FRICA DE DNA. Cum acționa rețeaua lui Stan Mustață: apartament conspirativ, discuții în toaletă și infomații pe bilețele

FRICA DE DNA. Cum acționa rețeaua lui Stan Mustață: apartament conspirativ, discuții în toaletă și infomații pe bilețele

Curtea de Apel București a dispus miercuri arestarea preventivă pentru 30 de zile a judecătorului Stan Mustață și a grefierei Mariana Curea, acuzați în dosarul privind trafic de influență pentru soluționarea favorabilă a unor cauze. Decizia CAB nu este definitivă și poate fi contestată.

Potrivit unui comunicat al DNA, Stan Mustață este acuzat de mai multe infracțiuni: constituire a unui grup infracțional organizat; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații; șase infracțiuni de luare de mită și o infracțiune de trafic de influență.

Potrivit referatului DNA, Boraciu Ion îl cunoaşte pe judecătorul Mustață Stan de aproximativ 5 ani, fiind prieteni în toată această perioadă de timp. În virtutea acestei relaţii de prietenie, Mustață Stan obişnuia să îl viziteze pe inculpat la biroul acestuia, situat în Bucureşti, Şoseaua Colentina primind şi o cheie pentru a avea acces şi în absenţa suspectului Boraciu Ion. Mustață Stan era însoţit de obicei de CUREA Mariana, grefier în cadrul Curţii de Apel Bucureşti.

Boraciu le plătea mesele la restaurant

Ne puteți urmări și pe Google News

Suspectul Boraciu Ion i-a lăsat pe Mustață Stan şi pe Curea Mariana să folosească în mod gratuit biroul, plătind şi mesele servite de la restaurantul din apropiere. Cu prilejul întâlnirilor care aveau loc la birou, îşi luau măsuri de precauţie, împotriva unei eventuale interceptări, vorbind şoptit la ureche atunci când era vorba despre intervenţiile din dosarele penale şi banii pretinşi în legătură cu obţinerea hotărârilor judecătoreşti.

De asemenea, când discutau astfel de subiecte, îndepărta din cameră telefoanele mobile, în scopul de a nu fi interceptaţi prin intermediul lor. În acelaşi scop discutau şi în baia imobilului, însă această ultimă măsură de precauţie a fost ideea judecătorului Mustață Stan care, în timpul discuţiilor, mai trăgea şi apa de la toaletă sau dădea drumul la apa de la robinet.

Din toamna anului 2013, Mustață Stan a început să aducă în discuţie dosarele penale pe care le judeca. La discuţii a asistat şi Aalexandru Florian, un prieten mai vechi al lui Boraciu şi pe care îl cunoştea şi judecătorul Mustață Stan. Pe Alexandru Florian , Boraciu l-a cunoscut încă din perioada copilăriei, fiind consăteni în localitatea Ciocîrlia, judeţul Ialomiţa, timp în care au rămas prieteni. Aceste discuţii despre dosarele penale nu au avut loc în camera de zi, ci doar în dormitor şi în baia alăturată dormitorului. Discuţiile puteau începe în camera de zi, dar ele erau continuate în dormitor sau în baie la solicitarea judecătorului MustațăStan. În cadrul acestor discuţii, Mustață Stan îi spunea suspectului şi lui Alexandru Florian numele părţilor pe care le avea în dosarele pe care le judeca şi, uneori, şi sectorul în care aceştia locuiau.

Judecătorul spunea ce soluţie mai favorabilă ar fi putut să o dispună faţă de părţile din dosar, în temeiul prevederilor mai favorabile din noul Cod de procedură penală. Mustață Stan îi cerea lui Alexandru Florian să contacteze părţile din dosar şi să le comunice că poate să le coboare pedepsele, sens în care beneficiarii acestor hotărâri trebuiau să îl „cinstească” pe Alexandru Florian. Din aceşti bani, o parte trebuia să îi revină şi judecătorului Mustață Stan. Procurorii DNA mai arată că Mustață Stan îi cerea să caute pe internet pe telefonul mobil anumite dosare pe care suspectul Boraciu Ion sau Alexandru Florian i le aducea pe câte un înscris.

Mustață Stan nu a dat declarații

Potrivit dosarului DNA, Mustață Stan şi-a exercitat dreptul de a nu face declaraţii, astfel încât acesta nu a oferit o variantă de apărare care să fie poată fi analizată. În ceea ce o priveşte pe grefiera Curea Mariana, aceasta a negat faptele reţinute, ca învinuire, în sarcina sa, prezentând derularea evenimentelor în succesiunea lor, însă golite de semnificaţia lor reală. Astfel, a susţinut că, începând din toamna anului 2013, s-a deplasat în mod frecvent (de câteva ori pe săptămână), împreună cu judecătorul MustațăStan, la biroul inculpatul Boraciu Ion, locaţie în care obişnuia să vină şi AlexandruFlorian.

În acest context, Boraciu Ion, Alexandru Florian şi Mustață Stan obişnuiau să vorbească în camera alăturată camerei de zi sau în grupul sanitar al imobilului, fără a cunoaşte conţinutul acestor discuţii. La solicitarea inculpaţilor Mustață Stan şi BoraciuIon, Curea Mariana a accesat în mai multe rânduri baza de date ECRIS, pentru a le comunica identitatea judecătorilor care urmau să judece anumite dosare penale, al căror număr era scris pe nişte bileţele primite de la Boraciu Ion. În împrejurările în care s-a aflat în compania susnumiţilor, l-a cunoscut şi pe Moraru Ciprian, inculpat într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Moraru Ciprian a primit sfaturi în vederea rezolvării problemelor sale juridice, inculpata nefiind în măsură să-şi amintească care dintre cei prezenţi la aceste discuţii au furnizat sfaturile respective.