Frumoasa Ioana Raluca din Brașov va studia rusa la OXFORD. Ce spune eleva despre sistemul educațional românesc și despre dascălii săi te cutremură GALERIE FOTO

Frumoasa Ioana Raluca din Brașov va studia rusa la OXFORD. Ce spune eleva despre sistemul educațional românesc și despre dascălii săi te cutremură GALERIE FOTO

Relaxată, cu privire inteligentă pătrunzătoare și zâmbet luminos, Ioana Raluca Vasiu, din Brașov, este unul dintre tinerii fabuloși ai României. Într-o epocă în care lumea este hipnotizată de rețelele de socializare și are preocupări superficiale, în vremea în care mai toți tinerii sunt îndemnați să meargă către zona de IT, unde câștigurile-s mari și asigură un trai decent, o tânăra din România îi citește pe Goethe, Dostoievski, Tolstoi și merge să studieze literatura la Oxford.

Profilul său dinamic, intens, pictat pe locuri în culori vesele de Facebook îți dezvăluie o figură aproape familiară, pe care parcă parcă ai mai vazut-o pe undeva. Poate în ”Eternal Sunshine of The Spotless Mind” sau în ”Nerver Let Me Go” sau într-un videoclip de-al Lanei del Rei...

Viitorulromaniei.ro scrie că a studiat muzică, pian și chitară, în paralel cu studiile la un liceu normal din Brașov, apoi la un colegiu național din Cluj. Spune că cea mai mare descoperire a sa a fost opera lui Goethe, care i-a influențat mult gândirea iar anul acesta, de la 1 octombrie, va merge la Universitatea Oxford din Marea Britanie unde, pentru început, va studia rusă și germană.

Sursa citată mai sus i-a pus câteva întrebări iar răspunsurile Ioanei sunt deosebit de interesante:

Ne puteți urmări și pe Google News

Viitorul României: Povestește-ne, mai întâi, despre parcursul tău educațional și ce anume te-a direcionat spre studiul limbilor străine.

Raluca Ioana Vasiu: O să încep prin a vorbi despre copilărie. Prima tangenţă cu literatura am avut-o la trei ani, când am învăţat să citesc, cuvinte, propoziţii scurte, apoi poveşti. Părinţii şi bunicii mei au jucat un rol cheie, stimulându-mă tot timpul. Am urmat cursurile liceului teoretic “Johannes Honterus”, în paralel cu cele ale liceului de muzică „Tudor Ciortea” din Braşov. În clasa a IX-a m-am mutat cu părinţii la Cluj, iar acum studiez la Colegiul Naţional „George Coşbuc”. La ambele licee, Honterus şi Coşbuc, am fost la secţia de germană maternă, iar într-un an am participat şi la olimpiada de germană maternă.

Ce ai studiat la muzică?

Am studiat pian, mai târziu am învăţat să cânt şi la chitară.

Și de ce nu ai continuat pe drumul acesta?

Eu am fost la secţia externă acolo, iar muzica am privit-o mai mult ca pe un hobby. Oricum, am o concepţie ciudată potrivit căreia toate artele se află într-o legătură strânsă, deci nu pot spune că am renunţat la pian, dar literatura m-a atras mai tare, mai ales cea germană, Goethe fiind autorul meu preferat.

(...)

De ce Goethe? Când ai citit prima dată Goethe? Ce te-a marcat?

În clasa a VI-a am citit prima dată poezia „Erlkönig”, care m-a marcat prin perspectiva prin care Goethe ilustra frica (frica de mistic, frica de necunoscut, frica lipsei de control), dar un rol definitoriu a jucat „Faust”, pe care l-am citit câţiva ani mai târziu, şi care mi-a influenţat foarte tare mentalitatea. Goethe spune că rolul omului este cunoaşterea şi experimentarea cunoaşterii în toate planurile, alături de aspiraţia către înalt (uneori chiar către imposibil). Asta m-a motivat foarte tare în drumul meu.

(...)

De ce rusă și germană? Are o legătură cu literatura?

Germana m-a atras de la început, rusa am ales-o relativ târziu, prin clasa a IX-a, după ce am văzut o piesă de teatru după „Idiotul” lui Dostoievski. Apoi am citit „Anna Karenina” şi „Crimă şi Pedeapsă”. Şi aici mi-a plăcut extrem de tare literatura, dar în acelaşi timp m-a atras cultura lor, atmosfera, dansurile, arhitectura. Îmi place foarte tare şi cum sună, autoritar, grav, dar în acelaşi timp melodic.

Despre motivele care au stat la baza alegerii Oxford, despre cum a decurs interviul susținut la prestigioasa universitate britanică și daca intenționează sau nu să revină în România, puteți citi accsând pagina publicației online Viitorul României.