Franța începe integrarea celor cinci milioane de musulmani

Franța începe integrarea celor cinci milioane de musulmani

Administrația franceză trimite imami în închisori, spitale și armată pentru a propaga în rândul comunității musulmane valorile fundamentale pe care este clădită Republica.

Guvernul de la Paris a anunțat un pachet de măsuri menite să accelereze integrarea comunității musulmane, cea mai însemnată din Europa, la o lună și jumătate de la atentatele de la Paris, comise de trei activiști islamiști francezi. Un loc important îl vor ocupa de acum înainte dialogul și comunicarea directă a administrației franceze cu liderii celor cinci milioane de musulmanii din țară.

Imamii vor fi elementul central al noilor măsuri de integrare, ei urmând cursuri de responsabilitate civică

Mai exact, a explicat ministrul de interne Bernard Cazeneuve, guvernul se va consulta de două ori pe an cu o serie de lideri musulmani, nu doar din rândul Consiliului Musulmanilor Francezi, principala organizație a comunității, ci şi imami sau intelectuali care nu sunt reprezentaţi în acest for, asupra problemelor cu care se confruntă comunitatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Majoritari în închisori

Pe lângă tragedia de luna trecută, pachetul măsurilor de integrare a fost determinat și de o serie de statistici îngrijorătoare. Astfel, un raport întocmit anul trecut de opoziția franceză arată că circa 60 la sută din deținuții din închisorile franceze (40.000 în total) sunt musulmani. În acest context, Cazeneuve a declarat că imamii vor putea fi angajați la penitenciarele din Franța doar după ce au absolvit un curs unde li se vor preda principiile fundamentale ale Republicii Franceze. În acest scop, universitățile franceze vor organizare cursuri de responsabilitate civică ce vor pune accent pe valorile de bază ale societății franceze - libertate, egalitate, fraternitate. Mai mult, clericii musulmani vor fi prezenți și în spitale și forțele armate. Plasarea imamilor în centrul acestor măsuri este explicată de rolul covârșitor pe care îl joacă în comunitatea musulmană. Drept dovadă, presa franceză a scris că unul din frații Kouachi, autorii atacului de la redacția Charlie Hebdo, a fost radicalizat de predicile unui imam francez.

Postul francez France24 atrage însă atenția că astfel de dialoguri au mai fost deschise în trecut de guvernul de la Paris și că metoda a eșuat. De data aceasta, administrația franceză vrea să pună un accent mai mare pe educație, asigurându-se că școlile musulmane, de exemplu, urmează programa națională. Circa 1.500 musulmani francezi luptă în prezent pe frontul sirian și irakian sub drapelul Statului Islamic.

Pașapoarte confiscate

În paralel cu măsurile de integrare, autoritățile franceze au sporit vigilența pentru a preveni exodul jihadiștilor spre frontul din Orientul Mijlociu. Astfel, poliția franceză a confiscat, pentru șase luni, pașapoartele și cărțile de identitate unui număr de șase musulmani suspectați că urmau să părăsească țara cu destinația Siria. Suspecții au primit în schimbul documentelor o dovadă scrisă. Alți 40 de musulmani francezi sunt în prezent monitorizați și vor fi supuși acelorași măsuri preventive, în baza unei legi de combatere a terorismului adoptată anul trecut, au mai anunțat autoritățile de la Paris.