”Frăție” în spatele gratiilor. Victor Atanasie Stănculescu, vizitat frecvent în închisoare de reprezentanții masonilor ”rebeli”

”Frăție” în spatele gratiilor. Victor Atanasie Stănculescu, vizitat frecvent în închisoare de reprezentanții masonilor ”rebeli”

Cel mai ciudat moment: încălcând orice regulă ritualică, fostul general a primit în Jilava colanul de grad 33. Stănculescu nu a avut nicio legătură cu masoneria regulară

Cine ar fi crezut că mai pot apărea lucruri ce par noi despre un personaj despre care s-au scris mii de pagini de ziar sau de carte? E cazul lui Victor Atanasie Stănculescu și dezvăluirea că a fost mason. O noutate, cel puțin pentru mine, dar o noutate despre care, recunosc, nu am băgat-o de seamă, deși a fost tot timpul sub ochii mei.

Știrea în sine este legată de o zi aparte din scurta viață a fostului general, imediat după ce a fost eliberat din închisoare. E vorba de 28 iunie 2014.

”Tricoul” de mason

Ne puteți urmări și pe Google News

Stănculescu a părăsit definitiv închisoarea pe 20 mai 2014. Executase 5 ani din cei 15 la care a fost condamnat pentru reprimarea Revoluției de la Timișoara.

La ieșire, spune doar că e obosit, se urcă în mașina condusă de nepotul său și pleacă.

Părea că uitarea se va așterne peste misteriosul personaj care  a avut efectiv funcții în statul român post-revoluționar doar 2 ani, din cei 25 care se scurseseră.

Pe 28 iunie 2014, adică la puțin peste o lună, participă la primul eveniment public. La Palatul Parlamentului se organizează congresul Uniunii Mondiale Masonice Tradiționale.

Evenimentul merită câteva cuvinte. Este o manifestare a marilor loji iregulare din România. Ce înseamnă ”iregular” în masonerie? Înseamnă ”nemasonerie”. Nu vreau să declanșez o dispută aici. Doar îmi expun părerea. Diferența e ca în fotbal, poți să îmbraci tricoul oricărei echipe, dar, dacă nu ești legitimat, dacă nu joci pentru o echipă afiliată și pe un teren omologat, nu ești fotbalist profesionist. Această diferență și apartenența la o mare lojă iregulară înseamnă că Victor Atanasie Stănculescu nu a fost mason, în adevăratul înțeles al cuvântului.

”Sunt obosit și terminat!”

Dar nu asta e important. Pe siteul privesc.eu este conferința de presă a organizatorului manifestării, Bartolomeu Constantin Săvoiu, marele maestru al Marii Loji Române 1880, inițiatoarea congresului.

De la minutul 13 până la 15, Săvoiu îl laudă pe Stănculescu și salută venirea sa în organizație.

În acele imagini, Stănculescu pare atins de anii de detenție, are unele mișcări necontrolate.

De pe siteul romaniatv.net aflăm, însă, că primele imagini înșeală. După ceremonie, fostul general acordă primul interviu de după eliberare. Spre deosebire de cele din timpul detenției, nu mai are dezvăluiri, spune iarăși, obsesiv, că e obosit. Că e terminat de vârstă, avea 86 de ani, și procese. Dar e coerent, perfect lucid.

Ce a căutat pe 28 iunie 2014 la o reuniune neobișnuită un om care are ca mesaj public doar că ”e terminat”?

Sigur, prima senzație este că legătura trebuie căutată în demnitățile deținute de Stănculescu înainte de 1989 și în tranzacțiile făcute de Săvoiu cu statul ceaușist. Poate și în unele de după.

Nu am informații despre asta. Cert este că am găsit alte legături dintre Victor Atanasie Stănculescu și masoneria iregulară.

Primele și ultimele contacte

După 1997, când Stănculescu a fost trimis în judecată în primul dosar, Afacerea ”Motorola”, generalul l-a cunoscut pe Nicu Filip.

Nicu Filip a fost un personaj interesant al masoneriei române. În anii de după Revoluție, a participat activ la reaprinderea Luminilor masoneriei regulare. A și condus-o, dar, în 2002 ia decizia de a participa la ruperea unui segment din ordin. Se ”mută” la o lojă iregulară.

Stănculescu a acceptat să facă o vizită la sediul acestei loje, în strada Radu dela Afumați. Au urmat mai multe întâlniri și este inițiat.

Cum de un om cu informațiile lui Stănculescu ajunge să confunde masoneriile rămâne un mister. El explică, într-un interviu dat în închisoare, în 2011, că a găsit acolo oameni care-l ascultau.

Tot în timp ce era în închisoare primește colanul de grad 33 și ultim, procedură care nu are legătură, evident, cu nicio tradiție masonică.

Colanul e primit de la un alt fost mason, devenit lider în structura iregulară, omul de afaceri Lucian Cornescu Ring. Acesta este un apropiat al lui Bartolomeu Constantin Săvoiu.

Tot în închisoare, Stănculescu mai este vizitat de un mason apropiat de structurile iregulare, Horia Nestorescu-Bălcești. Și acesta înregistrează un interviu, tot în 2011, în timp ce Stănculescu era încarcerat.

Din toate aceste povești – clar mult mai puțin importante pentru istoria noastră recentă decât secretele despre care Stănculescu spunea că le-a înregistrat pe casete audio – reiese că, judecat pentru corupție și crimă, Stănculescu a găsit niște prieteni. După arestare, l-au vizitat în închisoare, i-au luat interviuri, profitând de celebritatea fostului general, dar aducându-i și alinarea unro vizite. După eliberare, a participat la o reuniune, pe 28 iunie 2014, răsplătind astfel vizitele primite când era închis.

La câteva luni, ianuarie 2015, Săvoiu este cercetat pentru afaceri cu judecătorul Toni Greblă și nu a mai apărut nimic despre legăturile dintre fostul general și ”frații” afaceristului.

Aici sunt două dintre interviurile acordate de Victor Atanasie Stănculescu în Jilava masonilor iregulari Lucian Cornescu Ring și Horia Nestorescu-Bălcești.

În unul dintre ele este surprins momentul când primește șiragul de grad 33. Un spectacol ieftin și fără suport ritualic.