrăvirea cu poloniu

Deşi se refugiase în Marea Britanie din anul 2000 şi se pare că nu mai lucra pentru serviciile secrete de la Moscova, pe 1 noiembrie 2006 Alexandr Litvinenko s-a întâlnit într-un hotel din Londra cu doi dintre foştii săi colaboratori ruşi, Andrei Lugovoi (în prezent parlamentar) şi Dmitri Kovtun, scrie agenția EFE, citată de Agerpres.

El avea să moară 22 de zile mai târziu într-un spital londonez, cauza decesului fiind otrăvirea cu poloniu radioactiv, substanţă ce i-ar fi fost pusă în ceaşca cu ceai la respectiva întâlnire.

Dar la audierile în acest dosar, reluate marţi după îndelungi amânări, avocatul acuzării, Robin Tam, a declarat că există dovezi ce arată că a mai existat o tentativă parţial reuşită de otrăvire a lui Litvinenko la o altă întâlnire, desfăşurată cu 2 săptămâni înaintea celei deja menţionate.

În plus, avocatul susţine că, atunci când fostul agent rus a murit, urme de poloniu radioactiv au fost găsite în mai multe locuri din Londra, astfel că mii de rezidenţi au fost expuşi pericolului de contaminare radioactivă.

Pentru a nu tensiona relaţiile cu Rusia, spre care se îndreaptă toate suspiciunile având în vedere faptul că Litvinenko devenise un adversar al preşedintelui Vladimir Putin, guvernul britanic l-a obstrucţionat permanent în desfăşurarea anchetei pe judecătorul Robert Owen, desemnat să cerceteze circumstanţele decesului.

Însă, în contextul escaladării conflictului din Ucraina, autorităţile de la Londra au decis, anul acesta în luna iulie, să permită acestuia iniţierea unei investigaţii publice, cerere care îi fusese anterior refuzată.

La prima audiere de marţi, avocatul Tam a prezentat un istoric al cazului. El a menţionat, printre altele, că se va investiga şi dacă există vreo legătură între decesul lui Litvinenko şi sprijinul acestuia faţă de omul de afaceri rus Boris Berezovski - de asemenea refugiat în Marea Britanie şi căzut în dizgraţie la Moscova -, găsit în luna martie 2013 spânzurat în locuinţa sa din Londra, aparent fiind vorba despre o sinucidere.

Trecutul lui Litvinenko

Avocatul a dezvăluit şi detalii din trecutul lui Litvinenko, cel care în 1998 a denunţat public corupţia din Serviciul Federal de Securitate rus (FSB - fostul KGB), din care încă făcea parte la acea vreme.

Litvinenko a fost atunci arestat şi a stat în închisoare aproape un an. După ce a fost eliberat, în timp ce aştepta să fie judecat, el a fugit în Marea Britanie împreună cu soţia sa, Marina, şi cu cei doi copii.

Robin Tam a mai enumerat şi alte aspecte controversate din biografia fostului agent rus, afirmând că acesta din urmă ar fi participat la primul război din Cecenia, în anul 1995, şi chiar ar fi devenit un adept al islamului, religie la care s-ar fi convertit cu puţin timp înaintea morţii.

Avocatul a mai enunţat şi ipoteza ca Litvinenko să se fi otrăvit singur din greşeală, când a manevrat incorect respectiva substanţă radioactivă, pe care o trafica ilegal într-o posibilă afacere cu cei doi ruşi incrimiaţi.

După sosirea la Londra, Litvinenko a devenit colaborator al serviciilor secrete britanice MI6 şi probabil şi al celor spaniole, a mai afirmat avocatul Tam, aceste elemente fiind deja evocate anterior, chiar de văduva fostului agent rus.

Însă principalul obiectiv al investigaţiei este să se afle dacă Litvinenko a fost într-adevăr asasinat la ordinul Moscovei, care a refuzat solicitarea autorităţilor britanice de a-i extrăda pe cei doi suspecţi.

Cotidianul britanic The Daily Telegraph a relatat în ediţia de sâmbătă, citând surse apropiate anchetei, că Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA) a interceptat comunicaţii cu Moscova purtate de cei doi ruşi bănuiţi că l-au otrăvit pe Litvinenko, discuţii ce datează din perioada 15 octombrie - 1 noiembrie 2006.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate