Francul începe din nou să crească

Francul începe din nou să crească

Zilele trecute, cotația francului elvețian în raport cu leul a depășit din nou nivelul de 4,3, pe fondul crizei din Grecia, iar creșterea monedei ar putea continua.

Banca centrală a Elveției a atras atenția că moneda ar putea deveni tot mai volatilă, pe fondul crizei din Grecia. De altfel, după ce instituția elvețiană a abandonat pragul de 1,2 franci pentru un euro, moneda a devenit atât de instabilă, încât a depășit chiar rubla rusească, ca volatilitate. Circa 80.000 de români au credite în franci elvețieni.

Soluții pentru români

Dacă pentru o rată de 500 de franci elvețieni un român plătea băncii în decembrie 2014 circa 1.860 de lei, în echivalent, în prezent achită 2.130 de lei, iar în ianuarie, atunci când francul a atins maximul istoric în raport cu leul, rata a ajuns la 2.290 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul pregătește o măsură prin care să îi ajute pe cei cu credite în valută

Unele bănci au oferit soluții temporare clienților, constând în înghețarea cursului de schimb din decembrie, pentru trei luni, sau scăderea dobânzii.

Altele au propus însă soluții individuale, cel mai adesea constând în prelungirea perioadei de acordare a creditului, care înseamnă și un cost mai mare total plătit pentru împrumut. Ministerul Finanțelor a inițiat la rândul său un proiect care propune conversia creditelor din valută în lei, în cazul unei deprecieri de peste 50% a leului față de acea valută, de la data acordării până acum. Proiectul se adresează doar celor cu credite ipotecare și încă este în faza de dezbateri.

Proteste ample în alte țări

Nu numai în România, ci și în restul țărilor din zonă, francul elvețian a făcut zeci de mii de victime. Polonia, țără în care se găsesc cei mai mulți debitori în franci, și Ungaria, au intervenit la nivel guvernamental pentru a oferi protecție debitorilor. Alte țări consideră însă că problema trebuie rezolvată strict între bancă și debitor. În weekend, 10.000 de croați care au luat împrumuturi în franci elvețieni au manifestat contra guvernului lor şi băncii centrale, acuzate că nu i-au protejat împotriva creşterii cursului acestei monede, a scris AFP, citată de Agerpres. Manifestanții au venit din toată Croația, dar și din Bosnia, Serbia şi Slovenia.