FOTO Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI, la coadă la covrigi după ce s-a anunțat redeschiderea dosarului Mineriadei

FOTO Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI, la coadă la covrigi după ce s-a anunțat redeschiderea dosarului Mineriadei

Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI, implicat în mineriada din 13-15 iunie 1990 se plimbă liniștit prin București, după ce Parchetul General a anunțat redeschiderea dosarului Mineriadei. Mihai Bumbeș de la organizația Miliția Spirituală a publicat pe facebook fotografii cu Virgil Măgureanu stând la coadă la covrigi în Piața Unirii.

"Și securistul e om. Domn' profesor Măgureanu, director SRI (1990-1997), stând la coadă la covrigi în zona Pieței Unirii. O poza făcută pe șest cu Smena 8M,” spune Mihai Bumbeș.

Instanţa supremă a confirmat, luni, decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanţele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.

Ancheta în acest dosar a avut trei obiective:

Ne puteți urmări și pe Google News
  1. În primul rând, s-a urmărit elucidarea împrejurărilor în care un număr cuprins între 60 şi 100 de persoane, a căror moarte ar fi fost violentă ca urmare a evenimentelor din 13 - 15 iunie 1990, ar fi fost îngropate la Cimitirul "Străuleşti II", fără a se fi efectuat cercetări la momentul survenirii decesului acestora.
  2. Apoi, au fost vizate împrejurările în care au fost întocmite, în mod fictiv, pontajele de prezenţă pentru perioada 14 - 19 iunie 1990, în ceea ce îi priveşte pe minerii care s-au deplasat din zonele carbonifere ale ţării în Bucureşti, în perioada respectivă. Este de menţionat că procurorii Secţiei Parchetelor Militare au efectuat cercetări în acest sens, ridicând documente şi făcând referiri tangenţiale şi în ceea ce priveşte prima şi cea de-a doua mineriadă din 29 ianuarie, respectiv 18 - 19 februarie 1990.
  3. În al treilea rând, în acest dosar s-a urmărit elucidarea împrejurărilor în care s-au declanşat şi au avut loc evenimentele din 13 - 15 iunie 1990 în Bucureşti, contribuţia şi rolul unui număr de 27 de învinuiţi civili, printre care şi Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu, precum şi a unui număr de şapte persoane care erau militari la momentul desfăşurării evenimentelor, printre care Mihai Chiţac şi Corneliu Diamandescu.

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare au stabilit că în urma evenimentelor au rezultat un număr de aproximativ 1.300 de persoane care au suferit vătămări şi în jur de 100 de persoane au decedat.