Franța scoate armata pe stradă pentru a-și proteja cetățenii

Franța scoate armata pe stradă pentru a-și proteja cetățenii

Autoritățile de la Paris iau măsuri sporite de securitate, în urma atentatelor teroriste de săptămâna trecută, în care au murit 17 persoane.

 Ministrul Apărării, Jean- Yves Le Drian, a anunțat că președintele Francois Hollande a ordonat mobilizarea a 10.000 de militari, pentru asigurarea punctelor sensibile ale teritoriului.

De asemenea, 4.700 de polițiști și jandarmi sunt m o b i l i za ț i pentru a apăra 717 școli și locașuri de cult ale comunității evreiești din Franța, le-a spus ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, părinților elevilor de la școala evreiască Yaguel- Yaacov din Montrouge. El a numit un prefect, Patrice Latron, care să coordoneze operațiunea de securizare a zonelor în care trăiește comunitatea evreiască.

Monitorizarea comunicațiilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Manuel Valls a subliniat că sunt vizate și alte modalități de a descuraja acțiunile teroriste din Franța: îmbunătățirea sistemelor de i n t e rceptare a convorbirilor telefonice și pe Internet și izolarea, în închisori, a deținuților islamiști radicali. Prim-ministrul a recunoscut eșecul supravegherii atacatorilor de săptămâna trecută, cei doi frați aflându-se pe lista neagră a autorităților. „Sper că legea informațiilor, aflată în pregătire, va fi trimisă la Parlament în trei sau patru luni”, a spus el.

Unii elevi au refuzat reculegerea

„Sunt pentru cei care au omorât Charlie”, „Au căutat-o îndelung”, „Nu putem să ne lăsăm insultați de un desen cu profetul, e normal să ne răzbunăm”, „De ce au continuat dacă deja i-am amenințat?”. Replicile acestea n-au fost scrise pe rețelele de socializare, ci în sălile de curs ale școlilor pariziene, a doua zi după atacul de la „Charlie Hebdo”. În anumite clase, polemica între profesori și elevi a fost extrem de dură, dascălii mărturisind că s-au simțit socați, triști și îngrijorați. „Doamnă, este posibil să nu țin minutul de reculegere ? Nu vreau să mă reculeg pentru oameni ca aceștia”. Întrebarea, preluată de Madame Figaro, a venit de la o elevă din arondismentul 13, înainte de începerea cursurilor, joia trecută. În acea clasă, cu 26 de liceeni, opt tineri au refuzat să țină momentul de reculegere declarând că „nu înțeleg sensul acestei zile de doliu național”. Corespondență de la Paris de la Amira Damian. Citiți articolul integral în ediția online a Evenimentului Zilei (www.evz.ro)