Fuziune cu hopuri: PDL lucrează, PNL supervizează

Fuziune cu hopuri: PDL lucrează, PNL supervizează

Scandalul legat de numele partidului este doar vârful icebergului. Structura noului partid sau poziția acestuia față de Traian Băsescu sunt alte probleme.

În ciuda disputelor din ultimele zile, liberalii și democrat-liberalii sunt deciși să continue rapid procesul de fuziune. Un Congres comun al celor două partide va avea cel mai probabil loc la mijlocul lunii iulie, fiind vehiculate datele de 12 și 19 iulie. Până atunci, însă, cele două partide trebuie să depășească câteva obstacole.

1 Dezinteresul PNL. Mai întâi, democrat- liberalii sunt iritați că, până în acest moment, doar ei au depus eforturi pentru a lucra la statutul și la documentația necesară fuziunii. Surse din PDL au declarat pentru EVZ că, preocupați de jocurile de putere din propriul lor partid, liberalii care au participat la întâlnirile cu PDL pe tema fuziunii s-au mulțmit să ia act de ceea ce au lucrat democrat-liberalii și să-i încurajeze să continue pentru că „fac treabă bună”. Și azi, la Biroul Politic al PNL, subiectele cele mai fierbinți de pe ordinea de zi sunt: desemnarea secretarului general al partidului, cel mai probabil în persoana lui Marian Petrache, dar și comandarea sondajului în baza căruia se va stabili candidatul PNL pentru prezidențiale: Klaus Iohannis sau Crin Antonescu.

2 Structura noului partid. Până în acest punct, s-a discutat ca noul partid să se facă pe structura PDL. Potrivit surselor EVZ, acest lucru presupune șase posturi de prim-vicepreședinți, dar și sporirea numărului de vicepreședinți. Or PNL a ales, la Congresul de sâmbătă, nu mai puțin de 31 de vicepreședinți, care nu sunt dispuși să renunțe la funcțiile de-abia obținute.

Ne puteți urmări și pe Google News

3 Numele noului partid. Deși în particular conveniseră ca acesta să se numească PNL, democrat-liberalii s-au supărat pe Iohannis, care a făcut acest anunț la Congresul PNL. Potrivit surselor EVZ, aceștia au fost iritați, nu pentru că nu ar fi de acord cu denumirea PNL, ci pentru că Iohannis trebuia să aștepte cu anunțul. Liberalii, în schimb, consideră că PDL joacă teatru. „Eu nu vreau să ies public să îi atac, dar aș aminti democrat-liberalilor că la localele din 2012 nu mai știau sub ce denumiri să se ascundă”, a declarat un vicepreședinte al PNL, pentru EVZ. Merită specificat că liberalii au decis, la Congresul de duminică, printr-o rezoluție, fuziunea PDL cu PNL sub denumirea PNL și au adoptat amendamentul lui Quintus la Statut potrivit căruia numele partidului este „valoare imuabilă”.

4 Conflictele din PNL. PDL va fuziona cu un partid în care două tabere se luptă pentru putere și în care două persoane se luptă să devină candidați la prezidențiale. În plus, ieri au continuat demisiile către partidul pe care vrea să-l înființeze Călin Popescu Tăriceanu: Daniel Chițoiu, Ioan Cupă și Mirel Taloș.

5 Poziția față de Traian Băsescu. Liberalii sunt adversari ai președintelui, democrat-liberalii i-au fost, totuși, parteneri. Săptămâna trecută, când Parlamentul a cerut demisia șefului statului, cele două partide nu au reșuit să aibă o poziție comună.