Evenimentul zilei i-a luat pe primari la întrebări. Gabriel Mutu: „Mă omoară birocrația, 3-4 ore pe zi stau și semnez acte. În curând, toţi o să avem probleme cu Justiţia”

Evenimentul zilei i-a luat pe primari la întrebări. Gabriel Mutu: „Mă omoară birocrația, 3-4 ore pe zi stau și semnez acte. În curând, toţi o să avem probleme cu Justiţia”

Îi place „șurubăreala”, este pasionat de ceasurile scumpe și recunoaște că nu-i un bucătar bun: știe să facă doar salată și ouă prăjite. Spune că, spre deosebire de predecesorul său Rareș Mănescu, căruia i se spunea „Fantoma”, el e toată ziua prin cartiere, chiar și în weekend, când mai bea și câte o bere cu cei care l-au ales. Îmbrăcat casual, blugi şi cămaşă, edilul Sectorului 6, Gabriel Mutu, ar vorbi ore în șir despre proiectele pe care le are. Semaforizarea inteligentă și parcările sunt prioritățile momentului, dar are și un cartof fierbinte în mâini: parcul Drumul Taberei. Povestește cum aleargă toată ziua pe teren ca să verifice lucrările, iar când ajunge seara acasă cade frânt

EVZ: -Predecesorul dvs. era poreclit „primarul care nu este“ sau „Fantoma“, pentru că lumea nu-l prea vedea. Nu obişnuia să iasă şi să se întâlnească cu cei care l-au votat. Dvs. tot aşa sunteţi?

Gabriel Mutu: -Nu. Eu după ora 17.00 plec de la primărie şi mă duc pe teren.

-Unde anume mergeţi?

Ne puteți urmări și pe Google News

-În tot sectorul. Sunt lucrări în derulare, mergem să vedem în ce stadiu sunt.

-Și audiențe când mai țineți?

-În fiecare marţi.

-De la ce cât până la cât, ca să știe cetățeanul?

-De la ora 10.00 şi până pe la 16.30.

-Aţi avut succes cu sloganul „Ai o problemă? Vorbeşte cu Mutu“?

-Da. A fost un slogan atipic. Lumea se săturase de sloganuri pur politce şi când am apărut noi, oamenii s-au mirat: < Wow, ce e asta >“?

-Dar a fost şi criticat.

-Da, dar să vă spun şi de ce. După ce am câştigat alegerile...

-Cu 37%...

-Nu contează cu cât. E ca la fotbal. Se joacă pe goluri. Cu cât dai mai multe goluri decât adversarii, câştigi. Revenind la slogan. După ce am câştigat alegerile, am pus în practică ceea ce am spus în campanie, iar oamenii şi-au dat seama că mă ţin de cuvânt. A fost mai degrabă un îndemn decât un slogan.

-Cum aţi găsit primăria după era Mănescu, moștenire grea?

-Ca un burete uscat. Iar când îl bagi în secunda următoare sub un jet de apă, devine utilizabil. Cam asta am găsit în primărie. Oameni dispuşi să muncească, dar care aveau nevoie de o mână de fier. Am deschis robinetul şi am început să funcţionăm.

-Locuiți în Sectorul 6?

-Nu, locuiesc în Sectorul 1, în zona de nord, la bloc

Parcul Drumul Taberei a fost proiectat pentru 5.000 de persoane, dar în weekend avem 10.000-15.000”

-Parcul Drumul Taberei a înghițit foarte mulți bani, iar locuitorii din zonă, și nu numai, sunt foarte nemulțumiți de ceea ce s-a făcut acolo. Mai ales că nici nu e finalizat.

- Oamenii sunt nemulțumiți pe bună dreptate. Viziunea care a stat la baza acestui proiect cred că a fost greșită de la bun început. Ar fi trebuit făcută înainte o consultare publică, pentru că urmau să se ridice construcții metalice într-o zonă considerată cea mai verde din Drumul Taberei. Să-i întrebe și pe oameni dacă asta își doresc cu adevărat.

-Și acum ce mai puteți face acolo?

-Sunt probleme cu infrastructura, în condițiile în care parcul a fost gândit pentru un trafic de 5.000 de persoane, în realitate, în week-end, avem 10.000-15.000 de persoane. Parcul nu are sistem de canalizare, iar sistemul de drenaj nu face față. Aleile pietonale au fost gândite cu un strat suport de beton, peste care s-a turnat un strat de pietriș mărgăritar. Pur și simplu nu ține. La două trei săptămâni trebuie să faci intervenții. Se crapă, sare pietrișul ăla. Din păcate, soluția a fost aprobată, adoptată în cadrul proiectului, și este complicat s-o schimb. Am avut discuții și cu Ministerul Dezvoltării, și cu reprezentanții instituțiilor implicate ca să găsim o soluție tehnică, astfel încât aceste probleme să fie rezolvate, dar fără ca Primăria să fie obligată să dea vreun ban înapoi.

