Editura Evenimentul si Capital

Mașina de protocol a lui Gabriel Oprea a fost cumpărată din banii informatorilor „Doi și-un sfert”. Limuzina de LUX Audi a fost plătită prin deturnare de fonduri | DEZVĂLUIRI

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a renunțat la SPP și s-a folosit de protecția „bodyguarzilor” DIPI, chiar și când s-a prezentat la DNA FOTO: AGERPRES
Autor: | | 8 Comentarii | 13913 Vizualizari

O parte din sumele detrurnate de fosta conducerea a serviciului secret al MAI au fost folosite la achiziționarea autoturismului Audi A8, în care se afla fostul vicepremier în ziua morții polițistului Bogdan Gigină. Ancheta DNA la serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – DIPI, fosta „Doi și-un sfert” – scoate la iveală un adevărat lanț de încălcări ale legii. Oficiali din minister, dar și mai mulți polițiști, au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că autoturismul Audi A8 cu care circula fostul vicepremier, Gabriel Oprea, în ziua accidentului mortal în care și-a pierdut viața agentul Bogdan Gigină este, de fapt, a DIPI. Mai mult decât atât, foștii șefi ai serviciului secret – chestorul Gheorghe Nicolae și adjunctul său, chestorul Nelu Zărnică - sunt anchetați, acum, de procurorii anticorupție după ce au achiziționat bolidul din banii destinați informatorilor. Conform unor surse bine informate, autoturismul de lux a fost cumpărat prin deturnarea de fonduri la care face referire DNA în comunicatul de luni, prin care a anunțat începerea urmăririi penale a patru ofițeri DIPI.

Ancheta DNA la serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – DIPI, fosta „Doi și-un sfert” – scoate la iveală un adevărat lanț de încălcări ale legii. Oficiali din minister, dar și mai mulți polițiști, au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că autoturismul Audi A8 cu care circula fostul vicepremier, Gabriel Oprea, în ziua accidentului mortal în care și-a pierdut viața agentul Bogdan Gigină este, de fapt, a DIPI. Mai mult decât atât, foștii șefi ai serviciului secret – chestorul Gheorghe Nicolae și adjunctul său, chestorul Nelu Zărnică - sunt anchetați, acum, de procurorii anticorupție după ce au achiziționat bolidul din banii destinați informatorilor. Conform unor surse bine informate, autoturismul de lux a fost cumpărat prin deturnarea de fonduri la care face referire DNA în comunicatul de luni, prin care a anunțat începerea urmăririi penale a patru ofițeri DIPI.

A renunțat la SPP

Un alt amănunt șocant care iese la iveală în urma investigațiilor „Evenimentul zilei”: Gabriel Oprea renunțase la serviciile Serviciului de Pază și Protecție (SPP), în favoarea agenților DIPI. În încercarea de a afla a cui este, de fapt, mașina care îl transporta pe fostul vicepremier, în ziua morții polițistului Bogdan Gigină, am constatat că în parcul SPP nu există niciun model Audi A8. Apoi, filmările din ziua accidentului surprind coloana oficială a lui Gabriel Oprea cu acest tip de mașină. Numărul de înmatriculare al acestui autoturism a creat confuzie, la acea vreme, deoarece nu avea număr de MAI. „Dacă era înmatriculat cu numărul de la minister, trebuia să fi fost achiziționată de către MAI, prin Direcția de Logistică”, ne-a explicat un polițist. Însă, chestionați de „Evenimentul zilei”, oameni ai legii au explicat că mașina de protocol achiziționată de DIPI din banii informatorilor era înmatriculată pe o firmă-paravan, folosită de către serviciul secret al MAI pentru „acoperire”, în timpul filajelor. În timpul misiunilor, agenții DIPI pot folosi mașini înmatriculate pe astfel de firme, deschise chiar de către oamenii serviciului, în scop conspirativ. În plus, se folosesc, la filaje, și mașini ale căror taloane sunt pe numele unor personae decedate, ne-au explicat aceleași surse.Cine a cerut protecția DIPI?

