Gabriel Liiceanu despre CAZUL MARIAN MUNTEANU, legionari, LEGIONARISM şi MAREA EROARE făcută de PNL: „E neplăcut cum implodează un partid. A implodat.”

Gabriel Liiceanu despre CAZUL MARIAN MUNTEANU, legionari, LEGIONARISM şi MAREA EROARE făcută de PNL: „E neplăcut cum implodează un partid. A implodat.”

Invitat la B1 TV, în emisiunea moderată de Sabin Orcan, filosoful Gabriel Liiceanu a comentat strategia prin care PNL a decis să-l propună candidat la Primăria Capitalei pe Marian Munteanu, între timp retras din cursa pentru fotoliul de Primar General.

Gabriel Liiceanu a fost luat prin surprindere de strategia mai-marilor liberali, care în opinia sa, au decis să mizeze pe Marian Munteanu, un om fără legături cu doctrina PNL.

“Gândul meu nu a mers spre Marian Munteanu în primul rând, ci spre PNL. Lucrul deconcertant este că un partid care are această etichetă, când are această optiune (n.r. - Marian Munteanu), nu mai are nicio legatură cu doctrina liberală. Dacă există aceste antecedente ale lui Marian Munteanu, pe care el le contestă, dar care pot fi prin fapte şi textele petrecute în ultimii 20 de ani… ce e neplăcut pentru mine este faptul cum implodează un partid. A implodat. Nu poţi face nicio legătura între partid şi doctrina liberală (n.r. – în cazul propunerii lui Marian Munteanu din partea PNL, la alegerile pentru Primăria Capitalei). Nu cred că gândirea lui este liberală. Din ce-am citit despre el, despre gândurile lui, nu se întâlneşte nicăieri cu liberalismul. E foarte periculos să rămânem între cuvintele astea, liberalism, legionarism, nazism...

De pildă, ce li se reproşează legionarilor din punctul de vedere politic al unui stat de azi? Ce s-a petrecut atunci în neregulă? De ce a fost o întruchipare a răului în istorie? Răspunul e simplu: au împletit politica cu religia.

Ne puteți urmări și pe Google News

În secolul al XVI-lea, Europa a reuşit să facă departajarea între stat şi biserică. O societate se face în jurul unui contract social. Oamenii sunt dispuşi să-si dea o parte din drepturi statului, primesc în schimb garanţii privitoare la viaţă, libertate şi proprietate.

Când societatea europeană a descoperit statul de drept ca garant al libertăţilor, atunci biserica s-a separat. Biserica, de la început nu s-a constituit ca factor de conducere al societăţii. Ea nu a avut rol politic.

A îmbina politica şi biserica duce în final la totalitarism religios. Drama cu legionarismul la noi a fost că mistica a fost introdusă în politică.

Ceea ce trăim astăzi prin Statul Islamic este acelaşi lucru. Legea sfântă conduce toate aspectele”, a spus reputatul filosof şi scriitor.

Altfel, Gabriel Liiceanu a punctat şi câteva aspecte despre problema ameninţării teroriste la adresa Europei: „Instituţiile de stat, care au monopolul violenţei, nu şi-au protejat cetăţenii în Germania, la evenimentele de la Koln. (...) Cei care spun în gura mare, ca în Ungaria, că se simt ameninţaţi… Aici apare tendinţa extremismului de stânga. Nu avem mijloacele de a reacţiona la această problemă nouă. (...) Ministrul de Externe belgian a ieşit în Parlament şi a spus că în momentul în care au fost atentatele de la Bruxelles, poliţiştii i-au spus că au fost manifestări isterice de bucurie în cartierul Molenbeek. În clipa aia, opoziţia a sărit pe el şi i-a reproşat că jigneşte o comunitate. În situaţia asta ajungi să nu mai poţi vorbi despre asta.”