-Răspunde cineva pentru problemele astea? Totuși, s-au plătit 17 milioane de euro

. -Eu am încercat să fac o analiză, atât cât mă pricep și eu, să văd dacă acolo a fost vreo eroare de execuție sau de proiectare. Cred că nu s-a luat în calcul numărul foarte mare de oameni care veneau în parc. Pentru că vin din tot Bucureștiul, nu numai din sector.

-V-ați gândit să chemați Corpul de Control? Pentru că dumneavoastră continuați o lucrare cu foarte multe probleme.

-Dacă va fi nevoie, pentru că noi tot încercăm să găsim soluții pentru tot ce se întâmplă acolo și dacă nu le vom găsi, vom solicita sprijin din alte instituții. Nu am venit în primărie să arăt cu degetul...

-Este vorba de siguranța dvs., nu despre a arăta cu degetul.

-Dacă soluțiile noastre pe care le solicităm sunt legale și sunt pertinente, nu am de ce să nu fac lucrul acesta. Este un proiect complicat pe care vreau să-l termin la jumătatea anului viitor. Să fie funcțional.

-Vedem la cine vine DNA, la dumneavoastră sau la domnul Rareș Mănescu.

-Nu știu. Vom vedea.

-Vă este frică de DNA?

-Atâta timp cât ești corect nu are de ce să îți fie frică. Mie îmi place să duc un lucru până la capăt. Dacă vreau să fac o aleie, mă țin de capul constructorului până o face cum trebuie. Dacă asta e ceva legal, îmi asum răspunderea. Nu mai vreau alei strâmbe, borduri puse aiurea sau spații verzi care chipurile sunt întreținute, dar nu sunt. Nu mai vreau școli insalubre.

„Să știți că vorba aceea, semnezi ca primarul, se confi rmă”

-Vă gândiți de două ori înainte să semnați un act?

-Analizez fiecare document care intră în birou la semnat. Însă, un dosar de autorizare de construire conține până la 400 sau 500 de file. Încercăm să implementăm un sistem de management al documentelor.

-Care ce să facă?

-La o autorizație de construire am un opis în care știu ce mă obligă legea să cer. Acel opis este completat, iar lucrătorii din Direcția de urbanism trebuie să se asigure că există toate acele documente. Când ajung actele la mine, mă uit pe acel opis să văd că acele documente există. Din păcate, procedurile sunt atât de complexe încât vă spun că petrec 3-4 ore pe zi semnând acte, mă omoară birocraţia. Trebuie regândită cumva legislaţia. Să știți că vorba aceea, semnezi ca primarul, se confirmă”

-Pe dumneavoastră vă omoară birocraţia, pe locuitori îi omoară traficul. Ce soluţii aveţi?

-Deja s-a demarat un proiect de semaforizare inteligentă pe Bulevardul Iuliu Maniu, pe care-l consider cel mai important bulevard din sector. Până la sfârșitul lunii noiembrie va fi gata, iar traficul pe bulevard va fi rezolvat în proporţie de 15-20%. De asemenea, am demarat identificarea unor zone unde vrem să implementăm sensurile unice. Așa vom elibera trotuarele, pentru că maşinile pot coborî paralel cu trotuarul şi îmi rămâne suficient spaţiu ca traficul să se deruleze într-un singur sens pe acea stradă, civilizat, fără ambuteiaje. Sper ca anul viitor, în prima parte, să avem cel puţin două-trei zone ca şi proiect pilot unde să testăm această procedură.

-Și locurile de parcare îi interesează foarte mult pe cei care au mașini.

-Avem acele proiecte de parcări la intrarea în oraş. Noi avem un oraş foarte tranzitat. Foarte mulţi lucrează în Bucureşti şi locuiesc în afară. Într-o capitală civilizată, oamenii îşi parchează maşinile la marginea oraşului şi apelează la mijloacele de transport în comun. Trebuie să înţelegem că, și la noi, trebuie să fie o soluție pentru viitor. Acum, fiecare membru din familie deţine câte o maşină. Unii vin şi cer câte două locuri, dar noi avem un deficit de 30.000 de locuri de parcare. O să o rezolvăm în timp, însă nu e un lucru pe care pot să-l realizez de pe o zi pe alta. Nu sunt de principiu, să distrug spaţii verzi pentru locuri de parcare. O să încerc să fac SMART PARKING invers. Adică subterane, iar la suprafaţă să rămână amenajat spaţiu verde.

-Ați identificat locațiile?

-Da. Parcările care există în prezent. Dacă infrastructura îmi permite, le vom muta în subteran. Ai 50 de locuri la suprafaţă, iar dacă te duci pe trei niveluri ai creat 150 de locuri, pe aceeaşi suprafaţă. Seara le faci parcări de reşedinţă, iar ziua - temporare, cu plată.

-Revenind la trafic şi la aglomeraţia din Drumul Taberei. Cum mai merg lucrările la metrou?