Mergând, mai departe, pe firul acestor dezvăluiri am aflat că Gabriel Oprea folosea, în ultimele luni ale mandatului său, numai autoturismul de lux al DIPI și renunțase complet la protecția SPP. În schimb, cei care îi asigurau paza și protecția erau ofițerii de la DIPI. Chiar și în ziua în care s-a prezentat la DNA, pentru a da explicații în scandalul coloanelor oficiale, Gabriel Oprea avea „bodyguarzi” de la „Doi și-un sfert”. Surse judiciare ne-au explicat că, deși, prin lege, siguranța demnitarilor este asigurată de SPP, tot acest serviciu poate fi obligat, în Parlament, să prezinte, detaliat, orarul deplasărilor demnitarilor. Acesta poate fi un motiv pentru care Oprea ar fi renunțat la serviciile SPP. În schimb, DIPI era sub tutela MAI și era subordonat, în mod direct, premierului de atunci, Victor Ponta. Pe de altă parte, anchetatorii urmează să stabilească dacă fostul vicepremier a cerut protecția DIPI sau acest lucru s-a întâmplat la solicitarea serviciului secret al MAI, din motive ce ar putea fi stabilite la finalul anchetei în care sunt cercetați foștii șefi ai DIPI.

Fondurile secrete, greu de controlat

Fondurile Operative sunt cunoscute de către ofițerii de informații ca CIS – Cheltuieli Informative Speciale, așa cum erau denumite, oficial, și de Securitate, înainte de 1989. Oficiali din MAI au explicat, pentru „Evenimentul zilei”, că fondurile operative sunt destinate plății informatorilor, a achizițiilor de locuințe conspirative, a cumpărării aparaturii de ascultare, a deplasărilor în timpul filajelor sau a urmăririi unor suspecți etc. Suma exactă alocată de MAI în acest scop este știută doar de beneficiar, în speță DIPI, deoarece este supusă unui Ordin secret. Direcția își face un buget, în funcție de situațiile operative estimate în fiecare an. Însă, cheltuielile pentru plata informatorilor sunt justificate doar șefului DIPI, pe baza unor rapoarte întocmite de ofițerii serviciului secret al MAI. Din acest motiv, este foarte greu de verificat suma cheltuită pentru informatori.


FOTO: Fostul șef al DIPI, chestor Nicolae GheorgheCazul morții polițistului Bogdan Gigină a deschis „Cutia Pandorei”

Ancheta DNA în cazul „Doi șiun sfert” a avut ca punct de plecare datele obținute în cazul coloanelor oficiale, ne-au dezvăluit surse judiciare. Practic, după tragica moarte a polițistului Bogdan Gigină, în accidentul care a avut loc pe 20 octombrie 2015, DNA a cerut rapoartele deplasărilor coloanelor oficiale ale lui Gabriel Oprea de la Brigada de Poliție Rutieră a Capitalei. Așa s-a aflat atât numărul deplasărilor, cât și mașinile pe care le-au însoțit polițiștii rutieri.


Ancheta în cazul coloanelor oficiale și cea în cazul DIPI au pornit de la moartea lui Gigină.


Verificând mașina Audi A8, s-a constatat că aceasta nu aparține nici SPP, nici MAI. Atunci, s-au solicitat date de la DIPI care a menționat că mașina este a lor. În același timp, însă, verificarea documentelor de achiziție a mașinii au arătat că aceasta a fost cumpărată cu alte fonduri decât cele destinate dotării DIPI. Astfel, s-a ajuns la fondurile operative folosite, destinate informatorilor.


FOTO: Bogdan GiginăCoincidențe „stranii” în ancheta DNA

Așa cum a precizat „Evenimentul zilei” în ediția de marți, DNA a început urmărirea penală împotriva fostului șef al DIPI Gheorghe Nicolae, fost ofițer al Serviciului Român de Informații (SRI), numit la șefia DIPI, în iulie 2014. Interesant este că Nicolae nu este acuzat de abuz în serviciu, ci de complicitate la abuz în serviciu. La fel și fostul șef al Serviciului Juridic al DIPI, comisarul șef Gabriel Nicolae Pavel. În schimb, cei doi sunt cercetați pentru deturnare de fonduri, alături de chestorul Nelu Zărnică și de comisarul șef Marian Dănuț Iacob, fost șef al Diviziunii Administrative a DIPI. Ca o coincidență, DNA precizează că deturnarea de fonduri a banilor destinați informatorilor pentru cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției a fost făcută chiar după instalarea lui Nicolae la șefia DIPI, în perioada 2014-2015. Asta arată că „înzestrarea” cu Audi A8 din banii deturnați s-a făcut în acea perioadă. Apoi, Gabriel Oprea a renunțat la Touregul de la SPP și s-a deplasat numai cu mașina de lux a serviciului secret.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro