FRĂȚIA TOPOARELOR din codrii României. Miting împotriva „Mafiei pădurilor”

FRĂȚIA TOPOARELOR din codrii României. Miting împotriva „Mafiei pădurilor”

În urma dezvăluirilor făcute de „Evenimentul zilei” legate de „Frăția topoarelor” care a tăiat, ilegal, pădurile României, în Sfântul Gheorghe, județul Covasna, sute de oameni sunt așteptați, astăzi, la un miting îndreptat împotriva „Mafiei pădurilor”. La sfârşitul acestei săptămâni sunt anunţate acţiuni de protest împotriva despăduririlor şi în alte oraşe din ţară.

EDITORIAL EVZ: Nici Codul Silvic scris de Dumnezeu nu ne salvează pădurile, dacă nu se schimbă altceva

 

Mitingul împotriva defrişării pădurilor este  programat, sâmbătă, în Piaţa „Mihai Viteazul”, din Sfântu Gheorghe. Organizatorul, Toro Attila, a declarat vineri, pentru agerpres.ro, că se aşteaptă ca la protest să participe cel puţin 500 de persoane, precizând că mobilizarea a fost făcută preponderent pe reţelele de socializare.  Fotograful Toro Attila este un ecologist fervent, care s-a aflat şi în fruntea protestelor desfăşurate, sâmbăta trecută, la Sfântu Gheorghe, la care au participat aproape o mie de oameni, precum şi a celor de anul trecut, împotriva autorizării fabricii de cherestea pe care concernul austriac Holzindustrie Schweighofer a construit-o în localitatea Reci. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Holzindustrie Schweighofer – firmă care este cercetată de DNA în ancheta de la Direcția Silvică Bistrița-Năsăud - a obţinut în urmă cu un an autorizaţia de construire a fabricii de debitare şi prelucrare a lemnului de la Reci, care se întinde pe mai multe zeci de hectare, iar luna trecută a solicitat Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna autorizaţia de funcţionare a fabricii, precum şi autorizaţia integrată de mediu pentru centrala termoenergetică cu cogenerare, ce va folosi deşeurile rezultate din activitatea de prelucrare a lemnului. 

Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat pentru AGERPRES că în data de 18 mai a.c în localitatea Reci va avea loc o dezbatere publică legată de autorizarea acestei centrale, la care poate participa orice persoană interesată de acest subiect. El a menţionat că centrala va avea o capacitate mai mare de 50 de megawaţi. 

„Nu comentez, noi ne-am făcut corect treaba (...) Şi pe noi, ca instituţie, ne preocupă soarta pădurilor, dar nu noi decidem ce cantităţi de lemne merg la tăiere”, a mai spus Gheorghe Neagu. 

Printre opozanţii cei mai vehemenţi ai investiţiei de le Reci se numără Asociaţia Bankwatch Romania din Bucureşti şi Asociaţia Neuer Weg din Făgăraş care nu au ezitat să acuze în mod direct Holzindustrie Schweighofer, care mai are patru fabrici de cherestea în ţara noastră la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti, de reducerea alarmantă a suprafeţelor împădurite din România. 

Au fost, însă, şi voci din sfera publică şi civilă care şi-au exprimat deschis sprijinul pentru investiţia de la Reci, pe considerentul că va contribui la crearea câtorva sute de noi locuri de muncă.