Gabriel OPREA, ridicat în slăvi de AMERICANI. Vezi CÂND şi CUM

Gabriel OPREA, ridicat în slăvi de AMERICANI. Vezi CÂND şi CUM

Oficialii ambasadei SUA la Bucureşti îi închinau lui Gabriel Oprea, după ce acesta ajunsese ministrul Apărării, adevărate ode în rapoartele lor către Departamentul de Stat.

În istorie nu are cum să nu rămână nota lui Jeri Guthrie Corn, ministru consilier la ambasada SUA, care potrivit Wikileaks spunea că Oprea a fost respectat ca soldat, dar şi în mediul academic militar, însă “adevaratele sale talente au devenit evidente odata cu intrarea sa în politica“. “În pofida faptului ca s-a retras cu gradul de capitan, Oprea a fost promovat la gradul de general cu patru stele, iar acum ca ministru al Apararii Nationale si sef al unui grup puternic si în crestere de parlamentari, datorita abilitatilor politice si a flerului de a alege partea câstigatoare în luptele politice din România“. Tot Jeri Guthrie Corn adauga că “este neclar cum si când a avansat Oprea de la capitan, în 1993, la maior, locotenent colonel, colonel“.

 “A fost promovat general de brigada cu o stea în noiembrie 2001, a primit a doua stea în 2003, pe cea de-a treia în 2008 si pe cea de-a patra în 2009“, , în timp ce primele doua stele i-au fost date de Ion Iliescu, celelalte doua i-au fost acordate de Traian Basescu, “dupa ce Oprea a început sa se distanteze de PSD.

Diplomaţii americani mai notau, potrivit wikileaks, într-un document din ianuarie 2010 intitulat “Noul ministru al Apărării – vechii soldaţi nu mor”, că Gabriel Oprea aduce know-how politic şi militar la MApN, fiind un militar respectat dar care şi-a arătat adevăratele talente în politică. Documentul ambasadei americane, clasificat “confidential” si datat 19 ianuarie 2010, era semnat tot de ministrul consilier Jeri Guthrie-Corn. “Generalul în retragere cu patru stele, Gabriel Oprea, aduce know-how politic dar si militar Ministerului Apararii Nationale“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jerri Guthrie Corn trecea în revista si cariera politica a generalului Oprea în PSD, notând că “atunci când PSD a facut a facut o coalitie cu PDL-ul presedintelui Traian Basescu, în decembrie 2008, Oprea, cu sprijinul lui Nastase, a fost ales ministru de Interne“. “În pofida faptului ca a primit aceasta functie, Oprea nu se mai simtea bine în PSD. Era strâns aliat al lui Nastase, a carui izolare era în crestere, si în opozitie cu presedintele PSD, Mircea Geoana“.

 În ceea ce priveste functia de ministru de Interne ocupata pentru scurt timp în coalitia PSD-PDL, diplomatii americani noteaza ca Oprea a pierdut încrederea PSD prin numirea lui Virgil Ardelean, “un favorit al lui Basescu“, la conducerea DGIPI si prin refuzul de a numi membri PSD în functii cheie din MAI. “Presedintele Geoana l-a chemat pe Oprea pentru a-i reprosa numirile, dar Oprea i-a spus fara ocolisuri ca el nu da socoteala partidului pentru munca sa ca ministru“.

Oficialii ambasadei SUA mai scriau ca seful SMG de la acel moment, amiralul Gheorghe Marin, i-a spus atasatului american pe probleme de aparare ca se simte încurajat de experienta militara dar si ca parlamentar a noului ministru Oprea.