Francezii sunt interesați de administrarea Aeroportului Brașov și de susținerea școlilor profesionale

Francezii sunt interesați de administrarea Aeroportului Brașov și de susținerea școlilor profesionale

Noul ambasador al Franței în România, François Saint-Paul, a declarat astăzi la Brașov că există mai multe companii interesate de preluarea viitorului aeroport din zonă, precum și de interesul francezilor de a susține învățământul profesional.

La prima vizită oficială la Brașov, diplomatul francez s-a întâlnit atât cu reprezentanți ai autorităților locale, cât și cu investitorii francezi prezenți pe platformele industriale Eurocopter și Premium Aerotec de la Ghimbav. ”Braşovul are o oportunitate foarte mare prin faptul faptul că este implicat alături de Lyon şi Hamburg în conceptul Smartcities, care înseamnă investiţie în dezvoltare durabilă, şi acesta este viitorul”, a declarat François Saint-Paul.

Cu ochii pe aeroport

Viitorul aeroport internațional de la Brașov este în atenția a cel puțin doi mari operatori aeroportuari, a mai anunțat oficialul francez. “Aeroportul internaţional Braşov este un lucru pe care îl urmărim cu atenţie şi interes. Avem operatori care pot fi interesaţi de administrarea acestui aeroport şi sunt convins că ei vor fi la dispoziţia oraşului Braşov, când va veni momentul, dacă va fi organizată o licitaţie pentru desemnarea unui administrator care să opereze aeroportul”, a declarat ambasadorul Franţei,  citat într-un comunicat emis de Primăria Brașov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Francezii ar finanța învățământul profesional

Ambasadorul François Saint-Paul s-a arătat foarte interesat de proiectul unei școli profesionale – cel mai probabil la Făgăraș – care să poată forma personalul calificat de care au nevoie investitorii francezi din zonă. ”De câte ori întâlnesc firme cu o tehnologie foarte avansată în România, toate se plâng că le este foarte greu să găsească personal calificat. Ne dorim un bazin de angajaţi bine pregătiţi, care să fie formaţi şi angajaţi de investitorii francezi”, a anunțat oficialul. El a completat că un astfel de sistem de educație poate dezvolta și o zonă lingvistică franceză. În altă ordine de idei, diplomatul a anunțat și intenția sa de a susține noi demersuri pentru ca Radio France International să emită și la Brașov. “RFI la Braşov ar fi un atu în plus pentru oraşul dumneavoastră în media românească. Este adevărat că RFI are o audienţă mai redusă, dar este o instituţie media de un înalt nivel jurnalistic, cu reputaţia unei media de foarte bună calitate”.

Aproape 300 de firme

Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, companiile cu capital francez ocupă locul al treilea în judeţul Braşov din punct de vedere al capitalului social - cu investiţii de 57 de milioane de euro -  şi locul al şaselea ca număr de firme active, respectiv 288. ”Cu siguranță vor mai veni și alți investitori francezi, iar cei care există aici vor să se dezvolte puternic și rapid. Spre exemplu, în cazul Eurocopter, intențiile de dezvoltare sunt extrem de serioase”, completează Ion Ciolacu, consul onorific al Franței la Brașov.

Foto: Andrei Paul