Frații Micula se plâng că statul fuge de executare silită

Frații Micula se plâng că statul fuge de executare silită

În încercarea de a recupera datoria pe care statul o are la ei, frații Ioan și Viorel Micula au pus și ieri sechestru pe unele conturi ale statului, care își tot mută banii pentru a nu plăti

În disputa dintre stat și frații Ioan și Viorel Micula, proprietarii firmei European Drinks, s-a scris ieri încă episod. În baza unei decizii câștigate în instanță, cei doi oameni de afaceri au blocat din nou o parte din conturile statului, respectiv pe cele ale Ministerului de Finanțe. Asta pentru a-și recupera datoria de 82 de milioane de euro, pe care statul o are la ei.

La solicitarea EVZ, biroul de presă al Ministerului Finanțelor Publice nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informația. „Tot ce vă pot spune este că avem un litigiu în desfășurare, iar până la finalizarea acestuia nu putem dezvălui informații”, a declarat Cristian Marin, reprezentantul biroului de presă. În schimb, potrivit intervențiilor în presă ale celor doi oameni de afaceri, aceste conturi au fost blocate. Ei s-au plâns de faptul că statul își mută banii dintr-un cont în altul, așa încât suma nu poate fi recuperată. Ei au mai declarat că apelat și la Curtea de Arbitraj de la Washington pentru a-și încasa banii. Cu circa o lună în urmă, când a avut loc primul incident de acest fel, Finanțele au emis un comunicat prin care precizau că au contestat decizia.

Istoria conflictului

Ne puteți urmări și pe Google News

În anul 2005, cei doi frați au dat în judecată statul român pentru că nu a respectat angajamentele referitoare la protecția reciprocă a investițiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia și România. Cele doi s-au putut folosi de acest acord în condițiile în care au și cetățenie suedeză. De ce anume s-au plâns oamenii de afaceri? În urmă cu peste 10 ani, cei doi au realizat trei fabrici în zona defavorizată Ștei-Nucet din Bihor. Construind într-o zonă defavorizată, ar fi trebuit să beneficieze de facilități fiscale: garantarea creditelor externe, restituirea taxelor vamale și scutirea impozitului pe profit.

Guvernul Năstase a anulat aceste facilități, pe motiv că în zonele defavorizate crescuse evaziunea. În urma procesului intentat în 2005, patronii European Drinks au câştigat la Washington peste 367,4 milioane de lei (aproximativ 82 de milioane de euro).