-Am avut întâlnire cu directorul general al Metrorex. M-a impresionat că îl interesează ca acest proiect să iasă bine şi în timp util. Am primit asigurări că traficul suprateran va fi gata în primul semestru al anului viitor. Mă interesează cel mai mult să pot readuce Bulevardul Drumul Taberei în funcţiune. Tot ce înseamnă străzi adiacente, spaţiile verzi şi Râul Doamnei. În momentul de faţă, pe zonele finalizate nu pot să intervin să fac curăţenie, să tund iarba. Pentru că nu este preluată de primărie şi nu este dată în administrarea ADP.

-Cam câte străzi neasfaltate mai sunt în Sectorul 6?

-Multe. Din câte am identificat eu, mai sunt peste 30-40 de zone unde este necesară intervenţia totală. În 2015 erau în jur de 20 de străzi care erau cuprinse în proiecte de investiţii, dar nu au fost făcute. Am reevaluat dosarele, le-am reanalizat şi anul viitor vom începe investiţii pe infrastructură rutieră.

-În campanie v-aţi lăudat că scadeţi taxele.

-Da, taxa la gunoiul menajer. De la anul viitor am în plan să elimin această taxă.

-Cu doamna Firea vorbiţi?

-Da, avem o colaborare foarte bună. Este foarte important pentru un primar de sector să aibă susţinere din partea primarului general. Avem multe proiecte în comun. Vrem să construim locuinţe sociale, locuinţe pentru tineri.

-Cu șefu’ Dragnea?

-Da, vorbesc cu preşedintele partidului.

-Îl vedeţi prim-ministru?

-Domnul Dragnea are capacitatea să fie fără niciun fel de problemă premierul acestei ţări. Din toate punctele de vedere.

-Dar are probleme cu justiţia.

-Mai nou sau în curând, toţi o să avem probleme cu Justiţia.

-Aţi făcut parte şi din comisia SRI.

-În mandatul de senator 2008-2012.

-Și ce făceați dvs. acolo?

-Cam ce vedeţi şi dumneavoastră că se face şi acum. (râde).

„Băiatul m-a rugat să nu-l tăguiesc în pozele de pe Facebook”

- Sunteţi un fan al ceasurilor scumpe. În declarația de avere ați trecut că aveți o colecție în valoare de 150.000 euro. Acum ce ceas aveţi la mână?

-Un Vector, smartwatch, românesc, şi costă în jur de 800 de lei. Se conectează cu telefonul şi când primeşti un SMS sau un e-mail te atenţionează. Am preferat să cumpăr un brand românesc decât unul american. Vi-l recomand.

-Dar care este cel mai scump ceas pe care îl aveţi?

-Este un Vacheron Constantin, de vreo 35.000 de euro.

-L-aţi primit sau l-aţi cumpărat?

-L-am cumpărat, n-am avut norocul să primesc cadouri aşa scumpe, le-aş fi declarat.

- Ce faceţi în weekend?

- Merg prin sector.

- Şi domnul Florea de la Sectorul 5 tot asta a spus că face.

- Vă invit să mergeţi cu mine. Eu asta fac. Îmi place să merg şi să văd cum decurg lucrurile, ce probleme mai sunt, stau de vorbă cu oamenii, mai beau şi o bere cu ei sâmbătă după- amiază.

- Soţia ce spune?

- Este nemulţumită. Am noroc că băiatul este mare, este la liceu.

- La ce liceu?

- La Caragiale. Este la clasa mate- info. Pe el nu-l prea interesează că sunt primar, m-a rugat doar să nu-l tăguiesc în pozele pe care le pun pe Facebook.

- Aţi fost campion naţional la automodelism.

- Multiplu campion naţional. Am fost vreo 10 ani la rând.

- Mai sunteţi pasionat?

- Mai sunt, dar nu mai am timp. Este una din pasiunile mele. Sunt pasionat de inventică şi de tehnică. Chiar dacă profesia mea este de jurist, am terminat o facultate de drept. Întotdeauna am fost atras de şurubăreală, tranzistori, rezistenţe, integrate.

- Ce faceţi când ajungeţi seara acasă.

- Duş, apoi mă uit cinci minute la televizor și adorm.

- Aveţi vreo mâncare preferată?

- În general, mâncare gătită. Începând de la mâncare de castraveţi şi terminând cu sarmale.

- Găteşte soţia sau soacra?

- Găteşte şi soţia, şi mama, şi soacra.

- Dvs. gătiţi?

-Ştiu să fac salată, ouă prăjite şi cam atât.

„Traian Băsescu este unic”

-Cum îl caracterizaţi pe Iohannis?

-Un preşedinte diferit de Băsescu.

-Traian Băsescu?

-Unic.

-Liviu Dragnea?

-Un manager politic de excepţie.

-D-na Firea?

-Foarte implicată.

-Elena Udrea?

-Inteligentă.

-Victor Ponta?

-Un administrator foarte bun. A ştiut să facă managementul guvernului foarte bine.

-Laura Codruța Kovesi?

-Ambiţioasă şi pregătită de luptă.